Matjaž Kek
 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
RIJEČ TRENERA UOČI DERBIJA

NIKAD NE ZNAŠ GDJE DINAMO UDARA Kek uoči Modrih: 'Više sam dobio po glavi kada sam s bunkerom izvukao 0:0 nego se otvorio i potom dobio tri komada'

MATJAŽ KEK Trener aktualnog prvaka i osvajača Kupa pred posljednji ovosezonski sraz s Dinamom koji je u prilici preuzeti njegove trofeje
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 27. travanj 2018. 20:36

Matjaž Kek četvrti je put ovog proljeća najavio utakmicu protiv Dinama. Ona s Rujevice je zbog odgode imala dvije najave, odigran je nakon toga i Kup pa sada slijedi završni čin što se tiče Modrih i Bijelih za ovu sezonu. Što više uopće reći? Vjerojatno je zbog toga njegova uvodna riječ bila prilično kratka.

- Izazovna utakmica kada igraš protiv lidera prvenstva. Otpada Heber, za Leovca ćemo još vidjeti - rekao je Kek u uvodu pa se prepustio pitanjima.

Dojam je da sutrašnja utakmica ne nosi visoke tenzije poput one prije dvadesetak dana u Hrvatskome kupu. Možda i razumljivo, Dinamo je pobjedom na Poljudu stavio ruku na titulu i praktički onemogućio Rijeci da se zajedno s Hajdukom uplete u tu priču.

- Tenzije bi trebale biti iste jer idemo lideru prvenstva. Momčad koja je sigurno zaslužila mjesto na kojem je i to, uz kvalitetu naše igre, treba biti najveći izazov. Razumijemo medijska pisanja o tome koliko Rijeka nije pobijedila, to se zna i prati, ali prije svega moramo razmišljati o sebi. Zadovoljan sam jer dvije utakmice nismo primili pogodak, malo smo bolje izgledali u defenzivi, ali s druge strane manje smo zabijali. Taj balans još uvijek nije po mojoj želji, ali kvalitetno treniramo, igrači imaju dobar odnos i dobru atmosferu pa ajmo biti momčad koja će dobro parirati lideru prvenstva.

Zagreb,130418.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski Telekom Prva Liga, 1. HNL, 29.kolo, seniori, utakmica Rudes - Rijeka.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Matjaž Kek

Nije naš problem

Istaknuo je trener Riječana i ovaj zadnji sraz Hajduka i Dinama kao pozitivnu sliku HNL-a.

- Dobra utakmica, svemu je doprinijela kulisa. I mi bismo bili zadovoljni kada bi Maksimir bio pun, ali to nije naš problem. Igralo se izuzetno fer, tako je bilo i u izjavama nakon utakmice i to je sigurno dobro. Rijeka je u vrhu hrvatskog nogometa i po atmosferi i po fair-playu, a sastavni dio naše igre i našeg života je da imaš nešto za prokomentirati.

O Zebecu je već ranije ovog tjedna rekao da je pokazao kako zna suditi kada želi, a uvjeren je da će na njegovoj razini s Poljuda biti i Bruno Marić.

- Što se tiče suca siguran sam da će biti okej, tu nemam razmišljanja. Bruno Marić me stvarno ne brine, ali ako bude nešto onda ću to reći...

Bit će ofenzivniji

O izostancima kod Dinama, posebno onima Ademija i Doumbije, ponudio je zanimljivu teoriju.

- U mojim trenerskim razmišljanjima to znači da će vjerojatno biti puno ofenzivniji. U napadu imaju igrače koji mogu slomiti europske momčadi i naša će defenziva opet biti pod pritiskom. Vrijednost njihovih mladih igrača debelo premašuje budžet skoro cijele Rijeke i to je dokaz da imaju široku kvalitetu.

Rijeka je dobro odigrala i ovu zadnju utakmicu na Maksimiru dok nije ostala s igračem manje, ali Kek nije bio pretjerano zadovoljan tim srazom.

Koprivnica, 0780418.
Gradski stadion Koprvnica.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 28.kolo, utakmica Slaven Belupo - Rijeka.
Na fotografiji: Matjaz Kek .
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Nisam bio tako zadovoljan jer smo loše zatvarali neke stvari koje su kod Jurčevića sve više vidljive, transformacija nam je bila prespora... Ta individualna kvaliteta Dinama je izuzetno velika, moraš biti spreman jer ne znaš tko će gdje udariti, Soudani, Gavranović, Hajrović, pa Ćorić koji sve više dolazi do izražaja, razbio nas je zadnjih 15 minuta u Maksimiru. Oba boka su dosta visoko, puno je tu stvari o kojima treba razmišljati i na koje treba kvalitetno odgovoriti da bi se nadao bodovima. To je naš cilj,, a kako doći do njih je druga stvar.

Možda jedan od recepata može biti i onaj Hajduka i Osijeka koji su uzeli puni plijen praktički iz jednog udarca na gol.

- Mislim da u ovom prvenstvu Rijeka nije niti jednu utakmicu odigrala na način da bi se tako zatvorila. Više sam dobio po glavi kada bih otišao na Maksimir, zabunkerirao se i odigrao 0:0, nego kada sam u otvorenoj igri dobio tri komada. Naša želja je biti dobar suparnik u tom derbiju.

Spomenuo je Kek u uvodu da je Leovac upitan, što znači da je u odnosu na zadnju utakmicu protiv Osijeka upražnjeno ostalo samo to lijevo krilo. Iako u pravilu ne govori o sastavu najavio je da bi tamo mogli biti Acosty ili Črnic.

- Nema tu iznenađenja. Možda Acosty ode lijevo a Kvržić desno, mogao bi i Črnic lijevo... Gorgon bi bio prvi izbor, ali još uvijek mu puno traje regeneracija pa ćemo vidjeti za koliko će minuta biti spreman. Ali želio bih da u središnjici budemo bolji, protiv Osijeka mi je tu jako puno falilo.

Respekt svakome

Koliko je Nikola Jurčević dosad promijenio Dinamo?

- Nisam ja taj koji će ocjenjivati kolege. Imam strahoviti respekt prema svakom treneru, svaki u svojim okvirima pokušava napraviti što bolji posao. Netko je negdje napisao da moramo biti prvi koji u izjavama dajemo pečat našoj ligi, ja znam da nekad poslije utakmica idem preko, ali takve su emocije, ne mogu iz svoje kože. Prvenstvo ulazi u finiš i želio bih da bude u tonu utakmice na Poljudu gdje je sve pokazivalo da se igra dobar nogomet - zaključio je trener Matjaž Kek.

Linker
19. svibanj 2024 18:51