Dino Panato/Getty Images
PIŠE ROBERT MATTEONI

NIKOLA KALINIĆ ITEKAKO JEST NAPADAČ ZA MILAN Hrvatski napadač nije zaslužio oštre kritike, a evo i zašto...

MONTELLINA 'DEVETKA' Razočaravajući nastupi Milana potaknuli su val kritika na račun uprave, trenera Montelle i igrača dovedenih u prijelaznom roku, a jedan od njih je i naš napadač.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. studeni 2017. 18:01

To obično tako ide u velikim klubovima. Kad nema rezultata, odmah se razigra kritika. Kad rezultata ima, onda se ona razigra u drugom smjeru, hvaleći. U životu velikih klubova to je svakodnevica. AC Milan već duže nema dosege prilične velikoj momčadi, odnosno njenoj tradiciji. No, to je bio i ostaje veliki klub.

Zato nimalo ne čudi da je loš start u sezonu, koja se najavljivala kao povratak starim navikama borbe za trofeje u Italiji i Europi, razbuktala val i brutalnih kritika prema upravi kluba, treneru Vincenzu Montelli i pogotovo igračima koji su ljetos dovedeni u Milanello. Jedan od njih je i Nikola Kalinić.

Reprezentativni napadač kojeg se cijelog ljeta najavljivalo kao prvi izbor Montelle za “devetku”, doživio je u posljednjoj utakmici zvižduke navijača Milana na Meazzi prilikom izmjene. Potom je u kritičkim osvrtima na stvarnost crveno crnih označen kao jedan od razočaranja tzv. novog Milana. Mnogi su portali prenijeli izjave talijanskih opinion makera calcia, među kojima je najviše pažnje dobio stav Giusseppea Bergomija. Nekadašnji velikan Intera, danas trener po licenci, ali duži niz godina među najboljim komentatorima Italije, izrazio je trenutnu dvojbu je li Nikola Kalinić potencijal za “devetku” Milana…

Bergomi slovi za stručnog i objektivnog analitičara, zato njegovo viđenje u javnosti ima težinu. No, Bergomi je uz iskazane dvojbe, društvu više drugih kolega, govorio i o kontekstu u kojem se trenutno procjenjuje Milanove igrače.

Taj kontekst ukazuje da momčad kompletno ne igra dobro, da je na njoj ogroman pritisak možda i nerealnih očekivanja navijača i šire javnosti te da je onda i teško novacima pokazati najbolje od sebe.

Takva nadopuna stavova u kritičkoj analizi AC Milana bitno je objektivnija od banalnog postavljanja stvari, primjerice, ima li Nikola Kalinić potencijal da bude centarfor velikog kluba. Isto se pitanje postavljalo lani za Kolumbijca Baccu, pa i za prethodnike mu, što zorno pokazuje da Milan ima ozbiljnijih problema od pojedinačnog slučaja nekog novog igrača.

Naravno da Nikola Kalinić ima kvalitetu da može biti efikasan napadač Milana. Hrvatski reprezentativac je u Italiji pokazao i te kakve kvalitete u prestižno inferiornijoj momčadi (Fiorentini), kao što je svoje potencijale, golgeterske i tehničke, poglavito u kontekstu igre za momčad, pokazivao i u Blackburnu ili Dnjipru. Statistika za 29-godišnjeg Solinjanina govori dovoljno jasno. U Hajduku je u 59 utakmica imao 33 pogodaka i 16 asistencija, u Blackburnu 53-13-5, u Dnjipru 125-49-8, a prilagodbu teškoćama Serie A maksimalno je odradio sa 33 gola i 11 asistencija u 84 nastupa.

Ovisi o momčadi

Nikola Kalinić centarfor je i kao takav umnogome ovisi o dvije stvari. Kako momčad igra i koliko ga ona kvalitetno koristi. U Fiorentini, gdje su ti mehanizmi bili vrlo precizni taktičkim postavkom portugalskog trenera Paula Souse, Kalinić je djelovao majstorski. U Milanu, gdje Vincenzo Montella još uvijek nije definirao kako igra momčad, a nije precizirao ni igrače koji najbolje pašu njegovoj taktici, posve je logično da centarfor ne može biti u top izdanju.

Unatoč tomu Nikola Kalinić je u sedam nastupa (nepotpunih, prosjek igre 64 minute) postigao tri pogotka, iznudio (realizirani) jedanaesterac. To nije loš učinak za igrača koji je u klub stigao tek 22. kolovoza, nakon što je cijelo ljeto trajala sapunica o njegovu transferu, a spremnost mu je minimalna jer je trenirao uglavnom samostalno. Dodajmo tomu i ozljedu koju je zaradio protiv Rijeke pa će biti više nego dovoljno argumenata koji će ukazati da Kalinić nije imao preduvjete da (dosad) uđe u pravu formu.

Kritika je za igrače u velikim klubovima proporcionalna i neobjektivnim veličanjima kada se ostvaruju dobri rezultati. I po tom pitanju je Nikola Kalinić mogao shvatiti zašto su velikani Milana uvijek govorili da je jedno igrati u manjim klubovima, a drugo za Milan, pogotovo na Meazzi.

Dakle, kada je 17. rujna debitirao protiv Udinesea u prvoj postavi, Nikola Kalinić je postigao dva pogotka za pobjedu 2:1 i k tome mu je VAR-om poništen treći gol. Tada su se u tisku kočoperili naslovi “Kalinić osvojio navijače”, “Kaliniću milanisti jedu iz ruke”.

Moraju biti bolji

Danas, kada momčadi ne ide dobro, a kako je posložena ni ne može biti drugačije, pogotovo ne nakon dva-tri mjeseca suživota u Milanellu, danas, eto, raspravljaju u medijima o potencijalu Kalinića (i drugih, naravno) za Milan.

Kakav će biti Milan u nastavku sezone veliko je pitanje, nedvojbeno jest da će biti bolji nego što je sada. Ono što smo sigurni to je da će Nikola Kalinić pokazati da je zaslužio dres Milana, jer će nakon faze prilagodbe crveno-crnima, ali i Montellinim taktičkim postavkama, nastaviti s onime što je činio i u prethodnim klubovima. Igrat će za interes momčadi, ali i imati dobru statistiku. Ona je već sada bolja od one koju ima Andre Silva, mlađahni Portugalac koji je iz Porta doveden za 38 milijuna eura, dakle 13 više nego što će Kalinić koštati Milan idućeg ljeta...

3 APENINSKA POGLEDA NA NIKOLU KALINIĆA

Luca Marchegiani (bivši reprezentativni vratar, TV komentator)

Moram priznati da sam očekivao nešto više

- Treba svakome dati vremena da se pokaže u novom klubu. Kad je u pitanju Nikola Kalinić, moram priznati da sam ipak očekivao nešto više. Pogotovo u kontekstu investicije koju je Milan odradio, ali i zbog pozicije koju igra. Od centarfora se očekuje konkretnost, no, ponavljam, treba svakome dati vrijeme za prilagodbu.

Massimo Mauro (bivši napadač Napolija i Juventusa, komentator Sky Sporta

On je jedan od pojačanja momčadi koja ne igra dobro

- Stvari nisu tako jednostavne i u kontekstu samo pojedinca. Kalinić je jedan od pojačanja ovog Milana, momčadi koja trenutno ne igra dobro. Sve treba ipak vidjeti u perspektivi. Ovo je momčad na koju se tipovalo u kontekstu završnog rezultata. Ukoliko ona ne ispuni cilj, a to je za ovu sezonu plasman među prva četiri i viza za Ligu prvaka, tada će biti teška situacija za sva pojačanja, poglavito mlađe igrače.

Giusseppe Bergomi (legenda Intera i komentator Sky Sporta)

Jesmo li doista sigurni da je to igrač za Milan?

- Kad govorimo o hrvatskom napadaču, onda moram reći da za sada imam skepse. Jesmo li sigurni da je to igrač za Milan? Do sada se nije pokazao igračem koji donosi prevagu. Uostalom on nije prvi izbor ni u reprezentaciji Hrvatske. Vrijeme će pokazati, ali za sada imam dvojbe je li on centarfor za Milan.

Linker
03. svibanj 2024 04:16