Ronald Gorsic / CROPIX
PAPIR ZLATA VRIJEDAN

NEVJEROJATNA POMAMA HRVATA ZA SUDAR NA WEMBLEYJU Imamo pravo na oko 14 tisuća ulaznica, a pogledajte koliko se ljudi prijavilo!

ULAZNICE ZA EURO 2020. Službeni podaci koliko je bilo zatraženih karata, a rok je istekao 18. prosinca, nisu dostupni
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. siječanj 2020. 12:33

Vatreni ponovno mogu biti sigurni u brojnu i jaku podršku na Europskom prvenstvu. Mundijal u Rusiji otvoren je euforično, “kockasti” dresovi preplavili su trgove, ulice i tribine stadiona u Kalinjingradu kao nikad ranije. U Londonu je to nemoguće u jednakom obujmu, ipak smo kod Engleza gosti, ali od uvodnog nastupa “navijačka vojska” gurat će naprijed Dalićevu momčad.

Bez znamenki

Hrvati su se prijavili za više od 70 tisuća ulaznica za prvi nastup naših na Euru. Dvoboj s Engleskom na Wembleyju, u nedjelju 14. lipnja, koji po lokalnom vremenu počinje već u 14 sati, nije samo mamac za nogometne fanatike i odane pratitelje nacionalne vrste. London privlači mnoge koji tih dana žele vidjeti i biti viđeni u britanskoj prijestolnici. Shopping, druženje, atmosfera i utakmica. Sve je u paketu.

Službene podatke koliko je bilo zatraženih karata, a rok je istekao 18. prosinca, za svaki od tri nastupa u skupini, pa čak niti ukupan broj nismo dobili. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak odgovorio je:

- Kao što znate, javna prodaja ulaznica za navijače svake reprezentacije za Euro 2020. ide isključivo kroz kanale UEFA-e te HNS nema pravo objavljivati konkretne podatke vezane uz proces prodaje ulaznica. Prema onome što znamo, broj prijava za sve utakmice nadmašio je broj raspoloživih ulaznica te će za sve utakmice biti održan ždrijeb, koji je UEFA najavila do kraja siječnja. Nemamo konkretan datum ili vrijeme kada će ždrijeb biti održan. U tom kontekstu, UEFA nas je obavijestila da je za utakmicu na Wembleyju najveći interes, ali jedino UEFA može komunicirati točne brojke. UEFA je najavila da će po završetku faze prodaje ulaznica objaviti dio podataka vezanih za prodaju, iako neće izlaziti s podacima za svaku pojedinu reprezentaciju.

Rekord iz Austrije

No, u nogometnim krugovima poznata je informacija da je za hrvatski kontingent za ogled s Tri lava upućeno pet puta više zahtjeva nego što ima ulaznica, a za utakmicu s Češkom i treći susret u skupini omjer je 2:1. Kako se barata s brojkom od 14.400 mjesta za Hrvate na susretu s Engleskom, od oko 90 tisuća koliko je kapacitet stadiona, to znači da UEFA ima u sustavu otprilike 70-75 tisuća prijava. Za Hampden Park u Glasgowu, gdje se radi o nekih 8300 mjesta, riječ je o 16-17 tisuća prijava za svaki susret. Ukupno za tri utakmice u skupini ulaznicu želi oko 105-110 tisuća hrvatskih navijača.

Ilustracija
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ilustracija

Rekord drži Euro 2008. u Austriji, tada je HNS sam obavio ždrijeb u zagrebačkom hotelu Sheraton, za dvoboje Vatrenih bilo je 213.617 zahtjeva. U to je doba manji dio karata išao u prodaju na takav način pa brojci treba dodati i sve ostale koje je HNS distribuirao po vlastitim kriterijima.

Potražnja je golema, kad će obavijesti tko ima pravo na kupnju? Ovaj put 25 posto ide navijačima koji imaju specijalan status, njima su karte zajamčene, radi se o najodanijima.

- Navijači koji su na listi najvjernijih pratitelja reprezentacije (navijači koji su u protekla tri kvalifikacijska ciklusa kupovali ulaznice preko HNS-a) dobit će obavijest o tomu u isto vrijeme kada i ostali navijači dobiju informacije o statusu svoje prijave, dakle nakon održanog ždrijeba te će imati istu proceduru za kupnju ulaznica - pojasio je Pacak.

Je li točno da ulaznice neće biti u klasičnom papirnatom obliku nego samo elektronskom?

- Da, ovo će biti prvi Euro na kojem će ulaznice za navijače biti isključivo u elektronskom obliku. Navijači za 15 eura mogu kupiti “suvenir-ulaznicu” (za tu cijenu dobiju sve ulaznice iz svoje narudžbe) koja dolazi u papirnatom izdanju (i to nakon održanog turnira) i služi samo kao suvenir - istaknuo je Pacak.

Dakle, kod ulaska na stadion pazite da vam slučajno nije prazna baterija na mobitelu. Punjač neka uvijek bude pri ruci. Ili, za svaki slučaj, ipak isprintajte, da imate barkod na papiru, prije nego krenete na put.

Linker
26. travanj 2024 19:53