Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
IZLOG ZA TRANSFERE

NAJVEĆI DERBI HRVATSKOG NOGOMETA PRIVUKAO 'POLA' EUROPE Nogometaš Hajduka bio je pod posebnim povećalom skauta jednog od najvećih klubova svijeta

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. travanj 2019. 10:07

Domagoj Bradarić, 19-godišnji lijevi bek Hajduka, na derbi je privukao skaute Barcelone, Gorana Vučevića i Jeromea Bigota. Sjajna vijest za Hajduk, ali logičnim se postavlja pitanje - je li najveći hrvatski derbi ključna utakmica za prodaju nekog od aktera s travnjaka?

Odgovor je vrlo jednostavan - derbi nije ključan, to je samo jedna od postaja u prodaji. Jer igrači za velike europske klubove moraju se dokazivati na višim razinama.

U reprezentacijama, na UEFA-inim utakmicama, a HNL derbi temelj je za daljnje promatranje talentiranih igrača iz Lijepe Naše.

Povijest derbija i transfera ide u prilog ovoj tezi, jer iako je bilo primjera da se neki igrač mogao prodati netom poslije dobre igre u derbiju, jasno je da realizacija svakog posla dolazi kao plod duljeg praćenja nadarenog igrača u kojem se vidi potencijal za puno veće klubove i razine natjecanja.

Ohandza u Kinu

Mario Pašalić iz Hajduka je otišao u proljeće 2014. nakon kontinuiteta dobrih nastupa među kojima je dominantno mjesto imao derbi s Dinamom gdje je, tada 18-godišnji veznjak Bijelih, zablistao s dva pogotka. Međutim, ponudu talijanskog prvoligaša Catanije, koja se mogla realizirati iste večeri, Pašalić nije prihvatio tog rujna 2013. godine. Franck Ohandza otišao je u Kinu nakon što je poslije derbija s Dinamom (u kojem je bio jedini strijelac) dobio ponudu koja se ne odbija. Ali Ohanzda je i ranije bio poznat u menadžerskim krugovima, a za transfer je presudan bio termin kraja mjeseca veljače kada u Kini završava transferno razdoblje.

Za razliku od Ohandze i Pašalića, puno je više primjera kada su se igrači Hajduka prodavali nakon odličnih izdanja u europskim ili utakmicama reprezentacije.

Soccer Football - Serie A - AS Roma v Atalanta - Stadio Olimpico, Rome, Italy - August 27, 2018  AS Roma's Alessandro Florenzi sustains an injury after this challenge from Atalanta's Mario Pasalic           REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Rekordni Vlašić

Nikola Vlašić je rekordni transfer Hajduka realiziran u kolovozu 2017. u redove premierligaša Evertona inicirao poslije utakmice Bijelih na Goodison Parku s engleskim klubom. Zamijetio je trener Koeman mladi potencijal s Poljuda, kao što je 2001. Mate Bilić preselio u Zaragozu nakon pogotka u kvalifikacijskoj utakmici Lige prvaka protiv Mallorce. Utakmice Europske lige u jesen 2010. potakle su milijunske transfere Ibričića u Lokomotiv i Strinića u Dnjipro, a preko nastupa u reprezentaciji transferirali su se Radošević i Palaversa.

Kod Dinama drugačije

Naglasak smo u ovoj priči stavili na hajdukovce koji rjeđe imaju priliku igrati velike europske utakmice ili nastupati za reprezentaciju. Igrači Dinama praktički i ne ulaze u priču oko prodaje nakon derbija, jer mladi igrači koji su poput Roga, Ćorića i Pjace odlazili u velike klubove (Napoli, Roma, Juventus) za višemilijunske transfere iza sebe su imali nastupe u nizu europskih utakmica, ali i reprezentaciji Hrvatske. Zato je najveći hrvatski derbi važan kao podloga u nastavku praćenja nekog igrača, ali studentskim rječnikom, to je samo kolokvij koji dovodi do kasnijeg pravog ispita. Nastupi u reprezentativnim selekcijama i jakim europskim utakmicama bili su i ostali su najveći prodajni izlog.

Rijeka, 151018.
Stadion Rujevica. 
Prijateljska utakmica, Hrvatska - Jordan. 
Na fotografiji: Obeida Al Samrieh i Marko Rog.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Predstavnici Norwicha, Lillea, Nice, Real Sociedada i ostalih klubova koji su jučer pohodili Poljud došli su vidjeti što Hrvatska nudi. I sigurno imaju odgovor na pitanje hoće li dolaziti i dalje, odnosno koga će od mladih Hrvata pratiti kroz razne selekcije reprezentacije Hrvatske.

Linker
19. svibanj 2024 04:18