Vlado Kos / CROPIX
UVIJEK POLJUBI DVIJE TETOVAŽE

NAJLJEPŠA PRIČA DRUGOG DIJELA HNL-A: NAJVEĆI PEHIST POSTAO PROLJETNA SENZACIJA 'Broj na dresu posvetio sam njemu... nikakav stranac, samo - on!'

Piše: Toni RoićObjavljeno: 12. travanj 2019. 23:56

Tko će u Gorici nadomjestiti Iyayija Atiemwena i njegovih sedam golova i pet asistencija? To je bilo najčešće siječanjsko pitanje poslije prodaje Nigerijca u Dinamo, a onda su došli veljača i ožujak, sad već i travanj, i dali odgovor u liku Kristijana Lovrića, rođenog prije 23 godine u Ogulinu.

Dotad su ga pamtili kao brzog krilnog napadača, koji izvodi sve prekide, promašuje zicere i pogađa grede i vratnice, ali već od prve ovogodišnje utakmice na Rujevici trend se počeo mijenjati.

U završnici dvoboja konačno je dao gol za trijumf 3:1, a zaključno s novim ogledom protiv Riječana u Velikoj Gorici, kada je postigao jedini i pobjednički pogodak, brojka se popela na šest.

Nastavio je Lovrić i s pogađanjem okvira vrata, koji još uvijek vode 8-6, ali do kraja je osam kola i dovoljno vremena da golovi odnesu pobjedu, a Gorica možda s njima umaršira u Europsku ligu.

Htio sam odustati

Kako se promijenio život kluba u posljednjih 10 mjeseci prvoligaške stvarnosti, tako su se promijenile i karijere mnogih njegovih igrača, a Lovrić je jedan od oglednih primjera. Otpisan u Lokomotivi, raspucan prošlog proljeća u drugoligašu Kustošiji (11 pogodaka), uglavnom rezervist u Gorici u prvom dijelu prvenstva i konačno senzacija proljeća i trenutačno najbolji igrač momčadi Sergeja Jakirovića.

- On dribla i zabija u stilu Robbena, slobodnjake puca kao Pirlo ili Pjanić, a zna zasprintati poput Mbappea. Može biti malo pretjerano uspoređivati ga s takvim veličinama, ali zna biti i istina. Posebno je dojmljivo kako, primjerice, prima loptu i izvodi kornere - kazao je stručni komentator HNTV-a Damir Petravić, koji je već u dvije emisije ‘Treće poluvrijeme’ imao priliku pokazivati pet ili šest vrhunskih Lovrićevih poteza u jednoj utakmici.

Subotnja simultanka protiv Rijeke posebno će se pamtiti, a donijela je Gorici ravnopravnu borbu za europsko mjesto u debitantskoj sezoni. Je li to bila i najkompletnija Lovrićeva utakmica dosad, kao što je bila momčadski gledano Gorice?

- Mislim da je momčadski to bila naša najzrelija utakmica, ali isto tako vjerujem da možemo još bolje. Sebe ne bih izdvajao, iako sam s dva gola u Osijeku i ovim protiv Rijeke jako zadovoljan - skromno će Lovrić, koji je od rodnog Ogulina prošao mnoge stanice dok nije dočekao priliku kakvu sada ima.

- Počeo sam sa sedam godina u Ogulinu, potom išao u Karlovac, talijansku Bolognu, slovensku Belu Krajinu, Kustošiju, Lokomotivu, Lučko, opet Kustošiju i prošlog ljeta eto me u Gorici. Nekoliko puta želio sam odustati razočaran nekim stvarima u nogometu, ali predsjednik Kustošije Vlado Babić dvaput me izvukao na površinu i njega bih uz trenera Igora Jelića u Ogulinu izdvojio kao zaslužne za moj nogometni put do dolaska u Veliku Goricu.

Prošloljetni poziv Gorice ipak je bio priznanje za trud i talent?

- Ugodno me iznenadila ponuda novog prvoligaša i sve što me dočekalo u klubu. Kasnio sam na pripreme i to je možda razlog što sam manje igrao u prvom dijelu, ali strpljivo sam čekao priliku. Trener Jakirović i sportski direktor Nikoličius su me stalno podržavali i vjerovali u mene što mi je mnogo značilo, a ja sam se maksimalno uozbiljio u radu i sve to je donijelo moj proljetni uzlet.

Dinamo od malih nogu

Može li onda Gorica do Europske lige?

- Dug je još put, ali svi mi smo uvjereni da može! Trener Jakirović od nas je stvorio pravu klapu i odličnu atmosferu u klubu, strog je i pravedan, a iz svakog od nas izvlači maksimum. Imali smo problema s osvajanjem bodova na svom stadionu, ali od ove utakmice s Rijekom će se vjerujem i to promijeniti. U nedjelju nam dolazi Slaven Belupo i sve moramo dati za tri boda.

Svi se naravno pitaju može li Lovrić preokrenuti prednost vratnica i greda 8-6 u korist golova?

- Mnogo se priča o tim mojim udarcima u okvir, a ja sad zaista ne znam koliko ih je bilo. Ako je zaista samo 8-6 za njih, onda sam siguran da neće biti problema da ih golovima prestignem do kraja sezone. Međutim, jedino je bitno da Gorica ostvari svoj cilj.

A kakvi su Lovrićevi ciljevi i neki dugoročniji planovi, broj 44 na dresu ima zanimljivu pozadinu?

- Istina, broj 44 je posvećen mom uzoru i idolu Ivanu Perišiću. Nikakav stranac, samo Perišić! Trkačka moć i igra s obje noge nešto su što me fascinira kod njega i pokušavam ga dostići koliko mogu. Volio bih ga jednom i upoznati, zasad ga pratim samo na Instagramu.

MILAN, ITALY - DECEMBER 26:  Ivan Perisic of FC Internazionale looks on during the Serie A match between FC Internazionale and SSC Napoli at Stadio Giuseppe Meazza on December 26, 2018 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Omiljeni klubovi?

- Od malih nogu navijao sam za Dinamo i ne bih imao ništa protiv da jednom obučem njegov dres, ali ne gledam toliko daleko u budućnost, tek sam se počeo probijati na sceni i samo da nastavim tako. Obožavam i Barcelonu i priželjkujem polufinale Lige prvaka s Liverpoolom.

Koliko se život promijeni s popularnošću?

- Ne osjećam neke velike promjene i zapravo me to veseli. Najviše se volim družiti sa suigračima, Jovičićem, Marinom i ostalima.

Osijek, 290319. 
Utakmica 26. kola Prve HNL izmedju Osijeka i Gorice. 
Na fotografiji: Kristijan Lovric. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Automobil?

- Ne, nisam vozač. Na treninge iz Zagreba u Veliku Goricu najčešće dolazim autobusom ZET-a. Ukrcam se kod Avenue Malla i treba mi oko pola sata.

Skupljao hrabrost

Već više od godinu dana Kristijan Lovrić je u sretnoj vezi sa zagrebačkom nogometašicom i reprezentativkom Hrvatske Monikom Conjar, koja sada nastupa za Split u 1. HNL. Upoznali su se krajem 2017. na malonogometnom turniru u Križevcima kada je Monika nastupala u muškoj konkurenciji!?

- Igrao sam protiv nje mali nogomet u Križevcima, a nisam je ni pipnuo, a kamoli faulirao tada. Na proljeće prošle godine sam skupio hrabrosti i pozvao je na piće. Od tada smo zajedno - otkriva Lovrić, a Monika je u tri sezone igrajući za slovensko Pomurje postigla čak 197 pogodaka.

Privatni album

- Kada bi igrali protiv slabijih suparnika znali bi pobijediti 32:0, a ona postići čak 16 golova. Kad god može dolazi na utakmice Gorice, ja ipak rjeđe na njezine jer imam mnogo više obveza. Stalno me upozorava da ne smijem biti nervozan na utakmici.

Kakvi su vam planovi?

- Bilo bi lijepo kada bismo jednom u inozemstvu zajedno igrali nogomet, ali i sada nam je prekrasno - kaže Lovrić, koji nakon svakog gola ljubi dvije tetovaže na rukama.

- Na jednoj su njezini inicijali, a na drugoj lik nogometašice s njezinim brojem 10.

Rezultati by SofaScore

S rukometašem Lukom Cindrićem bio treći u Hrvatskoj u nogometu s Prometnom školom

Ogulin je grad s desetak tisuća stanovnika na razmeđi Like i Gorskog kotara, poznaju ga po oštrim zimama, jezeru Sabljaci i planini Klek, gdje je inspiraciju pronalazila spisateljica Ivana Brlić Mažuranić.

Osim nje, rodili su se tu i akademik Vladimir Goldner i general Petar Stipetić, a od sportaša sjajni rukometni reprezentativac Luka Cindrić i tenisač Ante Pavić. Cindrić se u mlađim danima mnogo družio s Lovrićem, igrajući s njim na nogometnim turnirima.

Rouen, 160117.
Gradska sportska dvorana Kindarena.
Utakmica 3. kola skupine C Svjetskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Luka Cindric.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

- Luka Cindrić je bio talentiran za svaki sport kojeg je igrao, bili smo treći u Hrvatskoj igrajući za Prometnu školu, pobjeđivali smo rezultatima 15:0, 8:0 i 7:0. Nesretno smo zapeli u polufinalu, a Cindrić je tada imao ponudu Dinama. Ipak, izabrao je rukomet i nije pogriješio! Želim mu da bude najbolji rukometaš na svijetu - naglašava Lovrić, koji kreće putem da svoj Ogulin proslavi i u nogometu, kao Cindrić u rukometu.

Kristijan Lovrić

Mjesto rođenja:

Ogulin, 1. prosinca 1995.

Klubovi:

Bela Krajina, Kustošija, Lokomotiva, Lučko, Gorica

Pozicija:

Krilni napadač

Nastupi u 1. HNL:

Lokomotiva (1), Gorica (23)

Pogoci u 1. HNL:

Gorica 6 (Rijeka, Inter, Dinamo, Osijek 2, Rijeka)

Osijek, 290319. 
Utakmica 26. kola Prve HNL izmedju Osijeka i Gorice. 
Na fotografiji: Kristijan Lovric. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Kristijan Lovrić

OSAM LOVRIĆEVIH GREDA I VRATNICA

Mnogo različitih brojki pojavilo se u zadnje vrijeme kada su u pitanju grede i vratnice, koje je u ligi pogodio Lovrić, neki su čak spominjali 13, on sam kaže da nije brojao, ali točan podatak je - osam.

Počelo je u 6. kolu protiv Istre u Puli, a zadnja greda je zasad protiv Rijeke od prošle subote. Evo i popisa:

6. kolo:

Istra - Gorica 0:2 (vratnica iz slobodnog udarca)

8. kolo:

Osijek - Gorica 0:1 (greda iz slobodnog udarca)

18. kolo:

Lokomotiva - Gorica 2:2 (greda iz slobodnog udarca)

20. kolo:

Slaven - Gorica 2:0 (greda iz slobodnog udarca)

21. kolo:

Gorica - Inter 2:2 (vratnica iz slobodnog udarca)

23. kolo:

Gorica - Rudeš 3:1 (vratnica iz igre)

25. kolo:

Gorica - Dinamo 1:2 (vratnica iz igre)

28. kolo:

Gorica - Rijeka 1:0 (greda iz igre)

SERGEJ JAKIROVIĆ Ovako ozbiljan napravit će sjajnu karijeru

Nekad je Lovrića pratio glas da ponekad zanemaruje treninge, ali dolaskom u Goricu sve se promijenilo, a najsretniji je time trener Sergej Jakirović.

- Dugo sam ga pratio i znao njegov potencijal, a sada se to i potvrđuje kada se u potpunosti posvetio radu i treninzima. Čak mi je žao što jesenas nisam forsirao njega i Atiemwena na krilima. Pa tko bi to mogao zadržati? Razlog je što mu je trebalo određeno vrijeme za adaptaciju na prvoligaške zahtjeve, ali u drugom dijelu je eksplodirao i ako ovako nastavi, Gorica će od njega imati goleme koristi, a on ima sve preduvjete za sjajnu karijeru - nedvosmislen je Jakirović, a sam igrač svog trenera ističe kao najzaslužnijeg za igrački napredak kojem se ne nazire kraj.

Zagreb, 041118. 
Gradski stadion Gorica.
Prvenstveni susret Hrvatski telekom Prva liga, HNK Gorica i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Sergej Jakirovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Linker
28. travanj 2024 01:04