AP
PARA MREŽE U RAPIDU

Alar poručuje iz Beča: 'Htio sam igrati za Hrvatsku, ali HNS-u nisam bio zanimljiv...'

Htio sam igrati za Hrvatsku, ali nepozvan nisam mogao. Kako? Austrijanci su se u međuvremenu javili, bili su uporni i konkretni - priča mladi napadač bečkog Rapida
Piše: Jure BurićObjavljeno: 14. prosinac 2012. 09:41

Osijek, Brod, Vinkovci i općenito ravna Slavonija redovito su hrvatski, ali i svjetski nogomet darivali vrhunskim napadačima. Dovoljno je samo spomenuti imena: Davor Šuker, Igor Cvitanović, Goran Vlaović, Ivica Olić, Mario Mandžukić, Robert Špehar, Ivan Bošnjak, Ivan Lukačević, Goran Alar...

Napadač bečkog Rapida, Deni Alar, (22), upravo je sin Gorana Alara, Slavonca, koji je igrao napadača za NK Osijek, a poslije za Hajduk. Očito je naslijedio očeve gene za postizanje golova - dosad ih je u austrijskom prvenstvu zabio 9, sve redom ubojitom ljevicom, 5 kod kuće, a 4 u gostima. Iskazao se mladi Alar i u Europskoj ligi, ali i u kvalifikacijama za Europsku ligu. Podsjetimo, tada je u 4 kvalifikacijske utakmice zabio 4 pogotka, euro-gol PAOK-u, a zapamtili su ga i u Srbiji jer je u dva navrata 'zapaprio' Vojvodini. Na travnjaku opasan, privatno tih i povučen, nadasve pristojan i lijepo odgojen.

Hrvatski govorite kao da ste rođeni i išli u školu u Hrvatsku?

- Pa ja jesam rođen u Hrvatskoj, u Brodu, iako često i ja čitam da sam rođen u Austriji. S dvije godine došao sam u Austriju. Mi u kući razgovaramo samo hrvatski, s mojim mlađim bratom nikad ne komuniciram na njemačkom jeziku.

Kažu da ste bili tužni i razočarani kad ste se morali odreći hrvatskog državljanstva da biste igrali za austrijsku U-21?

- Nisam bio nimalo sretan zbog tog čina, bilo mi je neizmjerno žao. Htio sam igrati za Hrvatsku, ali nepozvan nisam mogao. Kako? Austrijanci su se u međuvremenu javili, bili su uporni i konkretni. Ponudili su mi da igram za njih, ubrzali proces dobivanja državljanstva i tako sam završio u austrijskoj momčadi.

Je li vam se ikada itko javio iz HNS-a i ponudio vam igranje za mlade Kockaste?

- Ne, nikada me nitko nije nazvao. Čuo sam da su u više navrata bili obaviješteni o mojim igrama, ali eto, uspostavilo se da im nisam bio zanimljiv. Bože moj, što sam mogao, život ide dalje. A htio sam igrati za Hrvatsku!

Kad bi se sadašnji hrvatski izbornik, Igor Štimac, javio i ponudio vam opciju da igrate za Hrvatsku, što biste učinili?

- Kažem vam, volim Hrvatsku, volim hrvatski nogomet, ali iskreno, neugodno mi je i teško putem medija odgovarati na takva pitanja. Osim što su hipotetička, može ispasti da radim sebi promidžbu i nudim se na takav način.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
25. rujan 2024 07:16