REUTERS/Phil Noble
FARAON U CRVENOM DRESU

NIKAD ISPRIČANA PRIČA 'EGIPATSKOG MESSIJA' Liverpoolov stroj za golove otkrio svoj put do samog vrha: 'Bilo je to teško vrijeme, krenuo sam iz ničega'

Bio bih na nastavi od 7 do 9 ujutro, a onda krenuo na put koji je trajao 4 i pol sata, i tako 5 dana u tjednu, 3-4 godine. Trening bi počeo oko 15.30, završio bih u 18 sati, kući bih stigao oko 22.30, večerao i išao spavati, a sutra opet isto
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. travanj 2018. 14:03

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo uvijek su u fokusu pratitelja nogometa. Njima pripadaju naslovnice, oni svojim momčadima donose trofeje i osvajaju Zlatne lopte, o njima se, dakako, sve zna. Međutim, u posljednje vrijeme zvjezdani je dvojac malo pao u drugi plan jer je jedan sjajan igrač izašao iz njihove sjene. Riječ je o Mohamedu Salahu, Liverpoolovu stroju za golove.

Ove sezone mrežu je za Redse zatresao čak 43 puta u 47 nastupa, dodao je i 15 asistencija. Fantastičan učinak za igrača koji nije klasična devetka, nego krilni napadač. Ne treba, dakako, zaboraviti da je zahvaljujući njegovim golovima Egipat nakon 28 godina opet ostvario plasman na Svjetsko prvenstvo.

Učenje mu baš nije išlo

Vjerojatno znate da je Messi od 9. do 13. godine svake noći primao injekcije s hormonima rasta i da je Ronaldo odrastao u siromaštvu uz oca alkoholičara. No što znate o Mohamedu Salahu, “egipatskom Messiju”, osim toga da je u ovom trenutku sigurno najbolji igrač svijeta?

Salah je rođen 15. lipnja 1992. u egipatskom gradu Nagrigu, u obitelji iz srednjeg sloja. Roditelji su željeli da se posveti školi i jednog dana pronađe posao, ali učenje mu nije baš najbolje išlo. Nogomet mu je bio broj jedan u djetinjstvu i tinejdžerskim danima. Kad ne bi naganjao loptu na ulici ili na treningu, gledao je nogometne utakmice na televiziji, i već je tada znao da jednog dana želi postati pravi nogometaš.

Međutim, put do neslućenih visina u kojima sada uživa bio je težak i mukotrpan. Prvi klub u kojem je trenirao bio je na pola sata od njegova doma u Basyounu. Nakon toga je potpisao za klub iz Tante, koja je bila udaljena sat i pol, da bi potom prešao u Arab Contractors u Kairu te pet puta tjedno morao putovati po četiri i pol sata da bi stigao na trening.

Uvijek je bio brz

- Morao sam ranije izaći iz škole zbog treninga. Bio bih na nastavi od 7 do 9 ujutro, a onda bih krenuo na put. Pet dana u tjednu i tako tri-četiri godine. Trening je uvijek bio u 15.30 ili 16 sati. Završio bih u 18 sati, nakon toga bih krenuo kući, stizao sam u 22-22.30. Večerao bih i išao spavati, a drugi dan opet ispočetka. Nisam putovao samo jednim autobusom, morao sam promijeniti tri-četiri, ponekad čak i pet autobusa da bih na vrijeme stigao na trening odnosno da bih se vratio kući - ispričao je Salah svoju fantastičnu priču. Priču o nevjerojatnoj upornosti, predanosti i vjeri u sebe i svoje mogućnosti. Zacrtao si je da želi postati nogometaš, a iznimna brzina, koja ga i danas krasi, bila mu je velik adut u igračkom razvoju i napredovanju.

- Bilo je to teško vrijeme, ali bio sam mlad i htio sam postati igrač. Želio sam postati veliko ime, biti nešto posebno. Krenuo sam ni iz čega, bio sam 14-godišnji klinac koji je imao svoj san. Nisam znao što će se dogoditi, ali sam jako želio da se nešto dogodi.

I dogodilo se. Preko Basela, Chelseaja, Fiorentine i Rome, sve do Liverpoola, gdje u 26. godini pod vodstvom sjajnog stručnjaka Jürgena Kloppa igra fenomenalan nogomet i vodi klub s Anfielda prema finalu Lige prvaka. Postao je igrač kojeg u svojim redovima žele i ostali europski velikani. Zanimljivo, dok je bio u Chelseaju, pojavila se vijest da će se morati vratiti u Egipat da bi odslužio vojni rok. Međutim, egipatski ga je premijer kao vrhunskog sportaša oslobodio te obveze.

Predan vjernik

Salah je, inače, predani musliman, nakon svakog pogotka koji postigne klanja se Alahu. Oženjen je suprugom Maggi, a na njihovo vjenčanje u Nagrigu u prosincu 2013. godine bilo je pozvano cijelo Salahovo selo. Došle su tisuće ljudi, pjevali su popularni egipatski pjevači, bila je to fešta za pamćenje.

Njihova kćerkica Makka rođena je godinu dana poslije u Londonu, a dobila je ime po muslimanskom svetom gradu Meki, u kojoj je i krštena. Na Salahovim profilima na društvenim mrežama supruga se rijetko pojavljuje, no zato su česte njegove fotografije s kćeri, s kojom provodi puno slobodnog vremena.

Linker
02. svibanj 2024 01:08