PAUL ELLIS AFP
PREOKRET ZA POVIJEST

NEZAPAMĆENA DRAMA NA ANFIELDU, LIVERPOOL U PRODUŽECIMA ISPAO IZ LIGE PRVAKA Vrsaljko i društvo sve preokrenuli u 8 minuta i izborili četvrtfinale

Liverpool je ispao u osmini finala Lige prvaka. Nevjerojatni Atletico sve je preokrenuo u produžetku te je golovima Llorentea i Morate izborio četvrtfinale. Šime Vrsaljko je u igru ušao u produžetku, dok Dejan Lovren nije konkurirao za nastup.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 11. ožujak 2020. 17:51

LIVERPOOL - ATLETICO MADRID 2:3 (Wijnaldum 43', Firmino 94' / Llorente 97', 105', Morata 120')

LIVERPOOL – Stadion Anfield. Gledatelja: 54.000. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska).

LIVERPOOL (4-3-3): Adrian - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson – Oxlade-Chamberlain (od 82. Milner), Henderson (od 106. Fabinho), Wijnaldum (od 106. Origi) - Salah, Firmino (od 113. Minamino), Mane. Trener: Jürgen Klopp.

ATLETICO MADRID (4-4-2): Oblak – Trippier (od 91. Vrsaljko), Savić, Felipe, Lodi – Correa (od 106. Gimenez), Koke, Thomas, Saul Niguez - Joao Felix (od 103. Morata), Diego Costa (od 56. Llorente). Trener: Diego Simeone.

IGRAČ UTAKMICE: Marcos Llorente.

Nogometna je Europa ostala bez svog klupskog kralja, aktualni europski prvak Liverpool okončao je u osmini finala svoj put prema obrani naslova. Nisu Englezi uspjeli preskočiti madridski Atletico, koji je na uzvratu na Anfieldu spektakularnim preokretom u produžecima slavio 3:2 (1:0, 2:1, 0:1), iako je Liverpool u 94. minuti vodio 2:0! Tako su Španjolci potvrdili 1:0 pobjedu iz prvog, madridskog dvoboja i prošli u četvrtfinale.

Za Liverpool je nenadoknadiv hendikep bio izostanak ozlijeđenog vratara Allisona, budući da je njegova pričuva Adrian neprijeporno bio najveći krivac za prvi pogodak Atletica, kojim su se gosti praktički vratili u utakmicu iz već izgubljene pozicije, nakon 2:0 vodstva Liverpoola u 94. minuti! Bio je to Liverpoolov prvi poraz nakon 43 utakmice, a dodajmo da je Šime Vrsaljko odigrao produžetke za Atletico, dok Dejana Lovrena nije bilo ni na Liverpoolovoj klupi...

Nakon samo desetak sekunda igre, Joao Felix pogurnuo je u lijepu šansu Diega Costu, no Van Dijk je uspio u kritičnom trenutku blokirati udarac Atleticova napadača i tako spriječiti hladni tuš na uzavrelom Anfieldu. Trebalo je Liverpolovim nogometašima desetak minuta da otklone nervozu i uspostave dominaciju, a onda je uslijedila opsada vrata Madriđana, bila je to utakmica nalik onoj prvoj, uz tu razliku da su Liverpoolovi igrači ovaj put bili opasniji, okomitije su gradili te napade i vratara Atletica, Slovenac Jan Oblak, u nekoliko je navrata morao reagirati i sačuvati mrežu.

Liverpool je većinu svojih akcija gradio po desnoj strani, dobro procijenivši da je Atleticov lijevi bok, na kojem je bio Renan Lodi, zapravo i najporozniji dio Simeonove disciplinirane momčadi. No, vrijeme je prolazilo, a pogotka nije bilo. Sve do 43. minute... A onda je Oxlade-Chamberlain, opet s desne strane, uputio visoku loptu u srce Atleticova kaznenog prostora, gdje je usamljen bio Nizozemac Wijnaldum i udarcem glavom s osam metara pospremio je loptu iza Oblakovih leđa!

Nevjerojatno je da ni jedan Atleticov vezni igrač nije ispratio Wijnalduma, dok su obrambeni igrači Atletica bili zauzeti čuvanjem Liverpoolovih napadača. Cinik bi rekao da je Wijnaldum ostavljen sam u 16-ercu kao da je imao koronavirus...

Nakon one lijepe zgode u začetku utakmice, Atletico nije ozbiljnije ugrozio Liverpoolova vratara Adriana i to je bio razlog što je Simeone već u 56. minuti iz igre povukao Diega Costu i uveo Llorentea. A Costa je bio vrlo nezadovoljan tom zamjenom i kad je izlazio s travnjaka svom je snagom napucao bočice vode koje su mu stajale na putu do sjedalice. No, Simeone je još kako pogodio uvođenjem Llorentea...

Liverpool je držao goste cijelo vrijeme „u šahu”, trajao je taj ples oko kaznenog prostora Atletica. A u 67. minuti, kad je i sjajni Oblak (ukupno devet obrana!) bio savladan, sreća je spašavala goste – Salah je ubacio loptu na peterac, a Robertson je udarcem glavom s pet metara poslao loptu u gredu! Cijeli se Anfield pretvorio u uzdah žaljenja za tih nekoliko centimetara koji su sačuvali goste, bio je to ujedno i uzdah za svim propuštenim dotadašnjim prilikama Liverpoola, ujedno i uzdah straha da ne stigne kazna...

Liverpool je promašio još tri šanse, a u trećoj minuti sudačke nadoknade, Atletico je nakon slobodnog udarca zabio! Saul je udarcem glavom poslao loptu u mrežu, ali bio je u zaleđu i uzaludna je bila radost gostiju. Otišlo se u produžetke...

I Oblak je napokon pokleknuo u 94. minuti - Wijnaldum je, naime, ubacio visoku loptu opet s desnoga boka, Firmino je udarcem glavom s pet metara najprije uzdrmao vratnicu, ali lopta mu se odbila na nogu i Brazilac je lako zatresao praznu mrežu, za svoj prvi ovosezonski gol na Anfieldu, prvi ovosezonski gol u Ligi prvaka!

Međutim, u 97. minuti sve se okrenulo, Llorente je preciznim udarcem sa 17 metara pogodio lijevi donji Liverpoolov kut za 2:1, taj je pogodak stigao nakon strašne pogreške domaćeg vratara Adriana, koji je čistu loptu dao u noge Joaou Felixu, nakon čega je uslijedilo dodavanje do strijelca Llorenta.

Kakav šok na Anfieldu, Atletico je dobio neočekivani poklon-bon i čvrsto ga je zgrabio. A u 106. minuti, Llorente je nakon brzog protunapada opet primio loptu na 17 metara i opet je filigranski točno pogodio Adrianov lijevi donji kut, za konačni slom svih Liverpoolovih nada, da bi Morata na izdisaju dvoboja donio gostima i 3:2 pobjedu...

PSG u Parizu zaustavio Haalanda i izborio četvrtfinale

Pred praznim tribinama pariškog Parka Prinčeva PSG je pobijedio Borussiju Dortmund sa 2-0 (2-0) i tako nadoknadio prednost gostiju iz prve utakmice (2-1).

Vodeći pogodak za Parižane postigao je Neymar (28), a konačnih 2-0 postavio je Bernat (45+1). Gosti su završnicu dvoboja odigrali s igračem manje, nakon što je u 89. minuti isključen Emre Can zbog naguravanja s Neymarom.

PSG se pridružio talijanskoj Atalanti i njemačkom RB Leipzigu koji su plasman u četvrtfinale izborili u utorak.

Sljedećeg tjedna trebale bi biti odigrane preostale uzvratne utakmice osmine finala. U utorak, 17. ožujka, Manchester City će pred svojim navijačima braniti prednost 2-1 iz prvog dvoboja s Real Madridom, dok bi Juventus trebao anulirati minimalan poraz iz Lyona (1-0). U srijedu, 18. ožujka, Bayern će u Muenchenu braniti prednost 3-0 iz prvog dvoboja protiv Chelseaja, Barcelona će ugostiti Napoli na praznom Nou Campu. Dvoboj u Napulju završio je 1-1.

Linker
20. travanj 2024 21:42