Francois Nel/Getty Images
SVE JE STALO

BARCINA ZVIJEZDA ZATVORENA U KUĆI, A POSLOVNO CARSTVO SE RUŠI Grane njegova biznisa drhte dok Španjolska tone u recesiju, a financijaši zbrajaju štetu

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 07. travanj 2020. 10:21

Gerard Pique ovih dana ima puno obveza dok se nalazi zatvoren u svojoj luksuznoj kući u predgrađu Barcelone. Osim održavanja fizičke forme taj 33-godišnji stoper je kao jedan od predstavnika igrača sudjelovao u videokonferencijskim pregovorima s upravom kluba oko smanjivanja plaća. Igračima Barcelone će plaće biti smanjene 70 posto tijekom izvanrednog stanja proglašenog 13. ožujka zbog koronavirusa.

Istovremeno se Piqueova kompanija Kosmos Holding, baš poput tisuća drugih pogođenih aktualnom situacijom, nalazi u stanju krize. Teniski Davis Cup, dragulj u njegovom poslovanju, zasad se spasio otkazivanja. Tako se barem čini premda mu u kalendaru za studeni prijete drugi otkazani turniri.

No, ostale grane Piqueova biznisa drhte dok Španjolska tone u recesiju. Nogometni klub FC Andorra, kojeg je kupio krajem 2018. godine preko Kosmosa, suočava se s ozbiljnim problemima. Momčad iz susjedne državice Andore natječe se u trećoj španjolskoj ligi gdje su zbog suspenzije prvenstva klubovi zatvorili blagajne za prodaju ulaznica. Oglašavanje je zaustavljeno, pa te skromne momčadi sa strepnjom očekuju poteze sponzora. Unatoč Piqueovim financijskim mišićima sudbini ne može izbjeći niti FC Andorra.

Baš u sredini

U skupini 3. španjolske treće lige, gdje se natječe FC Andorra zajedno s katalonskim klubovima, posljednjih dana se masovno otvaraju Postupci privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE). On omogućuje kompanijama i klubovima u krizi zamrzavanje radnih ugovora. Igračima i zaposlenicima se smanjuje radno vrijeme i proporcionalno plaća ili se pak otpuštaju dok ne prođe izvanredno stanje. Zaposlenici, ako ostvaruju uvjete, mogu za to vrijeme primati državnu naknadu za nezaposlene.

Za tom mjerom su posegnuli Andorrini rivali Badalona, Hercules, Castellon, Nastic, Cornella, Prat, Olot, Llagostera, Barcelona B... Sada je došao red da i momčad podno planinskog lanca Pireneja poduzme sličan potez.

- Naš proračun je 1,4 milijuna eura, niti velik niti malen, upravo u sredini naše lige - rekao je predsjednik Ferran Vilaseca novinama El Mundo. Ovih dana pregovara s igračima i zaposlenicima oko smanjivanja plaća. Uvjeren je kako će ovih dana postići dogovor o rezu između 40 posto i 50 posto.

Postignut dogovor

- To je jedini način da napravimo nešto slično onome što provode ostali španjolski klubovi. Ponosni smo na odgovor, svi razumiju da proživljavamo izvanrednu i dramatičnu situaciju - ispirčao je Vilaseca, jedan od Piqueovih ljudi od povjerenja.

- Gerard je na čelu kluba, a on razumije igrače. Zahvalan je na žrtvi koju će podnijeti - dodao je.

Piqueovi financijaši zbrajaju štetu koja se povećava iz dana u dan. Klubovi u trećoj ligi, doduše, minimalno zarađuju od prava na televizijski prijenos utakmica. Katalonska televizija TV3 dosad je prenosila samo jednu utakmicu FC Andorre, koja još uvijek čeka uplatu. U klubu procjenjuju kako će zbog koronavirusa imati 40 posto manji prihod od predviđenog. I to u slučaju da se uskoro nastavi natjecanje. La Liga inzistira da se sva natjecanja odigraju i završe na ljeto, bez obzira budu li se morala igrati bez publike. No, malim klubovima i to nanosi štetu.

- Budu li dvije ili tri utakmice tjedno, morat ćemo spavati na gostovanjima - kaže Vilaseca.

- A to donosi dodatni trošak.

Linker
20. travanj 2024 04:57