John Gichigi/Getty Images / Getty Images
MIŠLJENJE VELIKANA

NAJBOLJI VESLAČ U POVIJESTI 'Ako ih mogu razdvojiti na slici, mogli bi to moći i u vremenu'

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 15. kolovoz 2016. 15:33

Prilično zbunjujuće je bilo izlistavanje rezultata nakon utrke samaca. Imaju isto vrijeme, ali su različiti u poretku, odnosno dobivaju različite medalje?
Kako je u plivanju moguće da se dijele tri srebra s identičnom rezultatom, a u veslanju ne?
Sve pitanja s razlogom, ali na neka postoje i odgovori.

- Svjetska veslačka federacija (FISA) u svojim pravilima ima uglavljen članak da se ne mogu dodijeliti dvije iste medalje bez obzira na identično vrijeme u cilju - reći će glavni tajnik Hrvatskog veslačkog saveza Zdravko Gajšak.

- Ako se dogodi da i po foto-finišu budu potpuno izjednačeni, onda se konačni poredak odlučuje na temelju plasmana u prethodnim utrkama, dakle tko je bio bolji u polufinalu, pa u četvrtfinalu, pa u eliminicijama.

Po tome bi, u ovom slučaju, Drysdale bio u prednosti jer je sve prethodne utrke u Riju odveslao s prvim mjestom, Martin je imao drugo mjesto u polufinalu i eliminacijama.
Međutim, moguće je također da i u svim prethodnim utrkama budu i plasmani identični (npr. da su i Drysdale i Martin svaki puta bili prvi) pa ostaje nejasno što bi onda presuđivalo. Vrijeme se ne uzima kao faktor jer se zbog subjektivnih okolnosti, npr. različitog vjetra u dva polufinala, utrke ne mogu uspoređivati.

- Možda baš ova utrka potakne na rasprave o tome i da se na sljedećim OI dodijele iste medalje za isti rezultat - kaže Gajšak.

Sir Steve Redgrave je najveći veslač u povijesti, jedini sa pet olimpijskih zlata na pet uzastopnih OI. Ni njemu nije bilo jasno...

- Ne razumijem. Mi nemamo “mrtvih utrka”. Ako ih mogu razdvojiti na fotografiji onda bi trebali biti u stanju razdvojiti ih i u vremenu. Kakva nevjerojatna utrka.

A James Cracknell, dvostruki olimpijski pobjedni, imao je “genijalnu” ideju:

- Neka njih dvojica odveslaju ponovo.

Linker
15. travanj 2024 03:38