Modrić i Rakitić
 Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images
OPROŠTAJI SENATORA

APOKALIPSA DANAS Odgodi li se Euro, Vatreni bi mogli ostati bez četiri super važna igrača. Pogledajte kako će izgledati momčad za godinu dana...

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 14. ožujak 2020. 14:54

Kakvu razliku čini dvanaest mjeseci u pripremi za veliko natjecanje? Drastičnu, ako pitate izbornika hrvatske reprezentacije čija bi momčad na Wembleyju i Hampden Parku kroz petnaest mjeseci mogla istrčati s potpuno novom kralježnicom.

Zamišljen kao labuđi pjev jedne velike generacije ‘vatrenih’, listanjem kalendara unaprijed za cijelu jednu godinu Euro 2020. dobiva dobre izglede da preraste u labuđi zijev Luke Modrića, Ivana Rakitića i Dejana Lovrena ispred televizijskih ekrana. Dogodi li se, naime, da koronavirus hametice pokosi nogomet i odgodi turnir sve do lipnja 2021. godine, skupina starijih igrača shvatit će to kao izazov i priliku da se prije reda oprosti od dresa nacionalne momčadi i sljedeće veliko natjecanje odgleda iz kućnog naslonjača...

Dok ne stignu unuci

Zlatko Dalić je računao s blagim ‘makeoverom’ reprezentacije već u trenutku dok je slagao roster za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, tako da oproštaji Marija Mandžukića, Vedrana Ćorluke, Danijela Subašića, a onda i prinudni adio Ivana Strinića uslijed više sile, u srpnju 2018. nisu dramatično poremetili izbornikove planove. Uz izvjesne turbulencije u Ligi nacija u jesen iste godine Dalić je zadržao kurs, nadogradio momčad Petkovićem, Barišićem, Livakovićem, Vlašićem i Brekalom pa mirno prošao kroz ciljnu ravninu kvalifikacija za Euro 2020.

Da Euro počinje kroz tri mjeseca - a Uefa se do jučer čvrsto držala obećanja da će biti baš tako - svaki iole obavješteniji navijač reprezentacije bez zamuckivanja bi izbiflao Dalićevih prvih jedanaest. Na golu Livaković, u obrani Vrsaljko, Vida, Lovren i Barišić, u veznom redu Modrić, Brozović, Rakitić (ili Vlašić), a u napadu Rebić, Petković i Perišić. Javna je tajna da su trojica ili četvorica njih, redom trofejni legionari koji zamiču sjeverno od tridesetog rođendana, Euro 2020. shvatili kao idealnu priliku da spuste zastor na priču s reprezentacijom. Luka Modrić i dalje je maestro ove momčadi premda gazi 35. godinu i vjerojatno igra oproštajnu sezonu u madridskom Realu. Nešto mlađi su Rakitić, Perišić, Lovren i Vida.

Koliko na velikoj pozornici s reprezentacijom mogu trajati oldtimeri? Povijesni almanasi otkrivaju da su vrhunski vratari trajali dok im se unučad nije počela previše plesti oko nogu. Mondragon je za Kolumbiju branio i sa 43, Jennings za Sjevernu Irsku sa 41, a Zoff i Shilton su navršili 40 i nisu mjesto među vratnicama prepuštali mlađima. Bilo je i među igračima u polju slučajeva koji su se odupirali biološkim zakonima tako uspješno da su kao šampioni napuštali najveća natjecanja. Arnold Mühren je na pragu 38. rođendana standardno igrao u Michelsovoj momčadi pored Van Bastena, Gullita i Rijkaarda na Euru 1988. pa se vratio kući kao europski prvak.

Iscijeđeni

Ali trofejni ‘dinosauri’ na velikim smotrama ipak su iznimka od pravila koje kaže da izbornici u ovakvim prilikama žele ‘gladne’ igrače na vrhuncu tjelesne moći. Rastanak od zaslužnih senatora često nije laka zadaća za izbornike, ali oni lukaviji u tom smislu mogu učiti na tuđim pogreškama. Ovdje, za ilustraciju, navodimo samo dvije takve pogreške. Bugarska je šarmirala svijet briljantnim nastupom na Svjetskom prvenstvu 1994. godine kada je momčad stigla do polufinala. Četiri godine kasnije iscijeđeni i potrošeni Stoičkov, Kostadinov, Penev, Trifon Ivanov i Mihajlov u skupini (Španjolska, Nigerija i Paragvaj) osvojili su jedan bod i postigli jedan gol.

Još zvučniju pljusku pobrali su Nizozemci samo dvije godine nakon što su odigrali finale Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi. Generacija Sneijdera, Van Bommela, Robbena, Nigela de Jonga i Van Persieja ekspresno se vratila kući s Eura 2012. nakon tri poraza u skupini s Njemačkom, Portugalom i Danskom.

Pašalić uzeo štafetu

Zlatka Dalića ugovor s reprezentacijom veže do kraja Eura 2020., ali izvjesno je da želi dobru kvalifikacijsku priču završiti još jednim velikim putovanjem na završnom turniru čak i u slučaju da Uefa prolongira europski summit do 2021. godine. Hoće li u slučaju takvog raspleta pokušati uvjeriti Modrića i društvo da zaokruže ciklus ili će pričekati da stihija odradi posao smjene generacija? Odgovora zasad nema, između ostalog i zato što glavnina senatora ovog ljeta namjerava razmotriti klupske opcije, a one uključuju i egzotične destinacije poput MLS-a ili kineske lige. Reprezentacija bi u slučaju dalekih selidbi ovim igračima ostala točkica u retrovizoru, a vrata bi se širom otvorila novom valu koji već izvjesno vrijeme kuca u predsoblju.

Ako je 2019. prošla u znaku talenta Nikole Vlašića, s jeseni je štafetu preuzeo Mario Pašalić koji igra najbolji nogomet karijere i izrasta u važnog igrača Atalante u utakmicama visokog uloga. U nacionalnoj momčadi još nije do kraja srastao s okolinom, ali vrlo brzo postat će nezaobilazan igrač u Dalićevoj koncepciji...

Hrvatska na Euru 2020 (4-3-3):

Livaković - Vrsaljko, Vida, Lovren, Barišić - Modrić, Brozović, Rakitić (Vlašić) - Rebić, Petković, Perišić.

Hrvatska na Euru 2021 (4-3-3):

Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Pašalić, Brozović, Vlašić - Rebić, Petković, Brekalo.

Linker
03. svibanj 2024 16:10