ITALIJA S AZERBAJDŽANOM

Nakon slavlja u Norveškoj, Conteovi Azzuri žele nastaviti pobjednički niz!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. listopad 2014. 16:39

Italija večeras u Palermu lovi drugu pobjedu u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj. U svom službenom natjecateljskom debiju novi izbornik Antonio Conte prošlog je mjeseca posao odradio bez pogreške na gostovanju kod Norveške. Sada mu slijedi još lakši zadatak, Azzurrima u goste stiže Azerbajdžan, reprezentacija koja je posljednju kvalifikacijsku pobjedu ostvarila prije točno pet godina u Lihtenštajnu.

Talijane će predvoditi Andrea Pirlo, kojem je Azerbajdžan ostao u lijepom sjećanju. Bio je 7. rujna 2002. godine kada je tadašnji izbornik talijanske reprezentacije Giovanni Trapattoni u igru poslao tada 23-godišnjeg veznjaka Milana. Dvoboj u Bakuu bio je prvi Pirlov nastup za izabranu vrstu Italije. Večeras bi mogao debitirati Graziano Pelle, 29-godišnji napadač Southamptona, prva zamjena za napadački tandem Simone Zaza - Ciro Immobile. Marija Balotellija opet nema...

Balotelli ne nedostaje

- Balotelli? Tu su drugi napadači koji igraju vrlo dobro, igrači s velikom kvalitetom. Ako su pozvani znači da to i zaslužuju. Poznajem Marija, dobar je momak, ali izbornik je taj koji šalje pozive - poručio je Immobile.

Napadač Borussije Dortmund otkrio je i razliku između današnje momčadi i one koja se u Brazilu na SP-u nije baš najbolje provela:

- Ovo je skupina igrača koji su vrlo bliski, koji zajedno marširaju prema zajedničkom cilju. Oduševljeni smo što možemo nositi ovaj dres i želimo ga nositi s respektom i ponosom. Nema podjele na 11 prvotimaca i ostale, kao što je to bilo u Brazilu. To je Conte od početka od nas tražio.

Izbornik Azerbajdžana Berti Vogts pet je dana pripremao momčad u Frankfurtu i jako je zadovoljan odrađenim.

- Mi smo svi muškarci, tako se barem kaže za ljude starije od 18 godina. Ako se osoba koja ima 23 godine boji zaigrati protiv Italije, onda je pogriješila s izborom zanimanja. Ja imam 167 centimetara i bio sam vrlo mlad kada sam zaigrao protiv Sandra Mazzole. Mislite li da sam ga se bojao? - retorički pita Nijemac za kormilom Azera, koji očito dosta polaže na psihološku pripremu svojih reprezentativaca.

Vogts nije pozvao dvojicu prvotimaca koji su igrali protiv Bugarske, Šukurova i Džavadova. Izbornik ovako odgovara novinarima:

- Zar vi vjerujete da je 2. turska liga jača od 1. azerbajdžanske? Ne zaboravite da će se Euro 2020. igrati i u Bakuu, zato je važno da uvodimo što više mladih igrača.

Nekoliko puta je Vogts naglasio kako iznimno cijeni svog kolegu Contea i talijansku reprezentaciju. I realno najavio:

- Mi nismo u snu, nismo došli uvjereni da možemo ostvariti maksimalnih šest bodova protiv Italije i Hrvatske. Moramo u Palermu izaći na travnjak i boriti se 90 minuta i pokazati da naš nogomet napreduje. Možemo igrati protiv ovih reprezentacija.

Vidjet ćemo je li u pravu. Jedini put Azerbajdžan je u Italiji gostovao 2003. godine i izgubio s glatkih 4:0.

Skandinavci ne bi trebali imati težak posao, prije sedam godina izbio veliki skandal

Norveška stiže na Maltu po premijerne bodove u lovu na Europsko prvenstvo u Francuskoj nakon startnog domaćeg poraza od Italije. Posao joj ne bi trebao biti pretežak, jer je Malta zadnju pobjedu u kvalifikacijama za velika natjecanja na svom travnjaku ostvarila još 2006. godine. Imat će Skandinavci i veliku podršku s tribina, dolazak na stadion u Ta’Qaliju najavilo je čak 1.400 norveških fanova.

- To je reprezentacija koju bismo trebali dobiti, što bez dvojbe i očekujemo - naglasio je izbornik gostiju Per-Mathias Högmo.

Norveški kormilar kazao je da ima još tri-četiri pozicije u momčadi koje drži otvorenim, a njegova neodlučnost nije nimalo čudna. Od početka ove godine, otkako je preuzeo reprezentaciju, koristio je usluge čak 50 igrača! No priča se samo o jednom. Čudo od djeteta, 15-godišnji Martin Ödegaard, mogao bi u Ta’Qaliju ući u povijest. Ukoliko zaigra, sa 15 godina i 297 dana postat će najmlađi nogometaš koji je nastupio u kvalifikacijama za Euro. Rekord od 1983. drži Islanđanin Sigurdur Jonsson, no sudeći prema posljednjim treninzima, momak kojeg traže apsolutno svi najveći europski klubovi, protiv Malte će krenuti s klupe.

Norvežani su odlučili zaštititi svog dragulja pa su odbili brojne inozemne novinare koji su proteklih dana željeli razgovarati s ofenzivnim veznjakom Strömsgodseta.

Maltežane će, s druge strane, opet predvoditi neuništivi Michael Mifsud. Nadaju se izbornik Pietro Ghedin i njegovi momci da će uspjeti iznenaditi favorita, dok se njegovi sunarodnjaci prisjećaju sramotnog događaja s pretposljednjeg međusobnog sraza. Prije sedam godina Norveška je u kvalifikacijama za Euro 2008. Maltu svladala sa 4:0, a potom je otkriveno da je kladioničarska mafija platila neke malteške igrače da puste utakmicu. I bez namještanja ne bi bilo čudo da večeras ishod bude sličan.

Linker
12. svibanj 2024 06:38