Jamie McDonald/Getty Images) / Getty Images
DALIĆEV DŽOKER

APSOLUTNI HIT VATRENIH NA KOJEG JE NIKO KOVAČ IMAO OGROMAN UTJECAJ 'Često me je kritizirao, ali oni koji govore da je vampir ne razumiju baš ništa!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. svibanj 2018. 18:19

Ante Rebić zanimljiv je novinarima kao hit završnice klupske sezone, ono što je učinio Bayernu u finalu DFB kupa dugo će se pamtiti i prepričavati. No, Rebić nije bljesnuo poput meteora, već duže igra na visokoj razini i mnogi se u Hrvatskoj nadaju da bi nas mogao razveseliti i u Rusiji.

U Rovinju je u utorak govorio o svemu, od igračkih početaka do Mundijala.

- Prvo sam igrao u Vinjanima, svojem selu. Od sedme godine do kadeta. Potom sam otišao u Imotski, na dvije sezone, da bih stigao u juniore Splita i nakon jedne sezone u prvu ekipu. Moj otac Boško uživa u nogometu, stalno je bio uz mene, puno mi je pomogao. On i još nekoliko roditelja mojih prijatelja, uvijek smo imali zdravu okolinu. To mi je sigurno koristilo. Otac vozi autobus, danas je zauzetiji i rjeđe je na utakmici, ali kad stigne, dođe…

Osim prve sezone u Fiorentini nije imao ozbiljnijih ozljeda.

- Tada sam bio četiri-pet mjeseci izvan terena zbog stopala…

Je li sada najveća zvijezda svoga kraja?

- Najveća zvijezda? Vjerojatno trenutačno jesam, u sportu, ne znam tko je još profesionalac…

Krivo mi je zbog Splita

Koliko vam znače braća Žužul?

- Sigurno je da su mi pomogli, bila je olakotna okolnost što sam iz njihova kraja, pa su me voljeli još više, ali mislim da sam sve zaslužio svojim talentom i radom.

Jeste li u kontaktu?

- Čujemo se nekad preko poruka. Nismo u svakodnevnom kontaktu, ali čujemo se.

RNK Split se urušio.

FLORENCE, ITALY - NOVEMBER 01: Ante Rebic of ACF Fiorentina gestures during the Serie A match between ACF Fiorentina and Frosinone Calcio at Stadio Artemio Franchi on November 1, 2015 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images
Ante Rebić

- Iskreno mi je žao, ali to je sve posljedica njihova rada, krivo mi je, međutim ne mogu im pomoći.

Jedno vrijeme bili ste poznati po izjavi da igrate samo na svjetskom prvenstvu i na Četiri kafića. Puno se promijenilo od tada.

- Je, to je bilo prije četiri-pet godina, tada sam još bio mlad i zelen, sigurno je trebalo proći taj period…

Nakon tako uspješne sezone hoćete li ostati u Eintrachtu ili pakirate kovčege?

- Imam ugovor još tri godine i plan je da ću najvjerojatnije ostati. Ali u nogometu nikad ne znate što će se dogoditi. Nakon Svjetskog prvenstva zacijelo ću znati nešto više...

Mnogi su pomislili da bi vas Niko Kovač mogao povesti u Bayern. Je li vam kazao što na tu temu?

- Nije, ali na zadnjoj utakmici protiv Bayerna sam dokazao da mogu igrati na najvišoj razini i protiv najjačih igrača na svijetu, zato sam već i naglasio da ako bude slučajno takva ponuda, teško je reći ne. Sada trenutačno o tome ne znam ništa, pa ne bih htio ni komentirati.

Promijenili ste puno trenera, no ni jedan osim Nike Kovača, nakon odlaska iz Hrvatske, nije do kraja vjerovao u vas. Često ste mijenjali klubove. Zašto se to događalo?

- Doduše, nisu mene nikad treneri seljakali po klubovima, nego isključivo ja. Kad sam vidio u Fiorentini da ne igram, htio sam negdje drugdje probati. Nakon što sam se vratio, trener je bio Paulo Sousa, počeo sam igrati prvi dio sezone, ne previše, rotirao nas je. Dolazilo je Europsko prvenstvo i želio sam baš kontinuirano igrati pola godine, zato sam otišao u Veronu, iako sam mogao ostati u Fiorentini. Nažalost, nisam bio u planovima tadašnjeg izbornika.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - APRIL 22: Ante Rebic of Frankfurt celebrates the third goal for his team with Guillermo Varela of Frankfurt during the Bundesliga match between Eintracht Frankfurt and FC Augsburg at Commerzbank-Arena on April 22, 2017 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images)
Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images

Niko Kovač je, što se zna, ključan čovjek u vašoj karijeri.

- Je. Radili smo zajedno u U-21, i na svjetskom prvenstvu U-20 nas je već pratio, sjećam se kako je Livaju i mene uvijek kritizirao, a na kraju, eto, ispao je dobar odnos između nas dvojice.

Je li vam dao kakav savjet prije odlaska na pripreme?

- Zapravo nikakav poseban, samo da držim do sebe, da igram jednostavno i da ću onda biti najbolji.

Ne može vam se ponoviti Meksiko u Recifeu gdje ste dobili crveni karton.

- A dobro, tada sam ušao i želio sve najbolje, bio sam preagresivan, to se dogodi u igri.

Sada ste sazreli.

- Sada sam, bez ‘beda’, OK.

Hoće li vam biti teško bez Nike Kovač, je li vam žao što se rastajete?

- Prije svega drago mi je zbog njega, zaslužio je radom i ponašanjem voditi klub kao što je Bayern. Nije mi žao. Svatko ima svoj put, možda je naš zajednički gotov, možda i nije, ne znam… Morat ću naučiti živjeti bez njega.

Neće biti lako u skupini

Od Svjetskog prvenstva u Brazilu govori se da je svaki dan vadio krv igračima. Radi li to i dalje, u klubu?

- Sjećam se intervjua koji sam dao prije četiri-pet mjeseci, rekao sam da je on kalibar za Bayern, a da ti što govore da je vampir vjerojatno ne razumiju apsolutno ništa. On radi sve s nekim rezonom, sve to ima smisla.

I dalje je nastavio s vađenjem krvi?

- Je.

Što očekujete od reprezentacije u Rusiji?

- Prije svega da stavimo reprezentaciju na prvo mjesto i pokušamo proći taj prvi krug. To neće biti lagano, ali iskreno mislim da imamo kvalitetu da se plasiramo dalje, i onda ćemo vidjeti na koga ćemo naići, idemo utakmicu po utakmicu.

Linker
20. travanj 2024 08:01