Nizozemski trener i jedanaest Rusa razbili Nizozemsku

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. lipanj 2008. 22:01

Sjajnu utakmicu odigrali su Rusija i Nizozemska u Baselu. Iako je Rusija ostavila odličan dojam u svojim nastupima u skupini, Nizozemska je ipak u prognozama, pa i na kladionicama, kotirala kao veliki favorit. Međutim, i nakon 90 minuta igre, Rusi su bili puno bliže plasmanu u polufinale, pokazali su bolji i opasniji nogomet, ali su iskazali i dvije velike boljke – loše reakcije i obrani kod prekida i nekoliko ''poteza više'' kada su, pri vodstvu 1-0, imali niz kontranapada iz kojih su mogli dokrajčiti Nizozemce.

- Nevjerojatno je što su momci uspjeli, taktički, trkački, tjelesno. To je gotovo čudo što su moji igrači napravili. Reagirali su dobro na svaku akciju Nizozemske, koja je bila opasna jedino iz prekida. Primili smo gol pred kraj utakmice. Obično je teško u tim situacijama motivirati igrače, ali uspjeli smo. Bili smo dominantni, ponosan sam na moju momčad – izjavio je Hiddink, a najbolji igrač utakmice, Andrej Aršavin, nije krio tko je najzaslužniji za uspjeh:

- Naš je nizozemski trener s 11 ruskih igrača eliminirao 11 talentiranih nizozemskih igrača. Neopisivo sam sretan, kao, uostalom, i cijela Rusija. Utakmica je bila jako teška, ali nećemo se zbog toga tužiti. Najvažnije je da smo pobijedili. Očekivali smo agresivniju igru Nizozemaca u produžetku, ali čini se da su stali prije nas, kao da nisu imali snage – izjavio je Aršavin.

Rusi su bili bolji u prvom poluvremenu, a u 56. minuti napokon su uspjeli i okruniti svoju odličnu igru pogotkom. S lijeve strane nabacio je Semak, a Mathijsen je zakasnio s intervencijom ispred Pavljučenka, koji je odličnim udarcem ljevicom doveo Ruse u potpuno zasluženo vodstvo.

Nakon toga, Nizozemska je pokušala pritiskom doći do izjednačenja, a Rusija je konstantno prijetila iz kontri, ali su ruski igrači previše komplicirali u realizaciji. I kada su Nizozemci već ''počeli pakirati kofere'', stiglo je izjednačenje. Jedina evidentna slaba točka u ruskoj reprezentaciji je reakcija obrane kod prekida za suparnika. Nizozemci su, takav je bio dojam, jedino iz prekida mogli do gola, a tako je i bilo. U 86. minuti, Sneijder je izveo slobodni udarac s lijeve strane i ubacio loptu na rub peterca, gdje su Rusi neoprezno dopustili Van Nistelrooyu da iz blizine glavom zatrese mrežu, te donese ''oranju'' produžetak. Imali su Nizozemci dosta opasnih situacija i prije tog pogotka, ali iz igre nisu uspjeli stvoriti neku izrazito veliku priliku.

U prvom produžetku, opet su prvu veliku prijetnju složili Rusi. Sjajan udarac Pavljučenka u 97. minuti zaustavila je – greda. Nešto kasnije, Aršavin je ispremiješao nizozemsku obranu i odlično poslužio Torbinskija, koji je iz dobre pozicije pucao mlako, ravno u Van der Sara.

U drugom produžetku igrala se ''viktorija'', na gol Nizozemske. Rusi su u kaznenom prostoru Nizozemske kombinirali kao da su na sredini terena, ali su se, kao i cijelu utakmicu, natjecali koji će igrač više promašiti, ili izabrati kompliciranije rješenje. Ipak, jedna je lopta morala ući u gol, i ušla je!

U 112. minuti, fenomenalni Aršavin je opet bio u glavnoj ulozi, sjajno je s lijeve strane ubacio visoku loptu koja je prebacila Van der Sara, a Torbinskij, koji je nešto ranije dobio žuti karton koji ga eliminira iz polufinala, na drugoj je vratnici spretno loptu ugurao u mrežu. Rusi niti tada nisu odustali od napada, pa je Aršavin u 116. minuti odličnim prizemnim udarcem zapečatio sudbinu Nizozemske.

Nakon ove utakmice, više nitko ne smije otpisati Rusiju iz kandidature na naslov europskog prvaka! Sumnjamo da će Nizozemcima bilo kakvu utjehu predstavljati činjenica da će jedan Nizozemac u polufinale – sjajni izbornik Rusije Guus Hiddink, koji je posložio odličnu momčad, momčad koja na ovom Europskom prvenstvu plijeni ljepotom igre…











Nizozemska – Rusija 1-1, 1-3 u produžecima (Van Nistelrooy 86 / Pavljučenko 56, Torbinskij 112, Aršavin 116)



Nizozemska: Van der Sar – Boulahrouz (Heitinga 54), Ooijer, Mathijsen, Van Bronchorst - De Jong, Engelaar (Afellay 62) - Kuyt (Van Persie 46), Van der Vaart, Sneijder - Van Nistelrooy

Rusija: Akinfeejev - Anjukov, Ignjašević, Kolodin, Žirkov - Semak - Žirkov, Semšov (Biljaletdinov 69), Saenko (Torbinskij 81) - Aršavin, Pavljučenko (Sičev)

Linker
03. svibanj 2024 00:47