REUTERS
INTER NI U SNU NE PUŠTA BROZOVIĆA

NEŠTO SE VELIKO SPREMA U MADRIDU Modrić je bio nadomak senzacije, a sada ga čeka nešto posebno: Real priprema iznenađenje kakvo dobivaju samo najveći?

K(R)OKTEL S APENINA Puno je špekulacija oko hrvatskih igrača kako se bliži kraj prijelaznog roka u ostalim ligama, ali većina je samo plod mašte autora i priča za jedan dan. Luka Modrić će dobiti galaktičke uvjete ugovora, a da se nešto posebno sprema, zaključuje se iz opće tišine i kluba glede njegova ostanka.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. kolovoz 2018. 15:06

Italija daje naslutiti povratak nekadašnjim dominantnim statusima u europskoj ligaškoj panorami. Daleko su linije 90-ih, kada je Serie A živjela kao nogometni NBA po prestižu. Tada su svi veliki igrači željeli doći na Apenine, što u početku nije bilo baš jednostavno zbog limita tri stranca. Italija se postupno prilagođavala nadolazećim trendovima, postupne liberalizacije po pitanju transfera stranaca, ogromnim investiranjima za privlačenje novih vedeta, sve dok se igračka nije razbila.

Najbogatiji talijanski poduzetnici svoju su trku platili svaki na svoj način. Neki su bankrotirali, neki su se povukli, neki su završili u kućnom pritvoru, tek su se neki zadržali, uglavnom, svi su se morali resetirati. Zato se posljednjih desetak godina dogodilo nešto nezamislivo - da konzervativna nogometna Italija prepusti svoje povijesne institucije stranom kapitalu. No globalizacija je nosila sve pred sobom, a danas svaki ambiciozniji talijanski klub sanjari da ga kupi neki bogati kineski, američki ili ini sustav.

Soccer Football - Real Madrid celebrate winning the Champions League Final - Madrid, Spain - May 27, 2018   Real Madrid's Luka Modric celebrates with the trophy during victory celebrations   REUTERS/Paul Hanna
REUTERS/Paul Hanna

Arome nekadašnjeg sjaja Serie A počelo se osjećati i kroz koloniju hrvatskih profesionalaca. Upravo 90-ih godina, kada se stvarala Hrvatska i njena nogometna reprezentacija, svaki ulaz naših igrača u Serie A tretirao se kao najjasniji pokazatelj veličine. Igrača i našeg nogometa. Boban, Bokšić, Jarni, Stanić, Šimić, Asanović, Vlaović, pa kasnije M. Cvitanović, Tomas, Rukavina i drugi napravili su odličan posao za hrvatske nogometaše. Otkako je Hrvatska postala dio EU priče, ulazni transferi Hrvata postali su jednostavniji, a njihove dobre igre kroz reprezentaciju i klubove dodatna promocija. Danas ih je 20-ak u Serie A, zato će biti vrlo zanimljivo za naše poklonike nogometa pratiti njihovu sudbinu u “calciu”...

Priča o Modriću

Njoj neće pripadati Luka Modrić, koji je doista bio vrlo blizu tom senzacionalnom (i po uvjetima) transferu u Inter, a kojeg je spriječilo prije svega ultimativno “ne” Florentina Pereza. Nakon odlaska Cristiana Ronalda, koji je dolaskom u Juventus učinio strašnu stvar za promociju i preporod Serie A, gubitak Modrića Perezu je mogao donijeti ogromne probleme i kod navijača, medija, ali i “sociosa” kluba.

No to je svršena priča. Modrić će dobiti galaktičke uvjete ugovora, a da se nešto posebno sprema, zaključuje se iz opće tišine i kluba glede njegova ostanka. Moguće je da Real priprema posebnu javnu promociju Modrićeva ostanka.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 14:  Luka Modric talks to Marcelo Brozovic during a Croatia training session during the 2018 FIFA World Cup at Luzhniki Stadium on July 14, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

Priča o Brozoviću

Glede mogućnosti da Marcelo Brozović napusti Inter, govorimo o temi koju se promiče praktički od godine u kojoj je stigao u Milano (2015). Premier liga, La Liga, gotovo da nema jačeg kluba koji se nije medijski vezivao za odličnog hrvatskog veznjaka. Ono što je najtočnije, to je da Luciano Spalletti ima silno dobro mišljenje o Brozovićevim kvalitetama. Za klub koji je bio spreman puno milijuna investirati u dolazak Modrića da bi oformio kostur momčadi svjetskih viceprvaka u Interu, teško je zamisliti da bi se odrekao Brozovića, poglavito što mu i dalje nedostaje vrhunskih vezista. I to što Modrić nije došao. U nogometu jest sve moguće, ali teško je povjerovati da bi Inter sada oslabio kadar par dana prije kraja mercata, kad je praktički nemoguće pronaći odgovarajuća rješenja. Kao i to da bi Real Madrid, koji ima dovoljno vezista, za koje nema ni dovoljno prostora, sada ulazio u tako zahtjevnu priču u smiraj prijelaznog roka.

Screenshot: AC Milan

Priča o Haliloviću

Mediji su se raspisali, odjednom, i o navodnom obratu u karijeri Alena Halilovića. Po tim špekuliranjima mladi bi se hrvatski reprezentativac vratio u Španjolsku jer u Milanu nema minutažu te ga u novoj vlasničkoj strukturi i vodstvu (Leonardo - Maldini) ne vide kao kadar za novu eru. Točno jest da je Halilović došao nedugo prije no što će sportski direktor Massimiliano Mirabelli odstupiti, kao i generalni direktor Marco Fasone, no postoje ugovori. Među inima onaj trogodišnji između Milana i igrača, kao i onaj između Milana i HSV-a, a po kojem njemački posrnuli klub ima određena financijska prava za Halilovića. Sve se to teško može radikalno mijenjati pred skorašnje zatvaranje mercata. No kako je, ponavljamo, sve moguće u današnjem nogometu, provjerili smo iz najvažnijih izvora status Alena Halilovića. Igrač je obavio razgovor s Gennarom Gattusom, koji mu je prioritetno razbistrio razloge zašto je malo igrao u pripremnom periodu. No Gattuso je i javno iznio potrebu da se mladog igrača kvalitetno pripremi za iskorak u Milanu, što mu je sada i ponovio, obećavajući da će sigurno dobiti šansu jer dobro radi na treninzima. U svakoj opciji Halilović bi napravio veliku pogrešku da ode iz Milana prije nego što se barem pokušao borbom s konkurencijom nametnuti za dres prvog tima. On je još mlad (22) i dovoljno je zanimljivog potencijala da treba strpljivo osvajati svoje prostore za igru.

screenshot Instagram

Priča o Srni

U kontekstu igre, a ne više u zoni vremenske suspenzije zbog pronađenih nedopuštenih tvari u krvi (iz nehata), napokon diše i Dario Srna. Bivši kapetan Hrvatske i Šahtara, nakon 15 godina, prvi će put igrati za drugi klub.

U nedjelju od 20.30 u Cagliariju će Srna, nakon 17 mjeseci pauze, nastupiti za prvoligaša sa Sardinije, protiv Sassuola. Hoće li uz Srnu igrati i Filip Bradarić, Marko Pajač, druga dva Hrvata Cagliarija, ovog trenutka zna samo trener Rolando Maran.

Screenshot (Twitter Fiorentina)

Priča o Pjaci

Izvjesno je da Marko Pjaca, koji je pojačao Fiorentinu, neće još igrati. Nakon što se priključio novom klubu, u zaostatku je pripreme (kasnio zbog SP-a), a ima i određene manje mišićne tegobe. Trener Stefano Pioli najavio je da će Pjacu postupno uvoditi u puni režim jer ga smatra iznimno važnim za sezonu te ne želi išta riskirati s obzirom na igračeve nedaće prošlih godinu dana s ozljedama. Pjaca će se priključiti reprezentaciji za Portugal i Španjolsku, i kako je dao naslutiti Pioli, za Fiorentinu bi mogao nastupiti po povratku, i to protiv Napolija (16. rujna).

Debi će, izvjesno, imati Šime Vrsaljko, koji je s Perišićem (ušao u 46.) sjedio na klupi u prvom kolu u neočekivanom porazu od Sassuola. Protiv Torina je u nedjelju važan meč i Spalletti će se osloniti na trio Srebrnih iz Rusije...

Linker
27. travanj 2024 21:21