FRANCOIS NEL
VELIKI IZBOR SN-A

Kapetan Vatrenih pomeo je konkurenciju! Najboljih igrač u povijesti Hrvatske je Luka Modrić!

Reprezentativac i ikona Real Madrida ima fenomenalnu karijeru koju će rijetko tko prestići jednoga dana
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. srpanj 2020. 11:13

Luka Modrić najbolji je igrač u povijesti hrvatskog nogometa! To je epilog izbora koji su Sportske novosti priredile proteklih mjeseci, uz sudjelovanje pet kroničara višedesetljetnih nogometnih zbivanja, četiri vrlo iskusna stručnjaka te glasove čitatelja.

Možemo slobodno zaključiti kako je najmanje dvojbi bilo upravo oko onog koji će ponijeti simbolički i laskavi naslov najboljeg igrača u vrlo bogatoj povijesti i uspješnoj tradiciji hrvatskih nogometaša. Svojim senzacionalnim dosezima u proteklih 17 godina profesionalnog igranja Luka Modrić nije ostavio prostora za konkurenciju, koliko god ona bila široka, generacijski brojna, kvalitativno izvanredna.

Činjenica da su novinari, čitatelji i struka u ogromnoj većini glasovali za kapetana Srebrnih samo potvrđuje vjerodostojnost tog izbora…

image
GETTY IMAGES

Naravno, svi su izbori u pravilu stvar subjektivnosti i kao takvi podložni raspravi. Niti jedan izbor, ako ćemo korektno istaknuti, nije egzaktan pokazatelj nečije vrijednosti, odnosno statusa koji ta vrijednost ima u odnosu na druge. Da se traži magična formula savršenog izbora, koji neće izazivati prijepore i suprotstavljene stavove, takvu se ne može pronaći. Ne postoji. No, to ne znači da se ne trebaju provoditi različite ankete unutar različite strukture glasača. Dapače, uz takve izbore, raznih interpretacija doživljava nogometa(ša) može se iznjedriti prilično objektivne pokazatelje realnih vrijednosti, kao i razine popularnosti kod navijača i šire javnosti.

image
Modric glasovi
MODRIC GLASOVI

U ovom slučaju SN izbor ukazuje nam, između ostalog na sljedeće. Prioritetne simpatije pripadaju napadačima i veznim igračima. Unutar Top 10 imamo jednog golmana (Beara) što više nego dovoljno ukazuje na njegovu svjetsku klasu. Glasači imaju svoje temeljne procjene nečije vrijednosti, ali se prepoznaje i važan kriterij osvojenih trofeja, kolektivnih i individualnih, potom značaja igrača unutar jedne momčadi i epohe kojoj je pripadao. Naposljetku, istaknuti su predstavnici sadašnjosti, bliže i dalje prošlosti našeg nogometa.

Četvorica iz starih vremena

Ako je aktualni Modrić nadmoćno doživljen najboljim, onda je zgodno primijetiti kako su u Top 10 mjesto našla četiri predstavnika iz vremena 1950-ih i 1960-ih (Vukas, Zebec, Bobek, Beara), jedan iz 1960-70-ih (Skoblar) te četiri iz ere 1990-ih (Šuker, Boban, Prosinečki i Bokšić). Ulaziti u konfrontaciju je li nogomet prije 30-40, a pogotovo 50-60 godina usporediv s ovim današnjim doista je jalovo. Nemoguće je vući paralele i između susjednih epoha, a kamoli u tako velikom rasponu vremena. Pa ipak, stavovi različitih generacija stručnjaka, novinara, čitatelja, ponavljamo, dobra je baza da se nešto više približimo procjeni koja može biti opće prihvaćena…

Tko je najbolji HR nogometaš svih vremena - rezultati ankete u izboru SN čitatelja

Izbor Luke Modrića simbolika je “najbliže procjene”, jer nam to brojčanost glasova u njegovu korist vrlo bistro ukazuje. Jedan od ključnih argumenata takvoj gotovo aklamaciji Modrićeve pozicije broj jedan ipak je općeprihvaćen stav kako je današnji nogomet neusporedivo moćniji, konkurentniji i kao takav teži za svakog pojedinca. Luka Modrić, iako je u njemu samo 172 centimetra, uspio je postati najbolji igrač na svijetu (2018.) baš u tom gladijatorskom nogometu. I to je dokazivao od prvog dana kada je stupio na teren s organiziranom momčadi, dakle od Zadra, preko Zrinjskog i Inkera, Dinama i Tottenhama do Reala i Hrvatske. U svim fazama toga sada već 28 godina dugog nogometnog puta postojala je relacija skepse, proboja, afirmacije i stalnog napredovanja.

image
Modric glasovi
MODRIC GLASOVI

Bio je mali i slabašan kad je došao u Zadar i potom se izborio da preseli u Dinamo. Bio je doživljen nemoćnim za BiH ligu kada je stigao u Zrinjski, ali se prometnuo u najboljeg igrača. Bio je doživljenim nespremnim za Dinamo, pa je otišao u Inker i umalo odveo taj klub do naslova prvaka.

Brojne sumnje

Da ga nisu vratili u Dinamo, vjerojatno bi se to i dogodilo. Iz Dinamove muke lige za ostanak, 2006. godine odveo ga je do naslova i trogodišnje dominacije. Na vijesti kako ga žele u Premiershipu i stručnjaci su govorili da je (opet) nejak za engleski brutalni ritam i fizikalije. Došao je do toga da bude najveći transfer u povijesti HNL-a, Dinama i Tottenhama. Nastavio je tako da je s njim Tottenham dogurao do lige prvaka nakon pola stoljeća, a onda je zaslužio i poziv najvećeg kluba u povijesti nogometa, Real Madrid.

image
AFP

Gdje je dočekan novom skepsom, praćen u početku i tezama kako je promašaj, da bi onda u idućih sedam godina postao jedan od glavnih i najzaslužnijih aktera druge najbolje ere u 118 godina Kraljevskog kluba. Igrač koji je višestruko proglašen najboljim veznim igračem Španjolske, Europe i svijeta u fantastičnoj konkurenciji velikana na tim pozicijama.

Od 2006. godine, kada je debitirao u utakmici u kojoj je za suparnika debitirao i najbolji nogometaš u povijesti nogometa, Lionel Messi, Luka Modrić brzim je koracima prerastao u vodilju hrvatske reprezentacije. One koja će rušiti mitove (Engleze) i doći već dvije godine kasnije na sekunde od ponavljanja dosega legendarnih Brončanih. I kada se nije uspjelo sljedećih deset godina desetka Hrvatske bit će na prvom mjestu prozivanja, sumnjičenja vrijednosti, omalovažavanja i statusa krivca što Vatreni rezultatski ne iskoračuju.

image
Modric glasovi
MODRIC GLASOVI

I onda je i tu skepsu i negativu pobrisao fantastičnim dosegom s Dalićevom Hrvatskom, u kojoj je on, Luka Modrić, bio ideolog i predvodnik, motor i mozak, gromobran svima ostalima. Srebrna medalja ili, ljepše rečeno, finale Svjetskog prvenstva bila je kruna cjelokupne Modrićeve nogometne i hrvatske priče, sa zlatnim dočekom više od pola milijuna ljudi…

Na pragu 35. godine

Proteklih dana Luka Modrić je, na pragu 35. godine, predvodio Real Madrid do 34. naslova prvaka. Unutar mjesec dana odigrao je devet vrhunskih utakmica, svaka 3-4 dana, i noviju skepsu madridskih medija promoviranu u “lockdownu” (“ne može više, vrijeme je za mlađe”), pomeo je brojkama o minutama igre, pretrčanim kilometrima, visokom presingu kao da mu je 24, a ne 34. No, iznad svega pokazao je da ima posebnu igračku plemenitost koja ga je učinila drugačijim i posebnijim od ostalih i u tako elitnim razinama kojima pripada Real Madrid. I Hrvatska. Zlatna lopta prije dvije godine, i to u 33. godini života doživjevši čast razbijanja monopola dominacije legendi kao što su Messi i C. Ronaldo, okvir je koji najbolje pristaje karijeri iz snova.

Zlatni okvir

Luka Modrić upravo je to za hrvatski nogomet. Zlatni okvir dokazanom zlatnom sjaju talenta hrvatskog nogometaša, što imena i njihova djela u ovom izboru 100 najboljih, zorno pokazuje. Modrić je zlatna nit koja je tu fantastičnu nadarenost naših igrača povezao u generacijskom slijedu od prije 90 godina do danas. Simbolika koja iskazuje ponos jedne male nacije koja talentom, u kvalitativnom i kvantitativnom smislu prkosi većima i bogatijima. Kao što to Modrić najsjajnije to pokazuje u (naj)novijem dobu…

Modrićeva 23 trofeja

DINAMO
2005./06.
Prvenstvo Hrvatske
2006./07.
Prvenstvo Hrvatske
Kup Hrvatske
Superkup Hrvatske
2007./08.
Prvenstvo Hrvatske
Kup Hrvatske
REAL MADRID
2012./13.
Superkup Španjolske
2013./14.
Liga prvaka
Kup kralja
Svjetsko klupsko prvenstvo
2014./15.
UEFA Superkup
2015./16.
Liga prvaka
Svjetsko klupsko prvenstvo
2016./17.
Prvenstvo Španjolske
Liga prvaka
Svjetsko klupsko prvenstvo
UEFA Superkup
2017./18.
Liga prvaka
Superkup Španjolske
Svjetsko klupsko prvenstvo
UEFA Superkup
2019./20.
Prvenstvo Španjolske
Superkup Španjolske

Osobni karton - Luka Modrić

Rođen: 9. rujna 1985. u Zadru
Igračka karijera
Zadar (1996.-2000.), Dinamo Zagreb (2000.-2008.; 130 utakmica, 33 gola), Zrinjski Mostar (2003.-2004.; 22 utakmice, 8 golova), Inter Zaprešić (2004.-2005.; 18 utakmica, 4 gola), Tottenham (2008.-2012.; 160 utakmica, 17 golova), Real Madrid (2012.-?; 333 utakmice, 22 gola)
Reprezentacija Hrvatske (2006.-2019.; 127 utakmica, 16 golova)
Trofeji
Drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2018., 3 prvenstva Hrvatske (2006., 2007., 2008.), 2 Hrvatska kupa (2007., 2008.), Hrvatski superkup (2006.), 3 Španjolska superkupa (2012., 2017., 2020.), 4 Lige prvaka (2014., 2016., 2017., 2018.), 3 Europska superkupa (2014., 2016., 2017.), 4 klupska SP-a (2014., 2016., 2017., 2018.), Španjolski kup (2014.), prvenstvo Španjolske (2017.)

Linker
08. travanj 2024 13:11