Foto: Sasa Pahic Szabo
JOŠ NIJE SVE GOTOVO?

NEĆE TO SAMO TAKO ZAVRŠITI!? U ZADNJI ČAS STIGLA VELIKA PODRŠKA IGORU BIŠĆANU 'Ovo je apsurdno, sada je baš sve jasno...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. lipanj 2018. 16:09

Pa, ako ponekad pomislite da su neobičnosti koje nam ponekad zna priuštiti HNL karkteristične samo za hrvatski nogomet, znajte da nije tako. Kaže to i ljubljanski primjer, Olimpija je otišla korak dalje.

Dakle, Igor Bišćan osvojio je dvostruku krunu u Sloveniji, bio prvak i osvojio Kup, ali od danas bi službeno trebao postatio bivši na klupi ‘Zmajčeka’. Doduše, malo nas je začudilo, poznavajući njegov karakter, što nije sam odstupio odmah nakon podizanja pehara pobjednika Kupa, s obzirom na sve što se događalo zadnjih mjeseci u Stožicama.

Podsjetimo, krenulo je kad je Olimpija imala veliku prednost, kad je jaki Maribor zaostajao desetak bodova. Tada su prvi put krenule ‘strelice’ prema Bišćana iz klupske vrhuške, jednostavno, vizije trenera sve su se više razilazile s vizijama vlasnika Milana Mandarića i njegovih ljudi.

Negativne stvari

- Osjećam da neke negativne stvari dolaze iz naših redova, iz kluba. To ne bi smjelo biti tako, moramo svi biti zajedno ako želimo osvojiti trofeje - govorio je Bišćan u trenucima kad je Olimpijin brod počeo tonuti, a Maribor se približavati. Pouzdani izvori iz Slovenije tada su govorili da je hrvatski trener već bio pred smjenom, da je Mandarić čak kontaktirao i Zvonimira Soldu, koji je odbio ponudu da zamijeni Igora Bišćana.

I tako je Bišćan ostao, trzavice na relaciji klub-trener malo su pale u sjenu te borbe za naslov, do kojega je Olimpija na kraju i došla velikim preokretom u derbiju u Mariboru. No, čim je sezona završila duhovi su se opet uzburkali, a Milan Mandarić neki je dan u razgovorima za slovenske medije otvorio karte.

- Nitko nije iznad kluba, nije to ni Bišćan. Osvojili smo naslov, ali on nije poštivao viziju kluba, nije koristio nijednog igrača iz naše škole, nikoga nije afirmirao. Ja sam vlasnik kluba, ja odgovoram za to da 15. u mjesecu svi u Olimpiji dobiju plaću i klubu sam potrebniji ja nego Bišćan - kazao je između ostaloga Mandarić.

Nakon sastanka s Bišćanom odlučio je da im se putevi razilaze i da ova priča više nema smisla. Kažemo, klub još službeno nije objavio da je smijenio Bišćana, sve bi službeno trebalo postati danas. No, klupski kroničari u slovenskim medijima kažu da je stvar gotova i da nema nikakve dvojbe da je Bišćan ‘ex’. Kao izglednog nasljednika spominju Slavišu Stojanovića.

Međutim, u čitavoj je priči dodatno zanimljivo što Mandarić na sva zvona, službena i neslužbena, govori kako želi prodati klub i kako već traži investitore, kako mu je cijena oko 10 milijuna eura i kako je siguran da će uskoro izići iz te priče. Teoretski, može se već za nekoliko dana dogoditi da stigne novi vlasnik s potpuno drukčijom vizijom. U koju bi se možda uklopio Bišćan, ali to sad ionako više nema veze.

Veliki potresi

Spomenimo i da se u sjeni problema u Olimpiji događaju potresi i u Mariboru. Nakon gubitka naslova Zlatko Zahovič, sportski direktor, ali, zapravo, prvo ime kluba, odlučio je napustiti Ljudski vrt, rekao je da se zasitio rada u Mariboru i da u ovakvim okolnostima njegov posao više nema smisla. Hoće li se možda vratiti, ili će i Olimpija i Maribor u novu sezonu krenuti potpuno ‘resetirani’?

Svoju presudu u ovom konfuznoj priči dali su sada i oni najvažniji, navijači Olimpije Zeleni zmajevi, koji su u posebnom priopćenju pružili podršku Igoru Bišćanu, a njegovu vlrlo vjerojatnu smijenu nazvali apsurdnom.

"Zmajevi, vjerujemo da bismo trebali nastaviti po zadanom putu i postati ozbiljan klub, s jasnom vizijom i ciljevima koji premašuju granice Slovenije. Mi smo puno puta dokazali koliko volimo Olimpiju i zato želimo biti u potpunosti jasni. Istina je da je Milan Mandarić u Olimpiji došao i postigao mnogo. Međutim, glasine da je klub promijenio trenera Igora Bišćana, koji je nakon 25 godina donio dvostruku krunu, su apsurdne, ali vrlo vjerojatne, s obzirom na savjetnike i neke druge ljude sumnjive reputacije koji su odnedavno vrzmaju ok kluba. Sada je jasno da klub ne ide u pravom smjeru, a sve ovo samo dodatno srozava ugled kluba", poručili su Zmajevi.

Linker
09. svibanj 2024 03:37