Ardian Kozniku, Silvije Čavlina i Damir Mužek
 Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX (Na slici: Ardian Kozniku, Silvije Čavlina i Damir Mužek)
VELIKI INTERVJU ZA SN

'AKO MOJ SIN BUDE IMAO PROBLEMA ZBOG MOG ODLASKA ONDA ĆE TO BITI VELIKA POGREŠKA DINAMA' Progovorio čovjek koji je preko noći dobio otkaz u Maksimiru

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. travanj 2020. 10:02

Do sada se nitko iz bivšeg stožera Nenada Bjelice, koji je preko noći dobio otkaz u Dinamu, nije oglašavao. Led je probio trener vratara Silvije Čavlina, čovjek za kojeg se do zadnjeg trenutka borio prvi vratar Modrih i hrvatske reprezentacije Dominik Livaković. Želio je da Uprava kluba poništi odluku o otkazu Čavlini, da on bude i u novom stožeru Igora Jovićevića. Nije uspio, Čavlina je na koncu ipak završio na burzi.

- Nakon odmaka vremena, mogu kazati da čak nisam niti razočaran što sam dobio otkaz. Bio bih razočaran da sam arhivirao otkaz zbog rezultata svoga rada. Pitao bih se jesam li mogao nešto bolje uraditi - kazao nam je u uvodu Čavlina.

Kaže da može biti apsolutno zadovoljan poslom koji je radio u plavom klubu.

- Ostavljam vratare koji su bili konstantni i dominantni. U prvom redu Dominik Livaković koji je neupitan standardni reprezentativac Hrvatske, broj jedan. Prije tri godine nitko nije mislio da će to tako biti. Mislim da sam svoj dio posla odradio maksimalno dobro. Nadalje, Danijel Zagorac, kad god je branio, dobro je to radio. Iako je imao dosta stanki između utakmica, uvijek je pokazao da je pravi. A u onim europskim kvalifikacijama koje su završile plasmanom u europsko proljeće, dok nije bilo Livakovića, bio je ponajbolji igrač Dinama. Držim da si ništa ne mogu predbaciti.

Bio je to velik šok

Ipak, dobili ste otkaz?

- Na otkaz nisam mogao utjecati! Taj otkaz si ne uzimam k srcu. Moja savjest je mirna i čista.

Dominik Livaković se s Upravom žestoko borio, htio je da ostanete u novom stožeru, očito ste mu bili vrlo bitni za karijeru?

- Da, borio se za mene. Livi i ja imamo specifičan odnos. Vratar u momčadi nije ista priča kao ostali igrači. Vratarima se treba posvetiti mnogo više pozornosti, moraju znati da imaju podršku. Kad vratar ima podršku, onda na utakmicama radi one stvari koje radi na treningu, ne plaši se pogreške. Kad vratar osjeti nepovjerenje, njegove odluke na utakmicama su sporije. S Livijem sam došao do odnosa maksimalnog povjerenja, to mu je puno značilo, kao i drugim našim vratarima.

Milano, Italija, 261119. 
Stadion Giuseppe Meazza.
Utakmica 5. kola Lige prvaka, Atalanta - Dinamo.
Na fotografiji: tuga Dinamovih igraca nakon poraza od Atalante, Dominik Livakovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Kad je Livaković u pitanju, htio je dodati i ovo...

- Krasno je što se borio za mene. Isto tako, ja sam se uvijek borio za njega, sve je to bilo uzajamno. Hvala mu na podršci. Mogao je isto tako i ne boriti se. Jer mogli su u klubu zbog tog zalaganja za mene njemu raditi probleme. Livaković je osjetio da se treba boriti za mene, to mu svakako nikad neću zaboraviti.

Koliko ste bili šokirani kad ste praktički preko noći dobili otkaz, kad ste bili gurnuti niz maksimirske stepenice?

- Bio sam jako šokiran! Jer kako sam mogao misliti da ću dobiti otkaz s obzirom na svoje radne rezultate. Čak sam u prvom trenutku mislio da se radi o nekoj klupskoj prijetnji da se realizira ono što se htjelo, odnosno to smanjenje plaća. Makar, ja sam u cijeloj toj priči nebitan, mali, sitna riba.

Niste pristali na smanjenje plaće?

- Pa naravno da sam se priklonio ne samo treneru Bjelici, nego kompletnoj momčadi. Momčad je bila takva da smo svi disali skupa, uvijek. Bilo je to čak pomalo nevjerojatno, da smo svi, od prvog do zadnjeg igrača i stožera uvijek bili na istoj liniji zajedništva. Zato sam i ja, naravno, stao na njihovu stranu, to je bilo jedino logično, stao sam uz sve. A onda najednom - bum! Otkaz, šok! Zaista sam mislio da će se napraviti nekakav dogovor, da ćemo svi skupa zajedno s klubom razmisliti što i kako dalje. Ali od toga nije bilo ništa.

Silvije Čavlina u Dinamu ostavlja 17-godišnjeg sina Nikolu, također vratara za kojeg svi kažu da je vrhunski talent. Hoće li sin možda imati problema sad kad mu je otac s otkazom otišao iz kluba? Doduše, takvo što vjerojatno nikome ne pada na pamet...

Tržište je mrtvo

- Ako moj sin bude imao problema zbog mene, ako se ovaj moj odlazak na njega negativno odraziti, onda će to biti velika pogreška Dinama! To ne govorim kao otac, nego kao stručnjak. Nikola je velika perspektiva, pred njim je velika budućnost. On je moderan, vratar, nisam dugo vidio da neki tako mladi vratar tako jednostavno i prirodno igra s obje noge, da tako taktički razmišlja, ima i ogroman konstitucijski potencijal. On još ima ugovor s Dinamom, a što će dalje biti s njim, moraju odlučiti stručnjaci.

Imate li kakve ideje o nastavku karijere?

- Ne znam... Sad je tržište mrtvo, ne mogu se sad ostvarivati kontakti. Ali nešto će naći...

Biste li se opet vratili u Dinamo da vas pozovu?

- Ne znam. Iskreno, ne razmišljam sad o tome. No, kao što znamo, život donosi čudne priče, nikad se ne zna - zaključio je Čavlina.

Ne mogu me povrijediti stvari na koje nikako ne mogu utjecati

Jeste li nakon svega razgovarali s Nenadom Bjelicom?

- Jesmo, pričali smo... Čak je i on govorio da se strpimo, da će se stvari dogovoriti. Ali dogovora na kraju nije bilo, uslijedio je rastanak.

Iako kako kažete, niste razočarani, ali je li vas povrijedila takva klupska odluka?

- Nije me povrijedilo. Zašto bi me povrijedilo kad mi rezultati daju za pravo, kad to znači da sam ja čist. Jer bilo mi je sasvim jasno da ni jednog trenutka ne mogu utjecati na stvari koje nisu vezane uz moj opis posla. Na njih nisam mogao utjecati, znao sam da nije problem u meni. Ne mogu me povrijediti stvari na koje ne mogu utjecati.

Nego, Bjelica je u svom oproštajnom govoru u Maksimiru kazao da će od svoje otpremnine jedan dio novaca uplatiti jednom dijelu svog stožera. Jeste li vi bili na toj listi?

- Nisam! Ja sam u Dinamu bio godinama, imao sam svoj ugovor, tako da nisam bio u tom paketu. Kad se radi o Bjelici, mi od prvog trenutka nismo imali apsolutno nikakvih nesuglasica, suradnja je bila takva da sam se svaki dan veselio doći na trening.

Linker
28. travanj 2024 20:05