REUTERS
RECEPT PROTIV VATRENIH

NIKOLA JURČEVIĆ U PAR REČENICA OBJASNIO KAKO ZAUSTAVITI IGRU SADAŠNJE HRVATSKE 'Potrošio sam krilne igrače, ali smo uspjeli! I da nije bilo Krame...'

NIKOLA JURČEVIĆ Izbornik Azerbajdžana nakon prvih sudara u skupini komentira igru i izgled Vatrenih nakon Zagreba i Budimpešte
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2019. 12:28

Nikola Jurčević s Azerbajdžanom je poprilično zakočio Hrvatsku, napravila je to u potpunosti i Mađarska. Pitali smo ga kako iz rakursa trenera koji igra protiv Vatrenih komentira našu reprezentaciju na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. i na koji način ju je blokirao?

- To treba sagledati iz tri aspekta. Prvi je činjenica koja se ne odnosi samo na sadašnju generaciju nego za kontinuitet još iz mojeg igračkog, pa kasnije trenerskog razdoblja, kad sam bio pomoćnik Biliću i dalje, a to je da Hrvatska na velikim turnirima ima neusporedivo veći naboj nego u kvalifikacijama. U izlučnom ciklusu se utakmicama prilazi više na rutinski način, s obzirom na to da je Hrvatska u tim susretima uglavnom veliki favorit. U većini slučajeva to se uspijeva izvući na kraju na kvalitetu. Drugo je nova okolnost, status svjetskog doprvaka, što je fantastična stvar, ali dovela je do određenog pada u pristupu, a ujedno do povećane motivacije kod protivnika. Počevši od nas, Azerbajdžana, koji smo išli 200 posto. I treći je igrački aspekt.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E,
Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Zlatko Dalic,  Nikola Jurcevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Jurčević dobro poznaje Vatrene, što mu je bila sasvim sigurno dodatno olakotna okolnost.

- Hrvatska se na Svjetskom prvenstvu u Rusiji većim dijelom bazirala na izvanrednoj energiji momčadi te fantastičnoj tranziciji, kontranapadu, u čemu je najopasnija. Znao sam, ako ćemo imati čvrst defenzivan blok, moglo bi doći do određenih problema za Hrvatsku, a doći ćemo i do 5-6 kontri, što se i dogodilo. Zabili smo jedan gol, a mogli smo još.

Dobili na lukavstvo

Što ste kazali igračima, na što trebaju posebno paziti protiv Vatrenih?

- Glavno nam je bilo da maksimalno dupliramo bokove, zato su se moji krilni igrači strahovito potrošili. Uspjeli su držati stranu na kojoj su bili Perišić i Barišić i drugu, da nas ne mogu tako lako probiti. Na kraju nas je Hrvatska dobila na lukavost Kramarića, na koju smo također upozoravali, ali nemoguće je sve obraniti. Primili smo pogodak na njegovu genijalnost.

Je li vas iznenadilo što je Hrvatska tri dana kasnije izgubila u Mađarskoj?

- Iznenadilo me. Točno sam vidio kako se odvija... To je utakmica u koju nisu ušli na pravi način, s pravom motivacijom. Poveli su 1:0 i naoko se činilo da je sve pod kontrolom. Mađare znam godinama, ako im nešto fali, to su agresija i borbenost, nikad ih nisam vidio da su odigrali takvu utakmicu, stvorila se sinergija igrača i navijača, imali su puno jači angažman, vladao je dojam da su na svakom hrvatskom igraču po trojica-četvorica Mađara. I klasika, kad odeš u minus, ako potom i hoćeš, ne ide ti. Mađarski žar je bio puno veći i to je smanjilo razliku u kvaliteti. U tom slučaju klasa ti ne pomaže, oni igraju kao u transu.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Pravo upozorenje

Kažete, Hrvatskoj zatvoriti bokove velik je dio posla.

- Teško je to do kraja učiniti jer zna se kakvu ima kvalitetu. Tome treba dodati da ima novu obranu, a pojedini igrači su bili ozlijeđeni pa su u negativnom tonusu. Ali i nakon svega rekao bih da Hrvatska nema razloga za paniku. To je upozorenje. Vatreni imaju vrijednost i potencijal da naprave posao na kraju. Problem je što naši ljudi s podcjenjivanjem gledaju protivnike, a postoje nagazne mine. Svi skupa mi Hrvati trebamo biti manje arogantni i prepotentni, tu ne mislim da nogometaše i izbornika, nego na javnost. Neće se Hrvatska baš prošetati. Imamo primjer Nizozemske koja se s klasnim igračima nije plasirala nekoliko puta. Bit će velike borbe do kraja, Hrvatska treba biti oprezna. Sad je bitno zadržati stabilnost, mir, atmosferu... Hrvatska nije prva kod koje se nakon velikog uspjeha dogodila lagana zasićenost, koja rezultira da si 20-30 posto slabiji. Zato treba vratiti naboj.

Njegov Azerbajdžan je s Litvom u prijateljskoj utakmici igrao 0:0.

- Cjelokupna javnost i nacionalni nogometni savez bili su sretni načinom na koji smo držali Hrvatsku u problemima usred Zagreba, ostala je žal što nismo napravili najveću senzaciju u povijesti. Bilo nam je bitno izgraditi atmosferu za budućnost. Litvu smo po šansama trebali pobijediti, ali taj remi je OK. Probat ćemo biti za svakog protivnika tvrd orah, iako smo objektivno autsajderi u kvalifikacijskoj skupini - zaključio je Nikola Jurčević.

Rezultati by SofaScore

Linker
03. svibanj 2024 03:07