Man Utd via Getty Images / Man Utd via Getty Images
BASNOSLOVNI IZNOSI

NAŠI LJUDI IZ NOGOMETA SLOŽNI O NAJVEĆEM TRANSFERU SVIH VREMENA 'To je prešlo okvire normalnog'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. kolovoz 2016. 21:36

Paul Pogba pojavio se jučer u poslijepodnevnim satima u trening centru Manchester Uniteda na liječničkom pregledu. Juventus će se namiriti odštetom od oko 110 milijuna eura, plus bonusi i ostali troškovi koji su već dogovoreni.

- On dolazi jer poznaje klub i grad, poznaje mnoge igrače i želi biti važan dio našeg projekta - komentirao je novi Unitedov menadžer Jose Mourinho angažman 23-godišnjeg francuskog veznjaka nakon pobjede nad Leicesterom i osvojenog Superkupa. Morao se portugalski stručnjak osvrnuti i na iznos kojeg će izdvojiti za Pogbu.

- Nogomet je poludio, a i tržište je postalo ludo. Za ono što ove sezone mislite da je ludo, nakon tri godine shvatite da više nije ludo. Što je skupo, a što nije skupo u nogometu? Ne znam, znam samo da je on velik igrač - naglasio je Mourinho.

LONDON, ENGLAND - APRIL 10:  Adam Nditi (R) of Chelsea in action against Paul Pogba of Manchester United during the FA Youth Cup sponsored by E.on semi final first leg match between Chelsea and Manchester United at Stamford Bridge on April 10, 2011 in London, England.  (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Dan Istitene/Getty Images
Paul Pogba (lijevo) u dresu Manchester Uniteda

Nije pravedno, ali...

A što na najveći nogometni transfer svih vremena kažu hrvatski nogometni treneri i bivši igrači? Zanimljivo razmišljanje ponudio nam je Davor Vugrinec, bivši hrvatski reprezentativac i najbolji strijelac HNL-a svih vremena, odnedavno opet angažiran u nogometu kao dopredsjednik trećeligaša Varaždina.

- Nogomet je biznis, ali to je prešlo okvire normalnoga. Sve je to postao jedan veliki marketing, koji uz medijsku pompu donosi i veliku zaradu. Nogometaši su danas roba, tako se i tretiraju, no s obzirom da su dobro plaćeni, na kraju su svi zadovoljni, svi izvlače neku korist iz cijele priče. Ne sviđa mi se to previše, ali živimo u takvom svijetu i više me opće ne čudi primjer takvog rekordnog transfera - rekao je Vugrinec.

Ističe da je dobro da kapital ulazi u nogomet, no loše je što nije ravnomjerno raspodijeljen.

- Velika riba jede malu. Nogomet je postao biznis i sport za bogate, oni profitiraju, a drugi preživljavaju. Nije to baš pravedno, no ni život nije uvijek baš pravedan - zaključio je Vugrinec.

Elvis Scoria i Zoran Vulić, dvojica iskusnih hrvatskih trenera, na sličan su način prokomentirali Pogbin transfer.

- Nije to put kojim bi nogomet trebao ići, apsolutni sam protivnik takvih iznosa i dizanja cijena iznad svih pravila. Međutim, nogomet je postao unosan biznis, ušao je u njega kineski i arapski kapital, a po mom mišljenju sve je otišlo u krivom smjeru. Pa Graziano Pelle bi prije 10 godina igrao u Genoi ili Bologni, a sada u Kini zarađuje 16 milijuna eura godišnje - rekao je Scoria.

Postoji strah

Vulić kaže kako je Pogba jedan od najboljih veznih igrača svijeta u ovom trenutku, ali smatra da ne vrijedi toliko koliko će ga United platiti.

- Nogomet je igra 11 igrača, manje je bitno je li riječ o obrambenom, veznom ili napadaču, najvažnije je što on donosi momčadi. Međutim, smatram da Pogba ipak nije u rangu Messija i Ronalda. Nije normalno da jedan igrač vrijedi više od sto milijuna, a da se klub kao što je Milan prodaje za 740 milijuna eura. Cijene su otišle u nebo, strah me da to ne postane jedan balon od sapunice koji će puknuti jednog dana. S druge strane, taj je novac svakako dobar za nogometaše koji igraju u današnje vrijeme jer im se pruža prilika za ogromnu zaradu - kazao je Vulić.

Scoria se složio da je Pogba ponajbolji veznjak na svijetu. A kako će se uklopiti u novu/staru sredinu?

- On ima veliku kvalitetu, pojačanje je za svaku momčad, i to veliko. Stekao je veliko iskustvo u Juventusu, polivalentan je igrač koji može igrati i iza prve špice, no najčešće je igrao na lijevom veznom u formaciji s trojicom igrača u sredini. Mourinho igra u sustavu 4-2-3-1 i uz Pogbu će na zadnjem veznom morati imati igrača koji će puno raditi i pokrivati mu leđa kad ode prema naprijed.

ROME, ITALY - MAY 21:  Paul Pogba of Juventus FC reacts during the TIM Cup final match between AC Milan and Juventus FC at Stadio Olimpico on May 21, 2016 in Rome, Italy.  (Photo by Paolo Bruno/Getty Images)
Paolo Bruno/Getty Images
Paul Pogba Juventus

Scoria smatra da je Mourinhova prednost što dobro poznaje Premier ligu.

- On je više trener za Manchester United nego za Real, puno pažnje posvećuje taktici, a navikao je u momčadi imati najbolje igrače. Mourinho je u Chelseaju prošle godine pogriješio u odabiru igrača, a u jednom trenutku izgubio je svlačionicu u Chelseaju i Realu. S Ibrahimovićem i Pogbom sigurno će United biti opasan, a bit će vrlo zanimljivo pratiti kako će se sve to razvijati - zaključio je Scoria.

Vulić očekuje jednu od najzanimljivijih sezona Premier lige.

- Došli su pravi menadžeri, momčadi su se pojačale. Mourinho je iskusniji od Contea i Guardiole i zato bih mu dao prednost, ali i Klopp s Liverpoolom može napraviti puno. Neće Unitedu biti lako, ali ima napadače koji u svakom trenutku mogu riješiti utakmicu. Zato takvi igrači i vrijede toliko, jer naprave tu razliku, a s tim ciljem su doveli i Pogbu - smatra Zoran Vulić.

Linker
25. travanj 2024 05:47