REUTERS/Lucy Nicholson
IZNENADILI SU GA

'NAPRAVILI SU ANTIREKLAMU NOGOMETA!' JUNAK HRVATSKOG TRIJUMFA OGORČEN SUCIMA I ARGENTINCIMA 'Toliko bezosjećajnosti, toliko manjka smisla za igru...'

"Kada su ždrijebali skupine, baš mi je bilo drago što igram protiv Argentine, ali oni su uz pomoć sudaca napravili antireklamu nogometa", smatra naš reprezentativac
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 23. lipanj 2018. 00:12

Situacija prva: pogled je baš skrenuo u njegovu smjeru. Podigao je ruku prema klupi, tražeći izmjenu. Bolna grimasa na licu i primanje za stopalo. Dalić se okrenuo i podigao Kramarića.

Situacija druga: točno 24 sekunde potom bacio se u čudesni trk te nakon Mandžina zračnog duela dočekao pogrešku frenda Willyja i iz prve junački zakucao.

"Ma što ti je, opet bih je potegao onako", smijao se nakon dvosatnog slavlja u svlačionici hrvatski motor i junak Ante Rebić, pa ispričao što se točno događalo:

"Dobio sam udarac kad je bio faul, Mercado me udario, Messi krenuo napadati Strinu, ja bio iza i samo sam molio Boga da ga ne prođe. Ne znam kako sam izdržao, kako sam povukao, istrčao i na kraju zabio, jer bol je bila toliko jaka da sam odmah poslije morao izaći s terena. Više nisam mogao, stopalo me previše boljelo..."

I zbog toga je pred nas uz osmijeh donio i veliki oblog na stopalu. Doktor Nemec kaže da nije strašno, da se radi samo u udarcu, no zbog predostrožnosti, jučer je Reba poslan na magnet. Ništa se ne prepušta slučaju...

Faktor x

Onako samopouzdan, drčan, koji ide doslovce kao tenk, bez straha i kompromisa, takav je ne samo na lopti već i na jeziku. Uz Kramarića smo ga uoči SP-a nazvali hrvatskim faktorom X, što se u potpunosti pokazuje. U prve dvije utakmice, Ante Rebić je poslao snažnu poruku svijetu.

"Je li mi ovo najveća utakmica? Pa... iskreno, ona u finalu kupa protiv Bayerna mi je još i veća, ali i ova je tu negdje, jednako velika. Imat ću još prilika da svašta iskusim ovoga ljeta pa ćemo usporedbe stvarati na kraju prvenstva."

Impresija Argentine na kraju se pokazala tužnom, za svakog tko voli nogomet. Velika nacija na terenu se pokazala vrlo malom.

"Čuo sam što je kazao Šime, kako nije očekivao takvu Argentinu, da su padali i plakali poput djevojčica. I da, točno je taj osjećaj vladao i jako mi je žao. Kada su ždrijebali skupine, baš mi je bilo drago što igram protiv njih, baš sam se veselio tome i bio mi je to trenutak koji me dodatno inspirirao. Mislio sam da ćemo se nadigravati, nadmetati, nadjačavati, ali oni mi se nisu pokazali u dobrom duhu. Uz pomoć sudaca napravili su antireklamu nogometa. Mi smo pobijedili i ne treba to omalovažavati, ali što se tiče muške igre, to je očito kod njih stran pojam..."

Suci su što se njega tiče opet bili u prvom planu. Užario se mobitel tijekom poluvremena, kada su iz domovine u Nižnji počele stizati poruke da je prežestok, da je na rubu isključenja, da bi ga trebalo vaditi. Osobno, upravo je ta igra izluđivala “la seleccion”. Upravo je njegov duh bio pokretač, ono za čim je inače meka reprezentacija vapila. Do njega, na trenutke smo izgledali kao dobri domaćini, koji redovito gostima daju da uzmu sve. Otkad je on ušao u momčad, ova je ekipa popila lijek protiv anemije.

"Nisam se preplašio crvenog, niti trenutka, ali kada me već pitate, želio bih prokomentirati ova četiri suca koja su nam sudila... Ja zaista ne znam što ta gospoda rade tu, toliko bezosjećajnosti, toliko manjka smisla za igru.... Ne znam. Ali samo bih želio da nam dotični više nikada ne sude. Nikada."

Igraj jednostavno

Kao što bi Caballero poželio da više nikada ne napravi onakvu pogrešku, koja je rezultirala Rebićevom bombom. Bombom koja bilda milijune. Doprlo je jučer do nas da je Tottenhamov Mauricio Pochettino alarmirao Daniela Levyja kako bi u “spurse” doveo 23-godišnjaka. Eintrachtov Fredi Bobic pred očima ima onaj osjećaj “čing-čing”...

"Nakon utakmice otišao sam još jednom pogledati taj gol; bih li reagirao drugačije? Ma ne bih, opet bih je raspalio iz prve, jer Niko mi je rekao da ne kompliciram, da igram jednostavno i da će onda biti najbolje. Tako i jest. Javio se upravo nakon utakmice, poslao mi je poruku, ali još je nisam stigao pogledati. Hoću, čim stignem, zasluge idu i njemu. On me je doveo, dao priliku, Eintracht me vratio u igru, a ja sam vratio Eintrachtu. No o transferima ne razmišljam, razmišljam samo o ovome, o nama."

Ipak, potvrđuju se teze da je upravo on jedan od kandidata za otkriće turnira. Kako trenutačno igra, on je detonator Mundijala...

"Otkriće turnira? Možda samo za neke koji me baš i nisu pratili. Ja drugu sezonu zaredom igram dobro, tako da sam sebi nisam neko iznenađenje."

Njemu, to i sami zaključujete, nije ni Hrvatska.

"Svih 22 smo 100 posto ‘unutra’, koga god da izbornik stavi neće pogriješiti, svi napadamo 100%, svi se branimo 100%. Uostalom, nismo primili gol, a igrali smo protiv Nigerije i Argentine. Znamo svi ‘unutra’ što želimo, ali ova nas pobjeda sigurno neće ‘prebaciti’. Ali je dokaz koliko smo koncentrirani, kvalitetni i dobri."

Poput njega. Brz i žestok, to je u Rusiji Ante Rebić. Neka samo nastavi...

Linker
24. travanj 2024 12:08