REUTERS
SPEKTAKL U PARIZU

NAJVEĆI TULUM U KARIJERI HRVATSKOG KAPETANA! STIGAO JE DAN KADA MODRIĆ OSVAJA BALLON D’OR 'Luka, slobodno peglaj smoking i pripremi pobjednički govor'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 03. prosinac 2018. 09:09

Neobičan koktel nasilnih demonstracija i nogometnog glamura posljednjih tjedana serviraju u Parizu. Red anarhije i zapaljenih automobila, red katarske monarhije i Lige prvaka, poneka kap iz vodenih topova, ali odmah zatim šampanjac na dodjeli nogometnog Oscara.

Nakon što je za vikend ponovno kapitulirao pred naletom buntovnih “žutih prsluka”, Grad Svjetlosti sprema se u ponedjeljak udomiti dodjelu nagrade Ballon d’Or, a prema relevantnim izvorima poput L’Equipea, Marce ili Sky Italia, Grand Palais na Elizejskim poljanama bit će pozornica najvećeg tuluma u karijeri Luke Modrića.

“Luka, slobodno ispeglaj smoking i pripremi govor”, šapnuli su organizatori iz France Footballa kapetanu hrvatske reprezentacije nakon što su prebrojili glasove odabranih novinara koji žiriraju izborom otkako se redakcija nogometnog magazina “razvela” od Fife.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18: Luka Modric of Croatia during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images

Svjetska nogometna organizacija odlučila je gurati vlastitu The Best priču, čiju težinu ponderira sastav glasača, u pravilu nogometnih zvijezda, kapetana i izbornika nacionalnih momčadi. Nagradu The Best Luka Modrić osvojio je krajem rujna u Londonu i tako došao do hat-tricka vodećih individualnih priznanja (prethodno je osvojio mundijalsku Zlatnu loptu i nagradu Uefina igrača godine).

Zlatna lopta, međutim, i dalje figurira kao Mt. Everest u svijetu nogometnih nagrada. Govorimo o priznanju koje je zaživjelo u romantično doba, 1956. godine, kada su najbolje momčadi na kontinentu još birali u revijalnim spektaklima poput utakmice Wolverhampton vs. Honved iz 1954. godine, pa je red nalagao da istom logikom krene i potraga za najboljim pojedincima. Prvu je Zlatnu loptu odnio legendarni Stanley Matthews, tada igrač Blackpoola, a poslije su stvar glancali “igrači veći od života”, Alfredo Di Stefano, Lav Jašin, George Best, Johann Cruyff, Franz Beckenbauer, Michel Platini itd. Modrić bi trebao biti 44. vlasnik prestižne nagrade koja je spletom okolnosti (dugo se odnosila samo na Europljane) zaobilazila velikane igre poput Diega Maradone, ponekad je zbog hiperinflacije kvalitetnih igrača izmicala megazvijezdama poput Zlatana Ibrahimovića, a katkad bi neočekivano osvanula u rukama asova poput Michaela Owena, šokirajući pritom podjednako i javnost i dobitnika.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 22:  Luka Modric attends the 2018 GQ Men of the Year awards at the Palace Hotel on November 22, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Carlos Alvarez/Getty Images)
Carlos Alvarez/Getty Images

Modrićev izbor - prema bookmakerima obična formalnost, najviši tečaj je 1,25 - važan je iz nekoliko razloga. U prvom redu zato što ukida diktaturu Lionela Messija i Cristiana Ronalda, tandema koji je monopolizirao Zlatnu loptu izmjenjujući se na postolju cijelih deset godina, od 2008. do 2017. Dok juri ususret 34. rođendanu, Ronaldo se teško miri sa stvarnošću da mu je istekla rezervacija na nagradu i da je kraj jedne epohe blizu. Svoje će nezadovoljstvo demonstrirati “košaricom” organizatoru, navodno se ne namjerava pojaviti u Grand Palaisu, baš kao što se on i Messi nisu udostojili doći na dodjelu The Best priznanja u London. Zasićeni su inflacijom nagrada, pogotovo onda ako ne završavaju u njihovim rukama...

Druga važna poruka Modrićeve pobjede bila bi spuštanje rampe političkim intervencijama. Dok su Messi i Ronaldo agresivno gradili kultove ličnosti, moćne su klupske mašinerije i cijele marketinške industrije lobirale u njihovu korist. Zbog toga je Ballon d’Or izmaknuo Andresu Iniesti, koji je titule s Barcelonom oplemenjivao prestižnim naslovima sa španjolskom reprezentacijom. Iz sličnih je razloga bez Zlatne lopte 2013. godine ostao Franck Ribery, lider Bayernove momčadi koja je osvojila Ligu prvaka.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15:  Luka Modric of Croatia poses with his Golden Ball award after the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Getty Images

“Čim sam došao na dodjelu, rekao sam supruzi da sam izgubio. Puno je politike u cijeloj priči oko Zlatne lopte. Vidio sam kako Sepp Blatter uoči dodjele srdačno grli Cristiana Ronalda, vidio sam da je tamo stigla cijela njegova obitelj. Nisam glup, jasno je bilo da Ronaldo mora pobijediti”, oštro je poslije Ribery kritizirao izbor.

Dok su živjeli pod zajedničkim krovom, France Football i Fifa su izborom upravljali miksajući glasove kapetana, izbornika i novinara, što na papiru djeluje kao pametna formula, ali se u stvarnosti često svodilo na favoriziranje sunarodnjaka. Za ilustraciju, Prandelli i Buffon glasali bi za Pirla, Deschamps i Lloris gurali bi Riberyja, Van Persie bi glasovao za Robbena, a kapetan urugvajske reprezentacije Lugano, naravno, za Luisa Suareza.

Međunarodni panel novinara okupljen oko France Footballa sada ima priliku objektivnije sagledati stvarnost i nagradu uručiti zaista najboljem. Trećom uzastopnom titulom u Ligi prvaka, a pogotovo briljantnim predstavama u dresu nacionalne momčadi, Luka Modrić očito je osvojio naklonost glasača, a spektakularnu godinu nije mu mogao pokvariti ni sporiji ulazak kraljevskog kluba u novu sezonu. Real Madrid je, uzgred rečeno, na skraćenom popisu 30 kandidata imao čak osmoricu svojih nogometaša, a Hrvatska je pored Modrića u tom izabranom krugu zvijezda imala još Ivana Rakitića i Marija Mandžukića...

Linker
04. svibanj 2024 06:20