Biljana Gaurina/CROPIX
DVA MJESECA U SPLITU

Andersson: Hajduk može puno zaraditi na Kaliniću, Mikanoviću, Kouassiju...

'Znate da u nogometu nema brzih rješenja ni brzih popravaka, ne možete dovesti sportskog direktora iz Švedske i očekivati da odmah imate veliki novac i pet novih igrača'
Piše: Vedran PavičićObjavljeno: 23. kolovoz 2013. 16:40

Iza Jensa Anderssona dva su mjeseca rada u Hajduku, Šveđanin ih je uglavnom proveo radeći u tišini, bez velikih riječi i obećanja. Što je do sada napravio nije teško pobrojati, ali tek mu slijedi najvažnijih deset dana posla. Toliko je ostalo do kraja prijelaznog roka, a korektno je i pristojno da se tek nakon toga donose ocjene o dosadašnjem radu sportskog direktora Bijelih.

U prethodna je dva mjeseca tražio i pronašao nekoliko igrača za Hajduk, ali konačni dogovor nije postignut pa nema ni smisla spominjati imena.

- To je dio posla koji se ne vidi, nema ni potreba da se javno o tome priča. Primjerice, govorilo se o Kolumbijcu Pedrielu Suarezu, istina je da smo se našli s njim ovdje u Splitu nakon što smo prethodno dogovorili uvjete ugovora. Kada je stigao na završni dogovor ljudi oko njega su promijenili uvjete i tražili više nego smo mogli ponuditi, to nismo htjeli prihvatiti. Sličnih situacija bilo je nekoliko, ali o njima nema potrebe pričati. Meni je možda bilo najlakše kupiti dva bilo koja igrača, ali to nije to, ne želim stvarati alibi - dodao je Andresson.

U situaciji u kojoj je Hajduk njegova želja je pronaći pravog igrača, napraviti najbolji izbor za najbolju cijenu.

- Nije pitanje koliko ćemo igrača dovesti, bio to jedan, dva ili tri bitno je da budu prava pojačanja. U povijesti kluba su se dovodili igrači koji su bili dobro plaćeni, a nisu igrali. A to nije dobro za Hajduk. Onda je bolje ne dovesti nikoga, jer ako dovodite igrače samo radi broja onda zatvarate prostor za mlade igrače iz omladinskog pogona.

Potvrdio je da je cilj dovesti napadački orijentirane igrače, one koji će pojačati vezni red i napad. Međutim, financijska situacija i dosadašnji neuspjeli razgovori mogli bi rezultirati time da do kraja kolovoza ne bude prinova u svlačionici Bijelih. Što onda?

- Ništa se neće dogoditi, igrat ćemo sljedeću utakmicu. Nekad je dobra odluka da ne kupite igrače, ne treba ih uzeti pod svaku cijenu. Sigurno da će nam biti lakše kupovati na zimu, do tada ćemo napraviti bolji skauting što nismo mogli tijekom ljeta - ne uzbuđuje se Andersson.

Posao koji Andersson obavlja doima se vrlo teškim, novca za kupnju igrača nema, a prodaja je upitna. Još mu je teže kao strancu u hrvatskom nogometu.

- Znate da u nogometu nema brzih rješenja ni brzih popravaka, ne možete dovesti sportskog direktora iz Švedske i očekivati da odmah imate veliki novac i pet novih igrača. Treba ići korak po korak i na tom putu donositi prave odluke - pojašnjava Andersson.

S dosadašnjim rezultatima prve momčadi je zadovoljan, žali jedino što Bijeli nisu prošli dalje u Europi.

- Osvojiti 13 od 15 bodova u prvenstvu je vrlo dobar rezultat, naročito s ovako mladom momčadi. Nažalost, ispali smo u kvalifikacijama za Europsku ligu, ali za mene su to utakmice u kojima je presudno iskustvo. Dila Gori je momčad s dobrom obranom, teško primaju golove, a iz tri prigode postignu jedan gol. Mi smo bili neiskusniji, ali to je logično i prirodno jer smo igrali s vrlo mladim igračima.

Mladost i talent Hajdukovi su jaki aduti, mnogi igrači su na sebe skrenuli pozornost i mogli bi u budućnosti donijeti veliku zaradu Bijelima.

- Imamo nekoliko igrača koji su več sada vrlo dobri, a još su mladi te na njima klub može potencijalno dosta zaraditi. To su vratar Kalinić pa Mikanović, Caktaš i Kouassi, oni već sada bitno utječu na igru. Jesu li na prodaju? Svi su na prodaju, ali držim da bi bilo najbolje pričekati da se još razviju. Svaki klub želi prodati igrače, ali morate imati kupce da bi to uspjelo - zaključio je je Andersson.

Hrvati koštaju, a to je nama problem...

Prati Hajdukov sportski direktor i mnogo hrvatskih igrača, najviše su ga zanimali veznjaci i napadači koji bi bili pojačanja za Hajduk.

- Gledao sam neke igrače, u Hrvatskoj ima mnogo kvalitetnih nogometaša, ali svi oni nešto koštaju. To je nama problem, ali ima zanimljivih igrača koji bi dobro došli Hajduku.

Linker
24. rujan 2024 07:25