Borna Barišić (prvi desno)
 Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
SPREMNI NA NAJGORE

NIKAD MLAĐA I NEISKUSNIJA ZADNJA LINIJA NIJE SUPARNICIMA STALA NA PUT Dvojac koji uskače u tijesne kopačke zajedno ima 218 minuta u nogama

NOVI VATRENI BEDEM Hrvatska nikad u obrani nije imala nogometaše s tako malo nastupa u dresu A reprezentacije i koji nikad nisu igrali zajedno.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. studeni 2019. 10:30

Svake dvije godine bivaju neke odlučujuće utakmice za završnice velikih natjecanja, Hrvatska je igrala i protiv jačih rivala i u težim okolnostima, no nikad nije imala obranu satkanu od igrača s tako malo nastupa u dresu A reprezentacije i koja nikad nije igrala zajedno. Vratar Dominik Livaković i četvorica ispred njega Tin Jedvaj, Duje Ćaleta-Car, Dino Perić i Borna Barišić skupa su nosili nacionalni dres u 44 susreta, nerijetko samo u njihovim dijelovima, a stoperski tandem Ćaleta-Car i Perić, koji uskaču u kopačke Dejana Lovrena i Domagoja Vide, imaju zbrojeno tri utakmice i 218 minuta. Periću će na Rujevici biti debi.

Ni napetosti ni zebnje

Kad je Zlatko Dalić preuzeo reprezentaciju i s Grčkom u Ateni imao zadnju prepreku do Rusije, njegov je kvintet brojio je 195 “kapica” na reprezentativnoj sceni. Čak i tada je u odnosu na neke ranije izbornike bio na jednoj od manjih brojki. Ante Čačić na Malti je izborio Euro s ljudima koji su imali 261 nastup, a Niko Kovač je matirao Island za proboj u Brazil s gotovo nevjerojatnih, rekordnih 437 utakmica pod državnim stijegom. Praktično deset puta više od cifre s kojom će petorica “pozadinaca” u subotu na teren. Srna, Ćorluka, Šimunić i Pranjić baš su se imali vremena uigrati.

Čak i kad je Hrvatska prvi put igrala izlučni ciklus i naši igrači nisu ni imali mogućnost “nabiti minutažu”, Ćiro Blažević je u Ljubljani 1995. godine izašao s postavom u kojoj je šest igrača skupilo 77 igara. Tada je raspored bio 5-3-2. Po pojedincu je to 15,4, a sada 11.

Split, 101019. 
Stadion Poljud.
Kvalifikacijska utakmica 7. kola za UEFA Euro 2020 izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: Dominik Livakovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Od golmana do lijevog beka nema nijednog rutinera, Tin Jedvaj s 22 susreta djeluje kao “iskusnjara” među “gušterima”, iako su i Livaković i Barišić već neko doba standardni prvotimci.

No, u taboru Vatrenih nitko se ne trese, nema napetosti niti zebnje, vlada uvjerenje da će sigurno biti dobro, koliko god se Slovaci hruste i prijete revanšem za Trnavu. Kad je takvo samopouzdanje popraćeno angažmanom, kvalitetom i koncentracijom rezultat najčešće dođe, ali prikrade li se i misao “bolji smo, stići će to samo od sebe”, šokovi nisu rijetki. Zato opreza mora biti...

Pogrešno bi bilo napisati da Hrvatsku brane Dalićeve bebe jer ti igrači nisu toliko mladi koliko su reprezentativno neiskusni, no ovo je za njih golem ispit koji im može determinirati i kasniji status u državnom sastavu.

Marjan Mrmić svaki dan je s njima, a Riječanin Daniel Šarić je 1997. s Mrmićem zajedno igrao presudan boj za prodor na Svjetsko prvenstvu u Francuskoj. I oni su jedinstveni - nema straha. Uvjeravaju da će “slučajni partneri” biti dovoljno usklađeni, a defenzivna igra sigurna kao sef.

- Dečki su na treningu živi, raspoloženi, Livaković je već dokazan golman, a i svi koji će igrati ispred njega imaju u nogama ozbiljne klupske utakmice. Siguran sam da će odraditi posao kako od njih očekujemo - kazao nam je Mrmić pa dodao:

- Neće biti straha, nije ga nikad bilo kod nas. Sjećam se te 1997. u Kijevu, osobno nisam imao pojma da ću braniti, da dan utakmice došao mi je Ćiro Blažević i to priopćio. Ušao sam u susreta kao svaki drugi, znaš što ti je raditi i tome si posvećen.

Mrmić je još istaknuo:

- Obrana ne igra sama, ona je dio momčadi, očekujem od Brozovića i Modrića da im pomognu, da i prilazi našem golu budu zatvoren. Brozović igra briljantno, on izrasta u jednog od najboljih veznjaka u Europi, toliko je jak na lopti, tako točnih pasova, siguran, pokretljiv… S njima pred sobom posao će im biti lakši. Ne sumnjam u našu još jednu jako dobru igru, kao što je redovno bilo u prvim susretima u ciklusu od dva, te plasman na Euro.

Cardiff, Wales, 131019.
Cardiff City Stadium.
Kvalifikacijska utakmica izmedju Hrvatske i Walesa za Euro Cup 2020.
Na fotografiji: Tin Jedvaj.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Vitalnost nogometa

No, što ako Slovaci prvi zabiju?

- Pa koliko smo puta prvi primili gol i okrenuli! Dogodi li se tako, napravit ćemo to ponovno.

Hrvatskom srebru Jedvaj i Ćaleta-Car pridonijeli su sa po jednim nastupom. I to protiv Islanda kad se igralo za prestiž, Livaković nije ni ušao, a Perića i Barišića u Rusiji nije bilo. Danas Dalić u kadru ima tek deset igrača, od 23, koje je vodio u Rusiji.

- To što smo toliko promijenili momčad, nešto i višom silom, dokaz je vitalnosti hrvatskog nogometa. U Rusiji smo dokazali kvalitetu, a sada dolaze novi… - konstatirao je Mršić.

Daniel Šarić također je miran:

- Kad nedostaju dvojica stopera to je na neki način jest hendikep, ali ovi dečki igraju na vrhunskom nivou. Ćaleta-Car je u Marseilleu, Jedvaj već duže vrijeme u reprezentaciji, Perić se dokazao u utakmicama Lige prvaka... Oni su u jako dobroj formi, što je najbitnije, i mislim da će moći dobro odraditi posao koji se bude stavio ispred njih. S obzirom na to da imamo strašan vezni red, mislim da će im i on pomoći. Bolja smo ekipa od Slovačke, dominirat ćemo i siguran sam da ćemo izboriti Euro.

Vidjelo se u Slovačkoj

Neće se primijetiti u igri da je to nova obrana, da nikad odsad nisu igrali zajedno?

- Teško je reći što će biti na utakmici, ali nisu to dečki koji ne igraju vrhunski nogomet. Svi su oni neko vrijeme, kraće ili duže, akteri susreta koji traže velike vrijednosti. Jedvaj i Barišić standardni su na bekovskim pozicijama. Sve će to biti kako treba, Vida i Lovren su odlični, ali njihov izostanak neće biti neki veliki hendikep.

Sa Slovacima treba barem taj bod, logično bi bilo da postoje dodatne tenzije.

- Kad smo mi igrali 1997., tenzije su postojale, međutim sada je situacija bolja. Vidjeli smo u Slovačkoj koliko smo bolji. Kad dođu teške utakmice, kad se nešto prelama, naša reprezentacija dobro prolazi.

Koliko će pomoći tribine? Vremenska prognoza nije dobra, ali stadion je rasprodan.

- Rujevica ne prima 30 tisuća ljudi, no i osam tisuća je dosta, kad je puno i nema atletske staze. Vidjeli smo na utakmicama Rijeke da je atmosfera mnogo puta bila jako dobra. Sigurno će tako biti i ovom prilikom, ne sumnjam da će navijači davati dodatni impuls igračima da dođu do Eura.

Linker
03. svibanj 2024 17:49