Martin Rose/Bongarts/Getty Images
KAKO JE KAPETAN UNIO SUPSTANCU?

ANTIDOPINŠKI STRUČNJAK ANALIZIRA 'SLUČAJ SRNA' 'Ne odbacujem mogućnost da je Dariju to netko namjerno podmetnuo. Oni ne izlaze na teren bez dojave'

BOŽIDAR FUČKAR Naš antidopinški stručnjak o slučaju Srna.
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 09. veljača 2018. 09:09

Dan nakon što je Jutarnji prvi objavio informaciju da je Dariju Srni u organizmu pronađen anabolički steroid, dobili smo potvrdu iz nekoliko dodatnih izvora, što gotovo potvrđuje istinitost naših navoda. No, što to konkretno znači za legendarnog kapetana “vatrenih”?

- Stvar je vrlo jednostavna: radi se o nedopuštenoj supstanci koja sa sobom nosi četverogodišnju suspenziju - rekao nam je jučer Božidar Fučkar, uvaženi hrvatski liječnik i osnivač hrvatske antidopinške kontrole.

- No, činjenica je da su Ukrajinci dali Dariju pola godine kako bi rekao i svoju stranu priče, odnosno dao dokaze. Naime, postoji vrlo vjerojatna mogućnost da je Darijo steroide u svoj organizam unio jedući, primjerice, steakove i bifteke, koji su današnjih dana puni tih supstanci jer uzgajivači tove goveda time kako bi što brže stekla masu. Uz to, i dalje ne odbacujem mogućnost da je Dariju to netko namjerno podmetnuo jer antidopinška komisija na teren ne izlazi bez dojave - objašnjava Fučkar.

Vremenski odmak za svoju stranu priče dobili su, primjerice, i Marin Čilić te Sandra Perković, koji su time uspjeli obrisati gadne optužbe.

- Anabolički steroid je tzv. bazični doping koji se koristi tijekom priprema kako bi se povećala tjelesna masa. U nogometu nije čest, njega mnogo češće koriste atletičari i biciklisti otkud i dolaze primjeri poput Bena Johnsona, Marion Jones, Tysona Gaya i Lancea Armstronga - zaključuje dr. Fučkar.

Mi smo, pak, jučer pokušali dobili odgovore i odUkrajinske antidopinške agencije, no do zaključenja ovog izdanja nismo dobili konkretan odgovor. Do zaključenja slučaja, čiji je rok 22. ožujka ove godine, Uefa je i službeno suspendirala Darija Srnu, a i on je sam sebe distancirao od sporta sve do zaključenja postupka.

Ako se dokaže da je u organizmu imao anabolički steroid, Srna će definitivno dobiti kaznu od četiri godine koja se zbog olakotnih okolnosti može prepoloviti, ali nikako i ukinuti.

Linker
01. svibanj 2024 16:13