AFP
EUROPA LIGA

Basel nakon penala izbacio Spurse, Benfica, Chelsea i Fener sačuvali prednost!

Nogometaši Rubina pobijedili su Chelsea sa 3-2, ali to im nije bilo dovoljno za prolaz budući da su na Stamford Bridgeu izgubili s 3-1
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. travanj 2013. 22:03

Nogometaši Chelseaja uspjeli su nekako obraniti prednost od 3-1 iz prve četvrtfinalne utakmice Europa lige protiv ruskog Rubina. Uzvrat je u Rusiji završio slavljem domaćina 3-2...

S velikom je prednošću Benitezova momčad došla na ovo gostovanje, a dodatno je razliku podebljao Fernando Torres već u 5. minuti. Dubinskom ga je loptom pronašao Lampard, a "zamaskirani" je Španjolac prebacio domaćeg vratara i doveo svoju momčad u prednost.

Unatoč minusu od čak tri gola u tom trenutku, Rubin nije želio pasti bez ispaljenog metka, pa je do kraja utakmice uglavnom napadao. I to prilično žestoko.

Ipak, na izjednačenje je Rubin čekao sve do početka drugog dijela, kada se iznad cijele Chelseajeve obrane nadvio Marcano i glavom lijepo pogodio za 1-1. Dogodilo se to u 51. minuti, ali samo četiri minute kasnije domaćin je primio novi udarac. Nakon duplog pasa Mosesa i Ramiresa prvospomenuti je igrač sam izbio pred Rižikovim i lijepo plasirao loptu u mrežu.

Iako je Rubin morao zabiti čak tri pogotka za mogući prolaz nije odustajao od napadanja, pa je prvo u 62. izjednačio Karadeniz, dok je u 75. Natcho realizirao jedanaesterac za 3-2. Prije ta dva pogotka pogodio je Rubin i stativu, te propustio dvije odlične šanse.

Ipak, nakon 3-2 je Chelsea uspio malo primiriti zahuktalog suparnika i bez šokova proći u polufinale.

Nogometaši Fenerbahçea i Benfice sačuvali su prednost iz prvih utakmica i pridružili se Chelseaju među četiri najbolja.

Fenerbahçe je u uzvratu protiv Lazija u Rimu odigrao 1-1, te s ukupnih 3-1 izborio plasman među četiri najbolja, dok je Benfica sačuvala prednost od 3-1 budući je na gostovanju kod Newcastlea odigrala 1-1.

Lazio je u Rimu poveo golom bosansko-hercegovačkog reprezentativca Senada Lulića iz 61. minute. Zabio je stoper rimskih plavih s ruba peterca zakucavši glavom loptu u mrežu nakon ubacivanja Antonija Candreve s desnog boka. Pokazalo se konačnih 1-1 postavio je Caner Erkin u 73. minuti, koji je zabio iskosa s lijeve strane u bliži kut sa sedam metara, a lopta je na putu prošla kroz noge jednom Lazijevom braniču. Zanimljivo, Feberbahçe je našao put do mreže suparnika iz prvog udarca u okvir suparničkog gola.

Lazio je bio bolja momčad tijekom susreta, opasnija po gol suparnika, ali malo im to na kraju znači.



szólj hozzá: L1-1F www.fasthighlights.com

U susretu igranom na St James' Parku, koji je sudio hrvatski arbitar Ivan Bebek, Newcastle je poveo preko Papissa Dembe Cissea u 71. minuti. Zabio je tamnoputi napadač "svraka" glavom iz blizine nakon što je prethodno Benfica izgubila loptu u vlastitom šesnaestercu, a loptu mu je lijepo nabacio s desne strane Shola Ameobi.

Bio mu je to peti uzastopni gol u domaćim Newcastleovim utakmicama. Valja reći kako su prethodno postignutom golu Newcastleu poništena dva gola, ali oba opravdano zbog zaleđa.

Nakon postignutog gola Newcastle je pritisnuo gol Benfice, ali se portugalski sastav uspio obraniti, a u drugoj minuti sudačke nadoknade je golom Eduarda Salvija riješena svaka neizvjesnost oko putnika u polufinale. S lijeve strane je ubacio Rodrigo prizemno u sredinu, a Salvio je iskoristio anemičnost domaće ubrane i prizemnim udarcem kroz sredinu matirao Tima Krula.



Newcastle United 1-1 Benfica Highlights by goalsandsoccer

Basel je nakon ruleta jedanaesteraca izbacio Tottenham. Nakon regularnih 90 minuta i produžetaka rezultat je bio identičan kao u Londonu, 2-2, da bi na penale Basel slavio 4-1 i izborio svoj prvi polufinale u europskim natjecanjima.

Oba gola za Tottenham zabio je Clint Dempsey, a onaj otvarajući na susretu za vodstvo Tottenhama 1-0 postigao je u 23. minuti. Krasno je prizemnom loptom u prostor obranu Basela presjekao Jan Vertonghen, a Dempsey je zaobišao Baselovog vratara Yanna Sommera i poslao loptu u mrežu.

Potom se vraća Basel i dvama golovima dolazi na rub plasmana u polufinale. Već četiri minute nakon gola Dempseyja zabija Mohamed Salah nakon asistencije Marca Strellera. Golu domaćina prethodila je pogreška Tottenhamove obrane koja je izgubila loptu duboko na svojoj polovici. Basel je s 2-1 poveo u 49. minuti preko Aleksandra Dragovića koji je iz blizine pospremio odbijanac, nakon što mu je prethodno vratar "spursa" Brad Friedel odbio loptu ravno na nogu. Konačnih 2-2 u regularnom dijelu susreta postavio je Dempsey prizemnim udarcem malo iskosa s desne strane nakon dodavanja Toma Huddlestonea.



b 2-2 t Footyroom.com by Futbol2101

U sudačkoj nadoknadi susreta izravan je crveni karton zaslužio Tottenhamov branič Verttonghen zbog rušenja Strellera, pa je Basel u dodatnih 30 minuta imao brojčanu nadmoć. Istu međutim nije uspio iskoristiti unatoč dominaciji, a najbliže golu bio je 98. minuti kada je Mohamed El-Nenny dalekometnim udarcem uzdrmao vratnicu Friedelovog gola. No, golova u produžetku nije bilo, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Basel je pri svom prvom izvođenju jedanaesteraca u UEFA-inim natjecanjima imao više strpljenja i mirnoće, te su svi njegovi izvođači bili precizni. Zabili su tako Fabian Schär, Marco Streller, Fabian Frei, te Marcelo Diaz, dok je kod Tottenhama jedini precizan bio Gyfli Sigurdsson. Udarac Toma Huddlestonea zaustavio je Baselov vratar Yann Sommer, dok je udarac Emmanuela Adebayora otišao visoko preko gola.

Europa liga, četvrtfinale, uzvratne utakmice:

Basel - Tottenham 4-1 na penale, 2-2 (Salah 27, Dragović 49 / Dempsey 23, 82), prva utakmica 2-2

Lazio - Fenerbahçe 1-1 (Lulić 61 / Erkin 73), kasnije, 0-2

Newcastle - Benfica 1-1 (Cisse 71 / Salvio 90+2), kasnije, 1-3

Rubin - Chelsea 3-2 (Marcano 51, Karadeniz 62, Natcho 75-11m / Torres 5, Moses 55), 1-3

Linker
22. rujan 2024 13:26