Goran Mehkek / Hanza Media / CROPIXHanza Media
MIRNI I TIHI TIPOVI

AKO FINSKA SLUČAJNO NAPRAVI SENZACIJU I POBIJEDI VATRENE, TO ĆE ČUDO PROSLAVITI SAMO IGRAČI 'Finci ni ne znaju da se večeras igra neka utakmica'

BORNA RENDULIĆ Najbolji hrvatski hokejaš na ledu na privremenom radu u Lahtiju bit će jedna od rijetkih osoba u Finskoj koja će večeras navijati za Hrvatsku
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. listopad 2017. 15:05

Ako će u Hrvatskoj biti tri hokejaša Medveščaka koji će u večerašnjoj utakmici na Rujevici svim srcem navijati za Finsku, postoji i jedan hokejaš koji će istodobno u Finskoj svim srcem navijati za Hrvatsku.

Borna Rendulić, najbolji naš hokejaš na ledu, uostalom, prvi i vrlo vjerojatno još dugo, dugo vremena jedini koji je rođen i odrastao na hrvatskim ledenim plohama a da je dospio do najviše razine, do velikog NHL-a, trenutačno je član finskog kluba Pelicans.

Povratak u Finsku

Protekle tri sezone proveo je 25-godišnji Zagrepčanin u Sjevernoj Americi, u Denveru, San Antoniju, Vancouveru, ali odlučio se vratiti ljetos u Finsku. Ovo “vratiti” nije omaška jer Rendulić je već bio u Finskoj, dapače, smatra je na neki način svojom drugom domovinom.

- Došao sam kao klinac od 15 godina, zbog hokeja, i proveo tu sljedećih sedam godina - reći će Borna.

Rendulić
Damir Krajac / Hanza Media / CROPIXHanza Media

- Super mi je, navikao sam se na život ovdje, u međuvremenu sam nešto malo i naučio govoriti finski, ali zato razumijem praktički sve.

Onda sigurno razumije i kada se u Finskoj govori o večerašnjem srazu Vatrenih i Huuhkajata, kako glasi nadimak finske nogometne reprezentacije, a u prijevodu je to, pazite sad: sova ušara?

- Iskreno, baš se i ne govori previše. Doduše, družim se uglavnom s hokejašima, a nogomet među nama nije neka tema. Nisam ni siguran da svi moji suigrači uopće znaju da naše reprezentacije igraju danas.

Zvijezda Lauri

Ali doznat će svakako nakon utakmice, u subotu na treningu.

- Vatreni to moraju dobiti tako da imam materijala za zezati Fince ovdje - smije se Borna.

Hokej na ledu sport je broj 1 u Finskoj, tu nema nikakve dvojbe, dok nogomet ne kotira najbolje ni među ostalom konkurencijom.

- Skijaški skokovi su “jaki”, ali i košarka. Nedavno je Helsinki bio domaćin skupine Eurobasketa i dvorana je bila krcata. I ja sam ih gledao, pogotovo je Lauri Markkanen velika zvijezda.

Damir Krajac / Hanza RendulićMedia
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza MediaCROPIX

Nogomet se ne prati

Košarkaš Bullsa ima i brata, koji je nogometaš, dapače i on je reprezentativac koji će večeras biti na Rujevici, Eeero Markkanen.

- Je l’? Nisam to znao, eto, baš zanimljivo. Osobno znam tek jednog finskog nogometaša, Pukkija, znam da je igrao vani po Europi. Sjećam se, doduše, i jednog bivšeg, njihovog najboljeg igrača svih vremena Jarija Litmanena, ali to je uglavnom sve što znam. Nogometaši, iako neki igraju u stranim klubovima, nisu ovdje neke zvijezde. Recimo, znam da je u susjednoj Švedskoj potpuno drukčije, ali oni imaju Ibrahimovića...

Jednostavno i zato što nogomet u Finskoj nije u žiži sportskog zanimanja.

- Općenito, imam dojam da u ovdje ne znaju puno o večerašnjoj utakmici, ni domaća nogometna liga nije nešto popularna. Makar, možda odem pogledati neku utakmicu, ako vani temperatura ne bude -20, ha, ha, ha...

Rendulić živi u Lahtiju, a tamo su aktualne temperature zraka oko nule, u siječnju se prosjek spušta na oko -12. Ali to je manji problem jer...

Bez emocija na tribini

- Dosta je mračno, dani kratko traju i puno kiše pada, pa izgleda dosta depresivno. Kad je vedro, kad ima malo sunca, odmah su svi veseliji.

Možda Fince i njihova nogometna reprezentacija nekim čudom razveseli pa izađu na ulice slaviti?

- A ne, to sigurno neće. Prvo jer nisam siguran, kao što sam rekao, da znaju uopće da se igra utakmica, a drugo oni su mirni, tihi, šutljivi, nekako bez emocija i na tribinama. I više su kućni tipovi, nema tu okupljanja u kafićima i gledanje tekme uz pivo, koja inače u centru Helsinkija košta oko 7-8 eura.

Osim što će gledati utakmicu s Rujevice, Borna će danas i sam igrati utakmicu.

- Igramo od 17.30 kod kuće protiv Tappare, trebao bih poslije stići pogledati nogomet. Prognoza? Ne vjerujem da će Finci zabiti gol, a naši će zabiti barem dva...

Linker
01. svibanj 2024 11:42