CROPIX
NEMA JAKIH ILI SLABIH UTAKMICA

NENAD BJELICA NAKON RUŠENJA HAJDUKA: Dinamo nije samo najveći klub u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe, pa šire! Mi samo u vezi imamo šest igrača..

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. travanj 2019. 20:14

Tri puta po 1:0, jednom 0:0... to je skor Nenada Bjelice protiv Hajduka. Majstorima s mora prošle godine uzeo je Kup, ove godine ih smrzava na -27! Ali ne treba to posebno rastužiti Bijele. Pa Modri su ove sezone u očaj bacali i pobjeđivali Fenerbahče, Anderlecht, Viktoriju Plzen, Benficu.... Bjelica i njegovi dečki u ovom su trenutku ipak svijet za sebe u hrvatskom nogometu.

Nakon derbija popričali smo s Dinamovim trenerom, koji je na Poljudu po tko zna koji put pokazao kako je sjajni taktičar.

- Defenzivno smo stvarno dobro odradili posao. Kao i u mnogo utakmica do sada. Uglavnom je to tako bilo ove sezone kad se radi o defenzivi. Onda nam se dogodi Inter iz Zaprešića, gdje nam protivnik pukne dva puta opasno u okvir gola, a mi onda napravimo frku. Kad gledam druge momčadi, svaka protiv svake stvori pet-šest prilika, a nama je problem čim nam netko zapuca na gol - kaže Bjelica.

Ostavili ih bez šanse

Tako je, Modri su na čelu sa svojim trenerom podigli standarde, više ih i ne gledamo kroz prizmu HNL-a. Sami su krivi kad su tako dobri i kad su nas naučili samo na nogometne delicije. Bjelica će podvući:.

- Dinamo teži perfekciji! Težimo da se i to ne dogodi, da nam uopće nitko i ne priprijeti. Dakle, da to izgleda kao protiv Benfice ili Viktorije Plzen u Maksimiru, Anderelchta ili Osijeka. Ostavili smo ih sve bez šanse.

Naravno, Bjelica će primijetiti i onu drugu priču, koja je zapravo logična kad se tako dobro igra u defenzivnom smislu.

- Vidite, kad se u defenzivi svi žrtvuju za momčad, onda malo “šteka” ofenziva. Ne možeš imati adekvatnu svježinu, posebno u tvrdim utakmicama. Onda će ponekad nedostajati kombinatorike i maštovitosti. Jer svi se moraju žrtvovati u defenzivi. Zapravo, nema tu jakih ili slabih utakmica. Evo, protiv teoretski lakšeg protivnika kakav je bio, recimo, Inter. Uđeš malo lakše, ne na najvišoj razini, i suparnik te može iznenaditi.

Onda smo se prebacili na drugu temu. Bjelica je na Poljudu u špicu napada gurnuo Marija Gavranovića i - pogodio! Gavro je riješio derbi. Zašto ga je stavio ispred hrvatskog reprezentativca Brune Petkovića?

- Znao sam njegovu statistiku protiv Hajduka. Donio nam je svojim pogotkom prošle sezone Kup, isto tako prošle sezone je s dva pogotka donio krucijalnu pobjedu na Poljudu, on dakle zabija protiv Hajduka. Gavranovićeve kvalitete su neupitne. Imao je problem što mjesec dana nije bio u treningu, u međuvremenu Petković je stvarno igrao dobro, zaslužio je u određenom trenutku biti ispred njega. Kad imaš takve tri špice kakve ima Dinamo, onda je to veliki luksuz. Zamislite, mi smo Komnena Andrića, prvog strijelca HNL-a ostavili u Zagrebu! To sve kazuje. Nadam se da će sva trojica dio kraja sezona zabiti još dosta pogodaka, te dobiti još dosta minuta.

Posebna priča derbija bio je Ivan Šunjić. Taj momak izrastao je u jednog od krucijalnih igrača Modrih. Praktički je nemoguće zamisliti udarni sastav bez Šunjića, na Poljudu je djelovao neviđeno dominantno.

Sjajna širina

Još uvijek se pitamo što bi bilo da je igrao na Luzu, možda bi Dinamo još uvijek pisao povijesne europske almanahe.

- Šunjić je konstanta ove sezone. Neovisno protiv koga igramo, jakih europskih momčadi ili momčadi iz HNL-a, on imponira ozbiljnošću, odgovornošću, disciplinom. Šunjić nam daje veliku stabilnost. Napreduje iz dana u dan. Još mora popraviti neke segmente igre, predaju lopte i povećanje kvote točnih dodavanja. Kad to popravi, onda će biti igrač za neki vrhunski europski klub.

Šunjić će sigurno na kraju ove sezone dobiti mnoge ponude. Hoće li Bjelica inzistirati da ostane u njegovoj momčadi, upravo zbog onoga što je i sam kazao, “Šunja je faktor stabilnosti momčadi”.

- U veznoj liniji ovog trenutka imamo šest igrača, recite mi tko od njih ne bi mogao dobiti ponudu? Idemo ih nabrojiti… Ademi, Šunjić, Majer, Olmo, Moro i Gojak. Svi ovoga ljeta mogu dobiti ponude. Ne možemo mi sad kazati da ćemo nekog od njih pustiti, a nekog nećemo. Teško je to predvidjeti. Ali kad već pitate, mislim da Šunjić još minimalno godinu dana treba odigrati u Dinamu. Tu će najbolje potvrditi klasu koju on potvrđuje iz utakmice u utakmicu. A i još će više napredovati u segmentima o kojima sam pričao. Nakon toga će biti spreman za najveće europske klubove - zaključio je Bjelica tu temu.

Sve je, dakle jasno. Dinamo je novi-stari prvak Hrvatske. Zna se to već odavno. Sada je najveći izazov polufinale Hrvatskog kupa s Osijekom.

Split, 030419.
Stadion Poljud, 
Nogometna utakmica HT Prva HNL , 27.kolo, derbi HNK Hajduk - GNK Dinamo.
Na fotografiji:trener Dinama nenad Bjelica
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Kako do kraja sezone koja je, kad se radi o HNL-u, već praktički završila, motivirati igrače da i na onim, nazovimo ih, lakšim utakmicama budu na visokoj razini?

- Tenzija mora postojati do kraja sezone. To je obveza svakog tko nosi dres Dinama.

Naš privilegij

Bjelica kaže da svi u Dinamu imaju veliku odgovornost.

- Moramo svi biti sretni što smo u takvom velikom klubu to je naš privilegij. Dinamo nije samo najveći klub u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe. Ako hoćete i - šire. Nositi Dinamov dres mora biti izazov za svakog našeg igrača neovisno igra li se HNL, Kup ili europska utakmica. Tu ozbiljnost uvijek zahtijevam od igrača. I kad matematički osvojimo prvenstvo, tražit ću to isto.

'SADA POČINJE BITKA SVAKOG IGRAČA SA SAMIM SOBOM'

Trener Modrih Nenad Bjelica želio je nešto posebno istaknuti:

- U ovom razdoblju koje dolazi, vidjet ćemo tko se od naših igrača svakodnevno želi poboljšavati. Sad kreće bitka svakog našeg igrača sa samim sobom! S ovakvom prednošću jako smo blizu osvajanju prvenstva, ali onaj koji svakodnevno želi biti bolji, to će upravo sad pokazati. Ovo je sad zapravo veliki izazov za sve nas. Prva takva situacija u cijeloj sezoni kad su neke stvari posve jasne, ali s tom situacijom se treba znati nositi, te napredovati, poboljšavati se, bez obzira koliko bodova bili u prednosti.

Kako ćete sada rotirati do kraja sezone?

- Moji igrači zaslužuju igrati. Svi zaslužuju da i dalje svima dajem šansu. Naravno, neću moći rotirati kao što sam to tijekom jeseni, te dok smo bili u Europi. Imamo još, ja se nadam 11 utakmica, što bi značilo da igramo finale Kupa. U tim utakmicama svi će dobiti svoje minute. Tko mi bude pokazivao najveću razinu motivacije, taj će najviše igrati. Ako osjetim da kod nekoga postoji pad motivacije ili pad forme, taj će dobivati manje šanse - kaže Bjelica.

Linker
06. svibanj 2024 20:58