AFP
IZBORNIK U PROBLEMIMA

Niko Kovač ostaje bez jokera za Brazil: Sertić neće dobiti dozvolu da zaigra za Vatrene

Suočena s velikim brojem molbi, FIFA je maksimalno pooštrila dobivanje certifikata...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. ožujak 2014. 23:13

Nešto više od dva mjeseca prije početka SP Gregory Sertic nema pravo nastupa za hrvatsku reprezentaciju! Već je to dovoljno jasan pokazatelj da taj uskoro 25-godišnjak neće nastupiti za Vatrene u Brazilu. No, više od pitanja “Sertic u Brazilu” djeluje logičnije postaviti dvojbu hoće li taj rođeni Francuz hrvatskih korijena uopće moći nastupati za Hrvatsku. Kako sada stvari stoje, a informacije su iz vrlo pouzdanih izvora, Gregory Sertic to zadovoljstvo teško će dočekati.

Suočena s velikim brojem molbi da se nekom igraču rođenom u jednom zemlji dopusti igranje za drugu reprezentaciju, FIFA je maksimalno pooštrila dobivanje famoznog certifikata. U proteklih osam godina oni su triput mijenjali ta prava i svaki su put ona bila sve restriktivnija. Jedan od povoda bilo je istraživanje FIFA-e od 2008. godine kada se došlo do frapantne brojke kako rođenih Brazilaca po drugim nacionalnim reprezentacijama ima čak 302! Suočeni s podatkom da je to gotovo pola od 746 igrača koliko će ih biti prijavljeno za SP 2010, da primjerice savezi Katara i Togoa nude brda i doline mnogim Brazilcima da zaigraju za njihove reprezentacije, čelnici FIFA-e odlučili su se zaustaviti epidemiju tzv. naturalizacija.

Uz rodbinske korijene (roditelji, djedovi) koji moraju biti poveznica s novom reprezentacijom, FIFA-ini su propisi uvjet od dvije godine igranja unutar zemlje za koju se želi igrati nakon punoljetnosti (iz 2004.), zamijenjeni rigidnijim rokom od pet godina! Eto, kad je sporan upis po rodbinskoj liniji, onda je nužan ovaj o klupskoj pripadnosti. Tek ako se dogodi da neki igrač nema pet nego, primjerice, četiri i pol sezone, a slijedi veliko natjecanje, onda posebna FIFA-ina komisija može donijeti izvanrednu mjeru izdavanja certifikata. Zbog ovih novih uvjeta logično je zaključiti zašto svojevremeno dozvolu nije dobio Cvitanich (hrvatski korijeni po pradjedu), a jednostavno je nazrijeti zašto je neće dobiti Sertic...

Jedan od boljih igrača Bordeauxa rođen je u kolovozu 1989. u okolici Pariza. Njegovi su roditelji također rođeni Francuzi, a od četiri rođaka trećeg reda (djedovi i bake) samo je djed po očevoj strani rođen u Hrvatskoj. Prije negoli je Gregory Sertic postao aktualan u kontekstu Vatrenih (2009. godine), djedovo hrvatsko državljanstvo bilo je jedino u obitelji. Za razliku od braće Kovač, Klasnića i drugih iz dijaspore, Serticevi otac ili majka nemaju hrvatsko državljanstvo. K svemu tome, Sertic je odrastao i igra u francuskom nogometu, u kojem je stekao i status mladog reprezentativca.

Linker
18. svibanj 2024 12:03