Filip Krovinović
 Davor Pongracic / Hanza Media / CROPIX
INTERVJU ZA JUTARNJI LIST

NAJVEĆI HRVATSKI TRANSFER I PRIČA ZA NASLOVNICE 'Da mi je ovo netko pričao, odgovorio bih mu da nema šanse! Ali nisam ja Modrić, slijedi mi borba...'

Želja mi je samo igrati, osvajati trofeje s Benficom i, naravno, zaigrati za hrvatsku A reprezentaciju, poručuje nekadašnji igrač Zagreba, kojem je “krenulo u životu”
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 20. lipanj 2017. 00:54

Prvi ozbiljniji i veći transferi hrvatskih igrača obično su rezervirani za igrače Dinama, zatim Hajduka, odnedavno i Rijeke. Teško se na europskom nogometnom tržištu prodati ako niste u izlogu ova tri kluba. Međutim, priča Filipa Krovinovića pokazuje da se može. U dvije godine, preko Zagreba i Rio Avea, do Benfice.

- Kada bi mi netko rekao, odgovorio bi mu nema šanse. Makar sam vjerovao da ću, možda ne ovako brzo, doći na tu jednu razinu. Uvijek sam znao, kada sam kao mali izašao iz Dinama, da je moj put teži. Nisam se bojao, vjerovao sam u svoju kvalitetu, radio sam, trenirao. Definitivno je to velik izazov, puno su mi pomogli ljudi oko mene, osobito moj agent Marijan Šišić - priča 21-godišnji veznjak.

Kako je izgledalo potpisivanje ugovora, jesi li razgovarao s trenerom Ruijem Vitóriom?

- Spektakularno, obavio sam pretrage u bolnici stadiona Luj, zaputio se na stadion potpisati ugovor. Ne možeš vjerovati gdje si došao, zaista prekrasno izgleda. Kada smo igrali prvi put protiv Benfice, nisam ulazio, to je bilo zadnje kolo prije Božića. Drugu utakmicu sam igrao u prvoj postavi, izgubili smo 2-0, na kraju te utakmice mi je prišao trener Rui Vitória, pružili smo si ruke i rekao mi je čestitam, samo tako nastavi, jako dobro igraš. Sada nisam stigao s njim razgovarati.

Navijači su oduševljeni, već su krenule usporedbe s Modrićem. Stvara li ti to pritisak?

- Pa, normalno, ali to je onaj pozitivni pritisak, on nestane kada istrčiš na teren. Prije toga ću se, naravno, kuhati i razmišljati o svemu tome. Čitao sam i ja nešto, uspoređuju me s Pablom Aimarom ili Ruijem Costom, to je malo prenaglo... Mislim da bi se trebali strpjeti dok ne dobijem priliku pokazati što znam. Znam da je četiri godine zaredom Benfica osvojila prvenstvo, ja želim osvojiti i peto.

Benfica je klub čija je filozofija - kupi jeftino i prodaj skupo. Samo neki od igrača koji su zadnjih desetak godina nosili dres “orlova” bili su: David Luiz, Ángel Di Maria, Renato Sanches, Ramires, Witsel, Jan Oblak... Sada je tamo glavna njuš ka 27-godišnji veznjak Pizzi, koji okupira poziciju na koju pretendira Krovinović.

No o njemu se najviše piše u kontekstu novog transfera. Kako ti vidiš svoje šanse?

- Pohvalio sam ga već nekoliko puta, on me oduševio, jedan od najboljih igrača portugalskog prvenstva. Na meni je da budem strpljiv i čekam svoju priliku.

Očekuju te pripreme, dokazivanje. Kakvi su sada planovi?

- Treniram privatno kod profesora Markovića, kod njega sam od 18. ili 19. godine, stvarno mi je puno pomogao. To je i jedan od razloga, zašto zadnje tri, četiri godine nemam nikakvu ozljedu. Pauzirao sam jedino zbog kartona. Tako da ću uglavnom biti u Zagrebu, nedostaje mi. Preda mnom nije više gorko oranje i kopanje, sada mi slijedi slatka borba za minutažu.

Jesu li ti se javili neki od suigrača iz mlade reprezentacije?

- Jesu, naravno. Čuo sam se s Pjacom i Rogom, čestitali su mi.

Planovi za budućnost?

- Želja mi je igrati, osvajati trofeje s Benficom i naravno zaigrati za A reprezentaciju - zaključuje mladi veznjak, čiji broj Ante Čačić još nije okrenuo. Možda će mu sada ipak pasti na pamet, pozvati igrača Benfice, kada već nije zvao igrača Rio Avea. Možda nije čuo za maleni klub sa sjevera portugala, ili igrača koji je upravo iz tog kluba upao u portugalsku momčad prvenstva. Ako Krovinovićeve igre u Rio Aveu nisu zapele za oko izborniku, onda će mu valjda zapeti za oko nastupi igrača koji je okolnim putem stigao u ponajveći portugalski klub. Preko Zagreba i Rio Avea pokazao je svim klincima da se može i obilaznicom, napornim radom. J

Linker
20. travanj 2024 10:17