Cropix/Boris Kovačev
STRAŠNI NAKON OTVARANJA

ARGENTINCIMA JE BOLJE DA NE ZNAJU ZA OVAJ PODATAK Hrvatska nikad nije gubila utakmicu u drugoj rundi, a u njoj su Vatreni utrpali čak 17 pogodaka!

VATRENI NIKAD NISU GUBILI UTAKMICU U DRUGOJ RUNDI Od četiri meča na SP u ovoj fazi tri su pobjede, jedino se Japan 2006. u Njemačkoj provukao
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. lipanj 2018. 11:42

Kako god prošli u prvom kolu, u drugom smo se ugodno osjećali na velikim natjecanjima jer raritetno zvuči da Hrvatska nikad nije poražena u ovoj fazi, iako je samo četiri puta dosad na kraju prošla skupinu.

U čemu bi bila tajna druge runde istinski je misterij, možda se igra s najmanje opterećenja jer rezultat prvog ogleda determinira hoće li se ući bez osobite brige ili bez ikakve kalkulacije jer samo pobjeda spašava stvar. Od prvog nastupa na Euru u Engleskoj 1996. godine hrvatski nogometaši dobili su pet utakmica drugog kola, a u četiri navrata remizirali. Mijenjaju se izbornici i igrači, ali ta tradicija drži.

Nakon što su osvojena tri boda s Danskom u Engleskoj 1996. u super pobjedi 3:0 garniranoj Šukerovim golom Peteru Schmeichelu, kao s Japanom dvije godine kasnije s 1:0 u napetoj i teškoj utakmici na vrućini Nantesa, te s Njemačkom na Euru 2008. godine, potvrđen je prolaz skupine.

Italija 2002. i Kamerun 2014. godine bili su samo utješni bodovi jer ostali su jedini osvojeni. Iz “kliješta“ nam se izvukla Francuska 2004. u najboljem nastupu Barićeve postave u Portugalu, kad smo vodili 2:1, bili oštećeni i primili peh gol, Japan 2006. jer Darijo Srna nije zabio jedanaesterac, Češka prije dvije godine nakon što je Hrvatska dominantnom igrom vodila 2:0 i već lagano upisala bodove, a jedina utakmica u kojoj Vatreni nisu pobijedili, niti bili vrlo blizu toga je s Talijanima u Poznanju 2012., tamo je završilo 1:1. I činjenica je da je suparnik bio nešto uvjerljiviji.

Na svjetskim prvenstvima statistika je još dojmljivija jer od četiri utakmice u drugom krugu tri su pobjede, jedino se taj Japan 2006. u Njemačkoj uspio provući. Što je bio bitan razlog za ispadanje u skupini, iako je nakon toga sve moglo biti popravljeno protiv Australije, no završilo je 2:2, njima dovoljno.

Ni u prvim, niti u trećim susretima Hrvatska nije djelovala tako dobro kao u drugima. U tim ogledima zabijeno je čak 17 golova, tek je s tim Japanom okončano 0:0. Dobro je znati uoči Argentine da Hrvati u drugom kolu nikad ne gube, često pobjeđuju i gotovo redovito zabijaju. Osim Talijanima (1:1) od dva do četiri gola. Nije presudno, jednom će serija stati. Ovo je jubilarni deseti turnir, zaokružit će se čudesan podatak ili završiti s tom lijepom pričom. Argentina je jak rival, ali i prije je bilo takvih. Desetka bez poraza, da ili ne?

Linker
19. travanj 2024 01:22