StoryEditor
 Getty Images
75. ROĐENDAN SPORTSKIH NOVOSTI

BIRAMO 100 NAJBOLJIH HRVATSKIH NOGOMETAŠA SVIH VREMENA: Izbor nije nimalo jednostavan, nakon njega slijedi ono nezahvalnije - tko je najbolji ikad?

Autor: Robert ŠolaObjavljeno: 26. ožujak 2020. 22:41

Sportske novosti 9. kolovoza proslavljaju 75. rođendan. Ususret tom doista vrijednom i jedinstvenom jubileju na ovim prostorima odlučili smo napraviti jedan poseban izbor, izbor 100 najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. Izbor koji nije nimalo lak ni jednostavan, jer vrhunski se nogomet u Hrvatskoj igra već 100-tinjak godina i imali smo veliku sreću svjedočiti generacijama fantastičnih igrača.

Dakle, taj iznimno težak i odgovoran zadatak odabira 100 najboljih povjerili smo u ruke prokušanih novinara, koji su veliku većinu tih igrača imali čast gledati uživo, a neki čak i igrati s njima ili protiv njih. Miroslav Rede (82), Zdravko Reić (78), Anton Samovojska (68), Orlando Rivetti (68) i Robert Matteoni (57) petorica su legendarnih sportskih novinara koji su kroz svoje karijere pisali ili još uvijek pišu za SN. Oni su ti koji su odabrali 100 najboljih. U predstojećem ćemo razdoblju u svakom broju SN predstaviti (barem) jednog od 100 odabranih igrača.

 

Bit će to, međutim, tek prvi dio našeg izbora. Nakon što vam predstavimo svih 100 najboljih, uslijedit će i konačni izbor - najboljeg među najboljima. Uz pet glasova naših novinarskih legendi i doajena, formirat ćemo i posebnu stručnu komisiju, te im pridodati i glasove čitatelja. Tako ćemo izabrati najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena, ali i dobiti ukupni poredak u izboru 100 najboljih.

Ne sumnjamo da ćemo sljedećih dana i tjedana svi zajedno uživati u sjajnim tekstovima i velikim pričama o nogometnim legendama...

TKO SU NOVINARI KOJI SU ODABRALI 100 NAJBOLJIH NOGOMETAŠA SVIH VREMENA?

Miroslav Rede (82)

Dugogodišnji novinar Sportskih novosti bio je i sjajan vezni igrač koji je nosio dres Dinama, Partizana, Rada i Lokomotive. Kolega Rede igrao je protiv brojnih velikana 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, da bi ih odmah nakon igračke karijere nastavio pratiti kao novinar. Rede je godinu dana obnašao i dužnost sportskog direktora Inkera iz Zaprešića.

Zdravko Reić (78)

Dugogodišnji nogometni kroničar iz Splita čije kolumne i danas možemo čitati u Slobodnoj Dalmaciji. Kolega Reić bio je i ponajbolji prijatelj pokojnog Tomislava Ivića, našeg najvećeg nogometnog trenera u povijesti, tako da je živeći i radeći uz Šjor Ivana iz prve ruke učio i širio svoje nogometne vidike. Nekoliko godina imao vlastiti talk show “Istinom do gola”.

Anton Samovojska (68)

Legendarni sportski novinar, po struci arheolog, igrao je nogomet u zagrebačkom Jedinstvu, u to vrijeme klubu koji je igrao 2. jugoslavensku ligu. Popularni Vojska bio je i istaknuti igrač malog nogometa, višestruki osvajač Kutije šibica. Kolega Samovojska već niz godina oduševljava gledatelje HTV-a kao stručni komentator utakmica Lige prvaka te velikih europskih i svjetskih nogometnih smotri.

Orlando Rivetti (68)

U 50 godina bavljenja novinarstvom etablirao se kao vodeći kroničar sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru, te kao jedan od najvažnijih komentatora nogometa i košarke na nacionalnoj razini. Rivetti je izvještavao s brojnih europskih i svjetskih prvenstava u nogometu i košarci, te s čak pet Olimpijskih igara. Od 2006. godine ima vlastiti talk show te je malo sportaša koji mu nisu gostovali u emisiji.

Robert Matteoni (57)

Nogometni kolumnist, godinama već jedan od najistaknutijih sportskih novinara u Hrvatskoj. Od 1994. godine kao reporter i komentator prati hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a izvještavao je s tri svjetska i tri europska prvenstva. Koautor je knjige Luke Modrića “Moja igra”. Matteoni je svojim osebujnim stilom pisanja i promatranja nogometa već niz godina uživa golemi autoritet među najboljim hrvatskim nogometašima.

 

Linker
16. lipanj 2020 23:55