Getty Images
NOVAC VIŠE NE PADA S NEBA, ALI...

NASLOV PRVAKA KREIRALI I HRVATI 'On je nešto kao naš Ćiro Blažević, njegovo mišljenje je bitno, a Ćorluka je danas već svojevrsna legenda kluba!'

NIKOLA JURČEVIĆ Dinamov strateg bio je u moskovskom klubu pomoćnik treneru Biliću
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. svibanj 2018. 18:23

Nikola Jurčević trenutačno se bavi Lokomotivom, onom s Kajzerice, ali dakako da prati i što se događa u “muškom” Lokomotivu, onom iz Moskve. Tamo je bio pomoćnik Slavenu Biliću, u njihovoj eri tamo je stigao i Vedran Ćorluka, pozvan je komentirati ovaj veliki uspjeh bivšeg kluba.

- Naslov prvaka Lokomotiva dokaz je da u Rusiji još uvijek najbolje prolaze ruski treneri. Sigurno nije slučajnost da je Sjomin treći put na klupi Lokomotiva osvojio i treći naslov prvaka. Radi se o jednom iskusnom stručnjaku, iz stare ruske škole, koji najveći naglasak da je na defenzivi i disciplini. Lokomotiv ne zabija mnogo golova, ali ih malo i prima, pogledajte gol-razliku, 41:19. Prvenstvo su osvojili upravo na tu čvrstinu - rekao je Jurčević te na tu temu i dodao:

- Sada Sjomin, prije njega nekoliko puta Sluckij, domaći treneri ipak su u prvom planu. Svi ovi strani treneri koji dolaze, primjerice, u Zenit, nemaju tako puno uspjeha. Ruska liga je specifična, i zbog veličine zemlje i zbog klime, atmosfere..., puno je tu faktora koji su ruska posebnost i to je jedan od razloga što ruski stručnjaci ipak lakše dolaze do uspjeha.

Bili smo u pravu

U današnjem Lokomotivu ima još nekoliko igrača koji su bili i u vrijeme Slavena Bilića i njegova “staffa”.

- Naravno, tu je Ćorluka koji je na neki način već postao legenda kluba, zatim vratar Guillherme, Dmitrij Tarasov... A posebno mi je drago da su važan dio ove momčadi braća Mirančuk, koje smo upravo mi kao klince, osamnaestogodišnjake, prvi gurnuli u vatru. To dokazuje da smo bili u pravu. Veliki je dobitak za Lokomotiv i Jefferson Farfan, koji u svojim zrelim godinama igra dobar nogomet i dobar je strijelac. Sjomin je napravio pravi posao, za mnoge je iznenađenje što je Lokomotiv završio ispred Spartaka, CSKA-a, Zenita.

U klubu više nema predsjednice Olge Smorodskaje koja je tada dovela Bilića i hrvatski stožer u Lokomotiv.

- Nisam tako duboko pratio događaje, ali znam da je ona otišla, zato je Sjomin sad i došao za trenera. On se nije slagao s Olgom u naše vrijeme, bili su neistomišljenici, a Sjomin je uvijek figurirao kao legenda kluba, autoritet iz sjene. Kao kod nas, recimo, Ćiro Blažević ili u Turskoj Fatih Terim, njegovo je mišljenje uvijek bilo bitno. Eto, došao je opet na klupu i osvojio taj naslov.

Reuters / John Sibley
REUTERS

Liga u padu

Ipak, dojam je da ruski nogomet, pa i liga, u padu u odnosu na razdoblje prije pet, šest godina?

- Apsolutno, vidi se to po svemu. Posebno financijski, ne može nitko više dovesti igrače kao prije, Hulka, Witsela i takve zvijezde, puno je manje stranaca u njihovoj ligi. Po meni, Premier liga je slabija 30 do 40 posto, pala je vrijednost rublja, logično je da nema onakvih velikih transfera. No, svejedno, i dalje ta liga tek koju stepenicu ispod liga Petice, ajmo reći da je u Top 8 europskih liga.

No, nešto Jurčevića ipak neugodno iznenađuje.

- Ono što mi nije jasno jest kako Rusija ne može toliko godina izbaciti neku novu zvijezdu, pravog igrača. Kad pogledate obranu reprezentacije tu su još uvijek Ignaševič i braća Berezuckij, onda Dzagojev, Samedov, Glušakov... Tolika zemlja, takav sport, a nema novih igrača. Isto tako, Rusija je hladna i po pitanju atmosfere na stadionima, osim Zenita nitko nema pune tribine. Recimo, Lokomotiv ima desetak tisuća gledatelja u prosjeku, sad su prvaci pa je bilo više. No, Rusi se nadaju da će ih Svjetsko prvenstvo podići, da će se ulaganja u stadione i nogomet općenito isplatiti i da će u godinama koje dolaze njihov nogomet ponovno ojačati - kaže Jurčević.

Linker
02. svibanj 2024 02:42