NOGOMETNA GROZNICA

NASTAVAK HNL-A Obnovljeni Dinamo i Rijeka jedini mogu do dvostruke krune

I Dinamo i Rijeka doveli su veziste iz Brazila: Cleyton će naslijediti Sammira, dok Moises prijeti Malešu i Močiniću
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 04. veljača 2014. 08:42

Rijekin je četvrtfinale kupa s Osijekom zbog loših vremenskih prilika pomaknut za tjedan dana, pa se tako hrvatsko nogometno proljeće nastavlja u četvrtak 6. veljače gostovanjem vodećeg Dinama u Puli u zaostaloj utakmici 17. kola MAXtv Prve lige, a već od petka do nedjelje na rasporedu je 21. kolo u kojem su dva derbija, subotnji Splita i Hajduka u Parku mladeži te nedjeljni Rijeke i Dinama.

Slavonija za o(p)stanak

Osmerostruki uzastopni hrvatski prvaci su i s nadmetanjem manje prezimili s pet bodova više od dvojca koji po bodovima dijeli drugo mjesto i prođu li zagrebački “plavi” neokrznuti preko Istre 1961, na Kantridu će doći s +8 i prigodom da 18 kola prije kraja definitivno “ubiju” prvenstvo koje se kod nas prvi put igra četverokružno (36 kola). Pobijedi li u nedjelju Rijeka, borba za naslov ostat će otvorena, a time i povećano zanimanje gledatelja, a Rijeka i Dinamo jedini će ostati u konkurenciji za dvostruku krunu.

Sigurno je, međutim, da će kao i proteklih sezona neizvjesno biti u borbi za Europu te za ostanak (posljednjeplasirani ispada izravno, pretposljednji razigrava s drugoplasiranim drugoligašem, ako dotični dobije licencu za Prvu HNL). Može se dogoditi da prvi put od hrvatske samostalnosti regija Slavonija ostane bez prvoligaša, jer Osijek i Hrvatski dragovoljac će po svemu sudeći odlučiti o devetom i desetome mjestu, a Cibalia u Drugoj HNL ima žestoku konkurenciju za vrh.

Lijevi bek iz Lige prvaka

U najkraćoj zimskoj stanci u povijesti HNL-a (jesen završila zaostalim dvobojem Lokomotive i Rijeke 23. prosinca) pet je klubova bilo na pripremama u inozemstvu (Dinamo, Hajduk, Split i H. dragovoljac u Turskoj, Rijeka u Španjolskoj), a preostalih pet ostalo u Hrvatskoj (Istra).

Dinamo je, očekivano, najviše trgovao, za 1,600.000 eura iz belgijske lige kupljen je novi stoper, ljevak Jérémy Taravel, zamjena za Šimunića kojem je karijera na zalasku, a umjesto nesretnog Sammira, koji je bez odštete pušten u Getafe, kao slobodan igrač doveden je Alexandre Silva Cleyton, dosadašnja “desetka” Kayserispora, kojeg je proteklih 13 mjeseci trenirao Robert Prosinečki.

Najveći izlazni transfer napravio je Hajduk, prodajom svog dragulja Marija Pašalića za 2,200.000 eura Chelseaju, ali kako se ugovor aktivira tek od 1. srpnja, “Pašta” ostaje na raspolaganju Igoru Tudoru i na proljeće, no pitanje je koliko će “gristi”... Rijeka je dovela igrača s iskustvom Lige prvaka, Marina Leovca iz Austrije, za 250.000 eura odštete Bečanima, te bez odštete brazilskog vezista Moisesa Limu Magalhaesa.

Obnovljeni ‘lokosi’

Vodeći trojac je podjednako snažan kao i jesenas, a koliko će jači ili slabiji biti ostali nezahvalno je prognozirati. Najviše promjena u prvih 11 doživjet će Lokomotiva, s novim vratarom (Zelenika) i stoperskim parom (Perić, Barbarić) te Begonjom pristiglim iz Zadra u veznom redu, dok je Istra 1961 ostala bez svog najboljeg strijelca (5) i asistenta (5) Sandija Križmana koji je otišao u Republiku Koreju.

Linker
20. svibanj 2024 04:28