Tomislav Kristo / CROPIX
ČOVJEK SA 17 TROFEJA

NAJTROFEJNIJI DINAMOVAC SE JAVIO IZ BRAZILA S JASNOM PORUKOM 'Dinamo mora zadržati Bjelicu, a Ademi će me nadmašiti! To odmah potpisujem'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. travanj 2019. 22:58

Jorge Sammir (32) nastavio je s tradicijom osvajanja trofeja. Osvojio je svoj prvi trofej u rodnom Brazilu. Pomogao je svom Sport Recifeu, brazilskom drugoligašu, da osvoji naslov brazilske savezne države Pernambucano.

Hrvatski Brazilac ili brazilski Hrvat, kako već želite, s Dinamom je osvojio osam naslova prvaka Hrvatske, osam zaredom. Ne vjerujemo da će to još nekome uspjeti. Tu smo računali i onu sezonu 2013./14. kad je na zimu otišao u Getafe, ali igrao je u prvom dijelu sezone pa mu trofej pripada. Uzeo je i pet Kupova te dva Superkupa. Sammir je u Dinamu osvojio, dakle, 15 trofeja. Nikad nitko nije stigao do te fantastične brojke!

Život mi je posložen

Sad je u Brazilu uzeo još jedan trofej. Sport Recife bio je bolji od Nautica nakon jedanaesteraca. Osnovni dio utakmice završio je 2:1 za Nautico što je značilo produžetke jer je prva utakmica završila 1:0 za Recife (nema pravila gola u gostima, nap. a.). Već su u 12. minuti pala dva crvena kartone, za Hernanea s jedne i Sueiltona s druge strane. Za Recife je zabio Guilherme, a Diego i Roa Jimenez osigurali su lutriju jedanaesteraca. Sammir je svih 90 minuta proveo na klupi za pričuve, ali je nakon utakmice uživao u slavlju s navijačima.

Sammir
Marko Todorov / Hanza Media / Hanza Media

Javio nam se iz Brazila...

- Eto, uzeo sam 17. trofej u karijeri. Osim onih 15 s Dinamom, imam i jedan Kup koji sam osvojio u Kini. Više ih ne mogu ni zbrajati, umoran sam od te matematike, ha-ha - kazao na je startu razgovora, a onda je on postavio pitanje:

- Kako je u Zagrebu, je li zima? Ovdje kod mene u Brazilu je svaki dan sunce, uživam.

Priča nam da dugo nije igrao jer ga je mučila ozljeda tetive.

- Još dok sam igrao u Dinamu, imao sam taj problem. Praktički, izgubio sam zbog tog problema kompletno prvenstvo. Počeo sam opet trenirati prije dva tjedna. I dalje imam volje, glavno jest da sam sad zdrav.

Zanimalo nas je što ovaj regionalni naslov znači za Recife?

- Velika je to stvar za Recife. Ovdje postoje tri kluba koji imaju ogroman broj navijača i veliki su suparnici. Recife ima zaista veliku tradiciju, to je drugi najveći klub u ovom dijelu Brazila.

Pitamo 32-godišnjaka koliko još misli igrati nogomet?

- Igrat ću još koliko mogu... Mislim da će to trajati još dvije godine, to mi je želja. Nakon toga ću se oprostiti od nogometa. Moram vam kazati da je meni ovdje zaista super. Doslovce uživam. Napokon igram samo kako bih uživao u nogometu. Nikome se više ne moram dokazivati. Nemam opterećenja, stresa, život mi je posložen.

Pitamo ga prati li nogometne događaje u Hrvatskoj, zna li da je Dinamo u Koprivnici osigurao još jedan naslov prvaka Hrvatske?

- Pratim, kako ne bih pratio. Stalno čitam tekstove o Dinamu na internetu. Ne gledam utakmice, ali zato pročitam svako slovo. Tako da sam jako dobro upoznat sa svim događanjima. Dinamo je u Europi bio sjajan, izborili su osminu finala Europske lige, dečki se borili koliko su mogli. Baš su bili super, bio sam jako sretan zbog tog uspjeha. Dok sam ja bio u plavom domu, nisam uspio izboriti to toliko željeno proljeće, ali sad mi je srce puno, osjećam se kao da sam ja s njima napravio taj povijesni pothvat. Puno sam godina proveo u Dinamu, to se nikad neće zaboraviti, to se ne može zaboraviti. Bilo je prekrasnih i onih manje prekrasnih dana, ali Dinamo će uvijek biti u mom srcu, kao i grad Zagreb. Sretan sam zbog Dinama, iskreno sretan.

Zagreb, 190417.
Stadion u Maksimiru.
Medijski dan GNK Dinamo, gdje su igraci kluba bili dostupni novinarima za davanje izjava, odrzan je u prostorijama kluba.
Na fotografiji: Sammir.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Kad se radi o hrvatskom prvenstvu, onda će podvući.

- Osvajanje hrvatskog prvenstva za Dinamo je normalna stvar, uvijek je bila. Dinamu se nitko neće moći približiti niti u budućnosti. Nema nikakve šanse. Budimo realni, moj bivši klub ima najviše novca, a danas je novac u ovom modernom nogometu najvažniji faktor. Kad imaš novca, onda možeš vladati, dovoditi igrače, imati najbolje uvjete. Dinamo to ima, a svi ostali u Hrvatskoj su daleko iza.

Onda je on opet postavio pitanje, zanimalo ga je štošta toga kad je u pitanju Dinamo..

- Nego, vidim da je Nenad Bjelica dobar trener...

Naravno da jest, čovjek je ispisao povijest, od Dinama stvorio sjajnu momčad.

- Onda ga trebaju svakako zadržati!

To i mi kažemo...

- Da, trebaju, jer budimo objektivni, Dinamo je u svojoj povijesti otkako je HNL imao mnogo veće zvijezde u momčadi, a nikad nije napravio takav veliki uspjeh, takav veliki europski iskorak. Očito je trener znao izabrati igrače koji mu najbolje odgovaraju za njegov stil igre, od njih je napravio momčad, a to je najbitnije.

Kazao je na kraju..

- U lipnju imamo stanku zbog Copa Americe, pa ću doći u Zagreb desetak dana. Vidimo se sigurno, javim se...

Linker
26. travanj 2024 01:27