Robert Belošević/CROPIX
KLUPSKI EURO

Bavarci s najviše igrača na Euru: Olić i Pranjić 'bivšem' Bayernu donijeli trofej

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 31. svibanj 2012. 21:08

Bayern možda nije osvojio klupski, nogometni Stari kontinent, ali zato jest reprezentativni! U tome su, ujedno, veliki obol dali Ivica Olić i Danijel Pranjić.

Bavarci, naime, sudjeluju na ovogodišnjem Euru u Poljskoj i Ukrajini s najviše igrača, njih 13, iz pet različitih reprezentacija. Slijedi madridski Real sa 11, dok se broncom ovjenčao - kijevski Dynamo. Rezultat je to statističke obrade svih reprezentacija nakon službene predaje “popisa 23” Uefi uoči početka natjecanja.

U obzir su se uzimali igrači s još uvijek postojećim ugovorima u svojim klubovima koji traju do posljednjeg dana lipnja. Tehnički, dakle, Olić i Pranjić još su uvijek igrači Bayerna, čime su Bavarci prešišali uporne Ukrajince i postali najveći davatelj Eura. Kijevljani, u biti, nisu sporni, Dynamo je oduvijek poznat kao bastion, stvaratelj “kičme” nekoć reprezentacije SSSR-a, a danas domaćina Ukrajine. Dynamova osmorka odazvala se Olegu Blohinu, dok je uz njih još samo jedan reprezentativac neke druge države - Ognjen Vukojević s Hrvatskom lovi neke svoje snove.

Na popis klubova ušli su samo predstavnici petorice igrača, što znači da je Dinamo u društvu s Evertonom, moskovskim Dynamom i Tottenhamom. Dinamo je, naime, Hrvatskoj podario četiri igrača ( Kelava, Vida, Šimunić, Badelj), da je Euro dohvatio i Vrsaljko Modri bi, eto, ušli među europske klupske 'odlikaše’.

Arsenal je potpuni fenomen, s osam reprezentativaca iz čak sedam različitih nacija, dok antipod Topnicima čini Stara dama sa sedam reprezenata u jednoj naciji; Juventus je Italiji posudio čak sedam reprezentativaca. Najveća senzacija na ovom popisu definitivno je Viktoria iz Plzena, iz koje su Česi regrutirali čak pet reprezentativaca, dok je praška Sparta, nekoć ponos i potpora, poput kijevskog Dynama, ostala bez ijednog svog reprezentanta na Euru!?

Ovaj će popis vrlo brzo, već kroz mjesec dana, kada otkuca 1. srpnja, doživjeti dramatične promjene; mnogi dosadašnji igrači promijenit će sredine i stvoriti posve novi klupko-reprezentativni balans, međutim, ovaj Euro, gledajući kroz klupski segment, vrlo je realan. Nogometno manje snažne (čitaj financijski) države glavna uporišta vide u svojim klubovima (Rusija kroz Zenit i CSKA, Ukrajina kroz Dynamo i Šahtar, Česi kroz, čudno, Viktoriju Plzen...), dok su velikani u pravilu pravi “melting pot” naroda, te se novcem natječu za brojne reprezentativce, kojima će dodatno napuniti redove već ovoga prijelaznog roka.

Klub Reprezentativci Nacija



Bayern 13 5

Real M. 11 4

Dynamo K. 10 2

Chelsea 9 5

Arsenal 8 7

Man. City 8 5

Borussia D. 8 3

Šahtar 8 3

Zenit 8 2

Barcelona 8 2

Liverpool 7 4

Man. United 7 4

CSKA M. 7 3

Juventus 7 1

Milan 6 4

PSV 6 3

Olympiacos 6 2

Everton 5 4

Tottenham 5 3

Dynamo M. 5 2

Viktoria Plzen 5 1

Linker
23. rujan 2024 17:33