REUTERS/Albert Gea
O TOME SE PRIČA

NAKON SP-A KREĆE LOV NA HRVATSKE NOGOMETAŠE Kovačić je najtraženiji, Vrsaljko je prvi pick velikana, a mladom stoperu smiješi se transfer karijere

LOV NA NOGOMETAŠE Svjetsko prvenstvo zamijenit će uskoro novo uzbuđenje, prijelazni rokovi u svim zemljama, a on je skraćen za dva tjedna
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. srpanj 2018. 16:19

Trenutačno su u drugom planu, ali nakon SP-a prijelazni će rokovi u svim zemljama postati nadomjestak uzbuđenjima Rusije 2018. S obzirom na dosadašnje dojmljive igre, ali i uopće status u europskom nogometu, hrvatski su igrači i te kako tražena rješenja.

Kad bismo htjeli definirati prvog i najtraženijeg onda je to trenutno Mateo Kovačić. Veznjak Real Madrida je javno poručio klubu da želi promijeniti sredinu, a što se smatra i savjetom zainteresiranih klubova. Bez pritiska prema Florentinu Perezu, koji s čvrstim ugovorom, i još čvršćom klauzulom (300-tinjak milijuna eura) drži kormilo njegove karijere, Kovačić nema šanse otići.

Mateo Kovačić doveden je prije tri godine u Real za 31 milijun eura. S obzirom na to da je bio vrlo mlad (21), bila je to velika investicija. Tri godine potom, s obzirom i na kretanja na tržištu, te unatoč činjenici da još nije postao standardni prvotimac, Mateo Kovačić postiže cijenu od 40-50 milijuna eura.

Dob (24), već ogromno iskustvo (Inter, Real, Hrvatska), nadasve tehničke i fizičke kvalitete, čine ga jednim od najtraženijih veznjaka u Europi. Zato je logično da ga se Perez ne bi odrekao, tim prije što više nije dalek dan kada će Luka Modrić ispuniti svoju misiju u Realu. No, što ako bi Perez ipak popustio? Mogu li se, primjerice, tomu nadati u Italiji, gdje Juventus, Inter i od dolaska Ancelottija sada i Napoli, ne kriju da su spremni za takvu veliku operaciju mercata?

S obzirom na to da Perez o svemu vodi računa, u nekom čudnom epilogu pristanka na prodaju, sigurno je da bi htio izvući maksimalni novac. Za Kovačića, ispod 50-55 milijuna eura, teško bi pregovarao. Takvu vrstu financijske akrobacije u Italiji može podnijeti samo Juventus. Putovi koji vode u Englesku u prvi plan stavljaju Liverpool, iako tamo milijuna za transfere ima “na bacanje” pa još barem 3-4 kluba mogu podnijeti svaku cijenu da bi se domogli mladog vrhunskog igrača. Jedna je točka koja, međutim, može zaobići laičke i medijske logike, a to je da Perez vjerojatno ne bi prodao odličnog igrača nekom od najozbiljnijih konkurenata u Ligi prvaka. Može li to ojačati poziciju Carla Ancelottija i Napolija?

Nama se najozbiljnijom opcijom čini ona koja će Matea Kovačića i dalje držati u Realovoj svlačionici. Kako i Rusija pokazuje, vrhunskih veznjaka znalaca i motorički moćnih doista nema baš za “prodaju”...

Vrsaljko prvi pick Intera

Zanimljivost ovogodišnjeg mercata jest njegovo skraćenje. Više se neće trgovati ugovorima do 31. kolovoza, već se svi transferi za novu sezonu moraju obaviti do 17. kolovoza u 20 sati. Za sada je sigurno da će dio te liste transfera za 2018/19. biti Ivan Strinić (Milan), Ante Ćorić (Roma), Darijo Srna (Cagliari) i Alen Halilović (Milan). U zoni sve češćih najava dolaska je Šime Vrsaljko, koji je prvi “pick” Intera, a uz njega je odmah Napoli, te nešto “tiši” Juventus. Mario Pašalić najavljen je za potpis ugovora ovog tjedna u Firenci, a odmah nakon SP-a isto bi trebao učiniti i Marko Pjaca. Mediji novi tandem Fiorentine vide kao gotovu stvar. Još nije objavljeno kamo će Milan Badelj (opcije koje se spominju u medijima su Milan, Napoli) iako je odlazak u druge zemlje sve realniji.

Ancelotti je dobra vijest za Roga

Za Hrvoja Milića, trenutno člana Napolija, zainteresiran je Chievo, dok mediji špekuliraju zanimanjem Empolija za Karačića iz Lokomotive. Za Roga, čini se, dolaze bolji dani u Napoliju, jer Carlo Ancelotti želi pomladiti momčad i donijeti nove energije u igru veznog reda. Vjerojatno ostaje. Isto se ne može reći za Nikolu Kalinića, jer je i po medijima vidljivo da Milan želi jednog između njega i Andrea Silve prodati odmah. Problem je što Milan, koji je prvog platio 25, a drugog 38 milijuna eura, teško može dobiti željeni novac. No, kako nalaže UEFA (fair play financija), mora se prodavati da bi se ušlo u nužan kriterij poslovanja. Za Kalinića je najviše zagrizla Sevilla, ali navodno za sada su spremni izdvojiti najviše 14 milijuna eura.

Ćaleta Car između Lazija i Seville

U Laziju su dali naslutiti kako je Duje Ćaleta-Car jedan od željenih stopera za novu sezonu, ali i rimski mediji navode kako je Sevilla konkretnija u razgovorima, pogotovo financijski.

Linker
04. svibanj 2024 18:18