Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
VELIKI INTERVJU

NIKOLA VLAŠIĆ ZA SN OTKRIVA 'Apsolutno ne želim još jednu sezonu provesti na klupi, to ne dolazi u obzir, a trener mi ne govori ništa'

NIKOLA VLAŠIĆ Ofenzivac Evertona i mlade reprezentacije unatoč manjku minutaže u engleskom klubu iskazuje veliko samopouzdanje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. ožujak 2018. 10:02

Promjena je bila vidljiva čim je istrčao na travnjak stadiona u Velikoj Gorici. Nikola Vlašić (20) s bitno manjom kilažom od one koju je imao prije nekoliko mjeseci kada je u Varaždinu protiv Čeha odigrao možda i najdojmljiviju utakmicu u karijeri zapečaćenu s dva sjajna pogotka.

- Istina je, imam četiri kilograma manje u odnosu na tu utakmicu. Promijenio sam neke stvari u prehrani i to je u kombinaciji s dodatnim treninzima donijelo rezultate. Nikada nisam bio ovako spreman, eksplozivan i brz - zadovoljno će Nikola Vlašić, mladić koji nikada nije imao problem u javnost iskreno iznijeti stvari vezane uz karijeru.

Premda je zabio dva gola Moldaviji, nakon utakmice u glavi je vrtio sasvim drugi film.

- I dalje ne mogu doći k sebi od onoga što je zadesilo Nikolu Mora. Bio sam jako blizu njega kad se dogodio taj nesretni duel i jasno sam čuo da je nešto “kvrcnulo”. Nikolin vrisak samo mi je potvrdio da je ozljeda teška. Znate, Nikola je fantastičan igrač, ali je još bolji dečko. I prije smo bili dobri, ali tijekom ovog okupljanja stalno smo se družili i dodatno zbližili tako da mi je posebno teško pala njegova nesreća. Grozno je sve to, ali uvjeren sam da će se Nikola vratiti još bolji i jači, jer jednostavno je takav karakter.

Ne sumnjamo u to. Uostalom, nije slučajno Nikola Moro bio debelo podcrtan u bilježnicama nekoliko europskih klubova koji su na ljeto za velike novce planirali dovesti iz Dinama. No, vratimo se vama i vašoj izvedbi protiv Moldavaca. Drugi put ste u mladoj reprezentaciji dobili mjesto “desetke” i ponovno zabili dva pogotka. Impresivna je to statistika...

- Baš si razmišljam kako još od juniorskih dana nisam povezao dvije utakmice na svojoj najboljoj poziciji, jer osobno ne dvojim kako najviše mogu pokazati na poziciji prednjeg veznog, kao i da sam baš tu najkorisniji za momčad.

Zašto tako rijetko igrate na svojoj poziciji? Na gostovanju protiv Češke bili ste istureni napadač?

- Nogomet je igra u kojoj vrlo često nedostaje poneki igrač zbog kojekakvih ozljeda ili kartona, a kako sam ja igrač koji solidno može pokriti nekoliko pozicija, treneri me često sele s pozicije na poziciju kako bih riješio problem izostanka igrača.

Ispada da vam je ta polivalentnost zapravo hendikep. Da je nemate, ne biste igrali na toliko pozicija pa biste vjerojatno imali više utakmica na svojoj poziciji?

- Polivalentnost je sigurno dobra stvar, a i lijepo je kada znaš da kao igrač možeš pomoći momčadi na više pozicija. S druge strane, ako ih stalno mijenjaš, onda se teže možeš isprofilirati tamo gdje si najbolji, jer svaki igrač ipak ima svoju najbolju poziciju.

Protiv Češke ste u ulozi centarfora loše izgledali. To je pozicija koju ste jedno vrijeme - ponovno zbog problema u momčadi - igrali i u Hajduku. Zašto ne volite igrati centarfora, pa to je možda najpoželjnija pozicija na terenu?

- Od kada igram nogomet uvijek težim biti što je moguće češće u kontaktu s loptom. Jednostavno se ne mogu priviknuti na situaciju da kao napadač moram strpljivo čekati trenutak kada će mi lopta konačno biti u nogama. Baš protiv Češke sam imao valjda najmanje dodira s loptom u karijeri. Iskreno, uvijek ću prvo izabrati mjesto u veznom redu, potom neku krilnu poziciju, a onda tek ulogu napadača. Naravno, s druge strane, profesionalac sam i uvijek ću bez pogovora odigrati ono što mi je trener namijenio. No, ako već pričamo o osjećaju, onda je kod mene stanje takvo...

Allardyce ništa ne priča

U Češkoj smo baš odigrali lošu utakmicu. Je li vas taj poraz poljuljao, jer, po mnogima, imamo fantastičnu generaciju koja bi trebala biti konkurentna i na Europskom prvenstvu za U-21 reprezentacije?

- Nije nas poraz poljuljao, jer svi već dovoljno dugo igramo nogomet i znamo da se takve utakmice događaju. Imaš slab dan i što god činio, ne možeš to promijeniti. Mi smo doista sjajna reprezentacija, imamo pregršt talenta i siguran sam da ćemo izboriti Europsko prvenstvo. Najvažnije je da i dalje ovisimo samo o sebi.

Koliko je vama osobno bitan odlazak na Europsko za mlade igrače? Ipak ste igrač Evertona, igrate na najvećim mogućim pozornicama i U-21 prvenstvo ne čini se kao poseban izazov?

- Odlazak na Euro baš mi je jako važan i to iz dva razloga. Prvi je taj što imamo sjajnu generaciju i volio bih vidjeti kako bismo izgledali u susretima s ostalim jakim selekcijama. Drugi razlog je što ipak pričamo o velikoj smotri i ja kao igrač još nisam imao priliku nastupiti na tako velikom događaju. Trebao sam biti na Euru s U-19 selekcijom, ali tada me Hajduk nije pustio jer sam bio važan za momčad.

Varazdin, 091017.
Na Gradskom stadionu igra se kvalifikacijska utakmica za Euro 2019. mladih reprezentacija U21 Hrvatske i Ceske.
Na fotografiji: Nikola Vlasic i Nikola Moro.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
Vlašić i Moro

U jednom trenutku izgledalo je da ćete otići na najveću moguću smotru, na SP u Rusiju. Sada to ne izgleda kao realna mogućnost?

- Iskreno, ne vjerujem da ću biti na popisu putnika za Rusiju. Ispred mene je nekoliko odličnih igrača koji imaju bolju situaciju u klubu od ove koju ja imam u Evertonu. Doduše, do kraja sezone se neke stvari možda promijene, ali trenutačno sam daleko od Rusije.

Dobro, što se događa u Evertonu, šest utakmica u nizu niste bili ni na klupi?

- Ne znam što bih vam pametno rekao osim da me trener Sam Allardyce očito ne vidi u važnijoj ulozi.

Što vam to trener zamjera, čime nije zadovoljan?

- Ne znam, ne govori mi ništa, niti što je dobro, ni što ne valja.

To nam čudno zvuči?

- To je tako, koncentriran je isključivo na one koji igraju.

Allardyce ima nekoliko asistenata, je li vam oni što govore?

- Oni me znaju pohvaliti za ono što pokazujem na treninzima, ali dalje od toga nema priče.

Kakav je osjećaj šest utakmica u nizu biti na tribinama? S perspektivom da tako ostane i do kraja sezone?

- Osjećaj nije dobar, naravno da sam jako razočaran, ali jednako sam svjestan da od jadikovanja ili malodušnosti neće biti koristi i stoga radim žešće nego ikad u životu. Doista sam nevjerojatno motiviran, izgubio sam četiri kilograma, promijenio režim prehrane, doslovno sam sve podredio nogometu, jer očito moram biti još bolji kako bih natjerao trenera da me vrati na teren.

A kakvi ste na treninzima?

- Naravno da kod mene postoji nekakva doza subjektivnosti, ali u životu sam uvijek bio dosta realan i stoga mirne savjesti mogu reći da sam jako dobar. Ne osjećam baš nikakvu inferiornost po bilo kojem pitanju, a u nekim segmentima sam, dapače, dosta dominantan. Idem punom snagom na svakom treningu, osjećam da mogu i uvjeren sam da će moj trenutak ponovno doći.

Brzo će ljeto i nova sezona. Ne promijene li se stvari u Evertonu, morat ćete razmišljati o posudbi?

- Apsolutno ne želim još jednu sezonu provesti na klupi, takvo što nikako ne dolazi u obzir. No, o tome ću s ljudima iz kluba moći razgovarati tek na kraju sezone.

Oni upućeniji kažu da Everton nije sklon tome da vas pusti na posudbu, jer su vidjeli da imate kvalitetu kakvu klub treba i računaju da bi sljedeće sezone vaš status morao biti bolji. U konačnici, i trener Allardyce u nedavnom je intervjuu koji je dao za engleske medije naglasio da od vas u novoj sezoni očekuje dodatni iskorak?

- Znam da ljudi u klubu imaju dobro mišljenje o meni, znam da su me i navijači bili jako dobro prihvatili, ali jasno je da moram igrati, a vidjet ćemo gdje. Osobno sam oduševljen Evertonom kao klubom i volio bih ostati dio svega toga, ali moram igrati...

Varazdin, 091017.
Na Gradskom stadionu igra se kvalifikacijska utakmica za Euro 2019. mladih reprezentacija U21 Hrvatske i Ceske.
Na fotografiji: Nikola Vlasic postize pogodak.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix

Sada kada podvučete crtu, je li dolazak u Everton bio dobar potez?

- Za mene nema dvojbe da je tako. Ljetos me je trener Koeman jako želio, naglasio je da u meni vidi igrača koji će odmah pojačati momčad i doista mi je odmah dao priliku. To su argumenti koje nitko ne bi mogao osporiti, a ono što se nakon toga dogodilo, jednostavno nitko nije mogao predvidjeti. S druge strane, u utakmicama koje sam odigrao osjetio sam da mogu parirati svima i da mi je mjesto u Premiershipu. Katkad ti stvari u karijeri ne idu onako kako si zamislio, ali kada znaš da možeš, onda je lakše čekati pravu priliku, jer sam siguran da će doći. Zaslužujem je zbog svega što mogu pokazati kao igrač.

Jeste li bolji igrač nego što ste bili ljetos?

- Siguran sam da jesam, da sam kao igrač Evertona napravio dodatni iskorak. Brži sam, odgovorniji, agresivniji, brže razmišljam u igri, a i taktički sam bolji. Naravno da je preda mnom još golemi prostor za poboljšanja, ali već su sami treninzi jedna visoka razina i da nisam baš ništa odigrao, kroz njih sam postao bolji igrač.

Linker
26. travanj 2024 19:55