Drago Sopta/Cropix
KRUNOSLAV JURČIĆ ZA SN

'Ako uđemo u skupine Lige prvaka, normalno je da nas napuste najbolji igrači'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. srpanj 2011. 20:26

Krunoslav Jurčić krenuo je u svoj drugi mandat u Dinamu. Pred njim je velik, golem zadatak, plasirati Dinamo u Ligu prvaka. Na Pohorju s plavom momčadi odrađuje završni dio priprema uoči sezone koja za Modre starta 13. srpnja kvalifikacijskom utakmicom s Neftčijem. Utakmicom koja će odrediti sudbinu Dinama, ali i daljnji trenerski život mladog trenera.

Koliko je ovaj Dinamo jači od onoga koji ste vodili prije dvije godine u Europi?

- Nezahvalno je o tome govoriti. Je li to ovaj ili onaj prije? Trebalo bi dublje analizirati.

Probajmo ovako. Što to Dinamo ima sada, a onda nije imao?

- Razlike postoje. Možda sam u prvom mandatu imao zreliju, iskusniju momčad. Ali je ta zrelost nosila nedostatak sportske ambicije. S ovom mladosti koju imam sada dobio sam ogromni potencijal i želju da se napravi nešto veliko. Dalo bi se kod tih dviju generacija na obje strane vage mjeriti što je bilo pozitivno, a što negativno. Jako mi je teško o tome govoriti koja je generacija bila bolja i u kojem postotku.

Jeste li u prvom mandatu radili dobar posao u Dinamu?

- Jesam! Radio sam dobar posao. Stojim iza toga. Opet bih napravio sve isto, i opet ću napraviti sve isto!

O čemu to govorimo?

- Ukoliko bih imao onakvu prednost na polusezoni ispred Hajduka i kad ne bismo igrali u Europi, opet bih potrošio tih šest mjeseci kao što sam ih potrošio u mom prvom razdoblju. Samo mi je žao što u tom trenutku nisam imao podršku. Dinamo uvijek treba iskoristiti tih šest mjeseci za rad i napredak igrača. Nažalost, ili na sreću, Dinamo nema gotove igrače, s njima se mora raditi kako bi napredovali. Moraju dostići višu razinu kako bismo ih mogli prodati i egzistirati. Zato bih opet ponovio sve isto, forsirao bih Antolića i Dodu, radio bih dodatno s Kramarićem ili Sammirom.

Sammiru ste pomogli?

- Nije pretenciozno, niti prepotentno. Sammir je, metaforički kazano, eksplodirao na ljeto jer je šest mjeseci u mojem mandatu dobro radio! Ne može meni sad nitko pričati o tome “sad Sammir igra tu, pa igra ovdje, pa mu je tu bolje”... Igrao je on sad na istoj poziciji kao na kraju sezone pa nije igrao dobro. Ma, uvijek bih dao šansu nekim igračima da se vidi jesu li za Dinamo ili nisu. Zašto, recimo, Šitum ne bi odigrao osam utakmica zaredom drugi dio sezone ako na polusezni imamo veliku prednost? Pa ćemo onda vidjeti koliko će napredovati i do koje razine stići.

Je li Sammir spreman za konačni iskorak?

- S njim sam razgovarao i o tome. Mora ponoviti prošlo ljeto. Ako to ponovi, riješio bi svoju nogometnu sudbinu i egzistenciju.

Što je Vida u vašim očima, stoper ili desni bočni?

- U ovom trenutku je stoper. Mi smo ga doveli da igra stopera. Mi ga možemo koristiti na poziciji desnog bočnog, ali i na lijevom bočnom. Polivalentan je igrač, daje nam veliku sigurnost. Znate i sami, neki igrači nam mogu vrlo brzo otići, jer ih jako i dugo promatraju inozemni klubovi.

Najavljujete li vi to prodaju najboljih Dinamovih igrača? Bojite li se činjenice da će nakon kvalifikacija za Ligu prvaka otići Sammir i Badelj, a možda i Vrsaljko?

- Ako kvalifikacije za Ligu prvaka budu uspješne, sasvim je normalno da odu!

Ostatak velikog intervjua pročitajte u tiskanom izdanju!

Linker
23. rujan 2024 00:24