Jurica Pršir
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
SVI PUTOVI VODE NA POLJUD

NASTAVLJA SE OKRŠAJ NOGOMETNIH ŠKOLA DINAMA I HAJDUKA Transfer je već dogovoren: Još jedan veliki dragulj s Maksimira odlazi na Poljud?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. travanj 2018. 18:03

Jurica Pršir, 17-godišnji veznjak iz juniora Dinama, na korak je do prelaska u Hajduk. Prširu u lipnju istječe ugovor s Dinamom i slobodan je promijeniti sredinu, jasno, uz plaćanje odštete za razvoj igrača u okviru transfera unutar HNL-a. Veznjak koji krajem svibnja puni 18 godina kapetan je hrvatske reprezentacije U-18, u kojoj je zabilježio četiri nastupa i jedan pogodak, dok u selekciji U-17 ima 12 nastupa i četiri zgoditka. Što je razlog prelaska u Hajduk?

Odgovor je uvijek jednostavan: bolji uvjeti koje nudi Hajduk u odnosu na Dinamo. U Maksimiru nije dobio ono što mu je ponudio Hajduk, nema tu velike filozofije. Kako će se razvijati Pršir, kakav je igrački kapacitet, sve su to pitanja na koja će precizniji odgovor dati isključivo vrijeme koje dolazi, ali činjenica je da još jedan igrač iz Maksimira na Poljudu traži šansu za profesionalnu afirmaciju. Koji su razlozi promjene trenda?

Ludbreg, 190517
Na stadionu u Ludbregu igra se zavrsnica Kupa Hrvatske za mladje kategorije. GNK Dinamo - HNK Hajduk, kadeti.
Na fotografiji: Jurica Prsir
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
Jurica Pršir

Izdašni uvjeti

U posljednjih 10-ak godina Dinamo je dominirao u mlađim selekcijama, Modri su imali i najveći broj reprezentativaca. Pamti se da je u Čileu na SP-u kategorije U-17 održanom 2015. u početnom sastavu igralo 10 igrača maksimirskog kluba iz generacije 1997/98. Hajduk nije mogao Modrima konkurirati u lovu na talente, ali sada je Pršir drugi igrač iz omladinskog pogona Dinama koji se ovog proljeća povezuje s Hajdukom. Doznaje se da je njegov transfer već dogovoren, da su financijski uvjeti koje je ponudio Hajduk neusporedivo bolji od onih koje je mladi veznjak mogao dobiti u Maksimiru. Ali ne treba se tome čuditi; Hajduk je financijski stabilan, a dovođenje igrača iz Dinama krenulo je otkad je na mjestu šefa omladinske škole Hajduka angažiran Krešimir Gojun.

Zagrebački treneri

Od kolovoza 2016. Gojun vodi Akademiju splitskog kluba, a prvi njegovi potezi bili su usmjereni na promjene u stručnom kadru. Danas je trener B momčadi Siniša Oreščanin, juniore vodi Mario Despotović, a kadete Igor Tolić. Tercet trenera sa zagrebačkim pečatom slijedili su igrači. Počelo je s Čančarom i Pasaričekom, koji su prošli kroz podmladak Dinama i danas igraju za B momčadi Bijelih, a za ovo ljeto najavljeni su dolasci dvaju spomenutih juniora, Špikića i Pršira. Sve to govori da Hajduk nije više financijski inferioran Dinamu u borbi za talente, kako je bilo proteklih godina. Jer nije zaboravljeno kako su Zagrepčani pokazali mišiće u proljeće 2010, kada su s Poljuda uzeli kapetana klase ‘93. Marka Grčića, a razlog je bila bolja financijska ponuda.

Danas i Hajduk može ući u takvu utrku, uzeti Dinamova talenta, ali još se uvijek čeka “bingo”, pravi pogodak. Još se traži bivši dinamovac koji će na Poljudu postati klasa. Je li Pršir taj? Ili Špikić?

Linker
02. svibanj 2024 23:34