Tea Cimas / CROPIX
RIJEKA - LYON 1-1

Andrej Kramarić fantastičnim golom ostavio Riječane u utrci za europsko proljeće

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 07. studeni 2013. 16:43

Nakon Stuttgarta i Betisa, ni treći velikan iz liga petice s Kantride nije otišao uzdignutih ruku. Desetkovani Lyon je u prvom poluvremenu bio na konopcima, no Rijeka je u završnici spašavala i bod (1-1).

Kao što je i najavio, Matjaž Kek je napadačkim gardom htio kazniti bahatu odluku Rémija Gardea da sedmerostrukog prvaka Francuske na Kantridi predstavi s rezervama. Lyon je prvu dionicu odigrao u podređenom položaju, a inicijativu preuzeo nakon sat vremena kada je korak domaćih igrača postao težak.

Rijeka je prva konkretnije zaprijetila u 12. minuti, nakon što je Sharbini dijagonalom proigrao Kvržića, a ovaj vratio u peterac Benku koji je između dvojice čuvara pucao pored gola.

Benkove škarice

Nisu prošle ni dvije minute, a Lyonov gol stigao je kao grom iz vedra neba. Gourcuff je ubačaj iz kornera dočekao na drugoj stativi pa vratio u sredinu peterca, gdje je nespretno reagirao Bertoša i servirao mat-situaciju 20-godišnjem Alassaneu Pléi. Mladi francuski reprezentativac bez oklijevanja je pospremio njegov otpadak u mrežu.

Kantrida je proključala u 21. minuti nakon eurogola Andreja Kramarića. Dinamovo “neželjeno dijete” zabilo je pogodak koji će se danima vrtjeti na TV-špicama natjecanja. Marić je glavom poslao loptu Kramariću, a ovaj je uštopao leđima okrenut golu, okrenuo se i s 25 metara rasparao rašlje.

Samo tri minute kasnije Kramarić je nakon Benkove akrobacije promašio šansu za vodstvo. Ubacio je Kvržić, a prvi golgeter HNL-a škaricama je htio iznenaditi Gorgelina. Lopta se od Lyonova braniča odbila do Kramarića koji na poklon nije bio spreman te je s nekoliko metara promašio cijeli gol.

Već je u sljedećoj akciji Kvržić ponovno “provozao” čuvare na desnom krilu i ubacio u sredinu, no Koné je skrenuo loptu u korner.

Pad u šesnaestercu

Lyonove prijetnje u tom razdoblju nisu bile ni približno opasne. Rijekini su braniči na bokovima zatvorili put Pléi i Danicu, a pred šesnaestercem udvajali gostujuće ofenzivce u potencijalnim šansama za udarac.

U nastavku je prvi potegnuo Gourcuff, no njegov je udarac s nekih 13 metara otišao visoko iznad gola.

Riječani su u 55. minuti tražili jedanaesterac, no usporena snimka pokazala je da je izraelski sudac Yefet dobro procijenio situaciju u kojoj je Kramarić pao u duelu s Konéom. Umjesto penala, dobio je žuti karton.

Rijekini su napadači nakon toga uzeli kratki predah, a s druge strane im je trenutak straha priuštio Briand, čiji je prizemni udarac Vargić ipak ukrotio.

Briand se ispromašivao

Lyon je do kraja prijetio iz slobodnih udaraca. Ivan Močinić je prekršajem na Tolissu na rubu kaznenog prostora u 76. minuti ponudio gostima šansu za nokaut, no Gourcuffov je felš otišao dobra dva metra pored vratnice.

Novu su priliku Francuzi dočekali zahvaljujući prekršaju Bertoše nad Miguelom Lopesom s desne strane šesnaesterca. Srećom, Mvuembinu je “rolicu” u sredinu cijelu promašio kapetan Jimmy Briand.

Isti je igrač u zadnjim sekundama ponovno pucao iz blizine nakon novog ubačaja Gourcuffa iz slobodnog udarca, no Vargić je Rijeki sačuvao bod.

Europa liga, 4. kolo:

skupina I

Rijeka - Lyon 1-1 (Kramarić 21 / Plea 14)

Vitoria Guimaraes - Betis 0-0

Redoslijed: 1. Lyon 6, 2. Betis 6, 3. Vitoria Guimaraes 5, 4. Rijeka 2.

RIJEKA - LYON 1-1 (Kramarić 21/ Plea 14)

KRAJ UTAKMICE

90. minuta - Posljednju veliku priliku Lyona obranio je Vargić

89. minuta - Pokrivač je opasno pucao s ruba 16-terca, Gorgelin jedva odbio, a Benko nije uspio reagirati na najbolji način

88. minuta - Mujanović će dobiti priliku posljednjih nekoliko minuta umjesto Kvržića

83. minuta - Strijelac Kramarić izlazi, a ulazi Nikola Pokrivač

80. minuta - Francuzi su jednim potezom izbacili kompletnu obranu Rijeke, no Briand umjesto da s desetak metara zakuca u mrežu uspijeva promašiti loptu...

78. minuta - Kvržić je uposlio Tomečaka na desnoj strani, a centaršut beka Rijeke hvata vratar gostiju

72. minuta - Alispahić je centrirao, a Francuzi uz pomoć suca otklanjaju opasnost

70. minuta - Dobru kombinaciju Kramarića i Benka osujetio je Gorgelin pravovremenim istrčavanjem

69. minuta - Briand je primio loptu na vrhu 16-terca i okrenuo Marića. Srećom, Vargić je na mjestu

58. minuta - Alispahić je ušao u igru umjesto Sharbinija

55. minuta - Kramarić se sjurio u 16-terac, a u izglednoj situaciji ga je srušio Kone. Kantrida je skočila, a sudac je samo odmahnuo rukom i dao znak da se igra nastavi

51. minuta - Gourcuff je iz izgledne situacija pucao 'nebu pod oblake'

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43. minuta - Oštar centaršut Sarra Tomečak je rasčistio u posljednjem trenutku

37. minuta - Brzi kontranapad Rijeke započeo je Sharbini, no dugo je patljao s loptom te je dozvolio francuskim stoperima da se vrate i blokiraju Benka

26. minuta - Traje pritisak momčadi s Kantride. Kone je ovoga puta spasio Francuze nakon dobre akcije Kvržića

23. minuta - Dvije minute kasnije Kramarić je mogao dovesti Rijeku u vodstvo, no ovoga puta nije bio precizan iz izgledne situacije

GOOOL 21. MINUTA - Andrej Kramarić vrhunskim pogotkom vraća Rijeku u igru. Kramarić je primo loptu na 25 metara od gola Lyona, okrenuo se i oslobodio ptratnje te topovskim udarcem pogodio suprotne rašlje

GOOOL 14. MINUTA - Šok na Kantridu. Lyon je izveo korner, Gourcuff s druge vratnice glavom vratio u sredinu, a nespretni Bertoša je samo spustio loptu za Plea koji lako poentira s dva metra

12. minuta - Lyon ekspresno odgovara, na sreću, Vargić sjajno brani

11. minuta - Velika prilika za Rijeku. Kvržić je oštro ubacio u peterac, no prije Benka je do lopte stigao Kone

8. minuta - Gužvu u 16-terci Rijeke 'zakuhao' je Močinić. Nakon nekoliko nespretnih reakcija Marić je konačno izbacio loptu

4. minuta - Prvi prijete Francuzi, no riječka obrana lako raščišćava

UTAKMICA JE POČELA

RIJEKA: Vargić - Tomečak, Knežević, Marić, Bertoša - Močinič, Maleš - Kvržić, Kramarić, Sharbini - Benko

LYON: Gorgelin - M. Lopes, Koné, Sarr, Zeffane - Ferri, Gourcuff, Mvuemba - Plea, Briand, Danic

Linker
22. rujan 2024 01:30