Ronald Goršić/CROPIX
BEUSANOVA ANALIZA

Beusan kontra Zorana Mamića: 'Nemate se što buniti, imali ste savršeno suđenje!

U Dinamu spominju mogući kazneni udarac, ali ja sam siguran jedino u to da nitko ne može kategorički reći da je to trebao biti jedanaesterac - rekao je Beusan
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 29. kolovoz 2013. 09:27

Čim je Zoran Mamić nakon utakmice u Beču spomenuo talijanskog suca Paola Tagliaventa kazavši da “nije sudio evidentni jedanaesterac nakon igranja rukom Stankovića”, bilo je jasno da će situacija iz 37. minute biti oslonac za pobornike teorije zavjere.

Mamić mlađi vidio je i prekršaj nad Addyjem kod pogotka Kienasta za nedostatnih 3-2 pa je u krugovima oko Maksimira krenula priča o “crnoj sudačkoj listi” na kojem plavo društvo ima status Uefina neprijatelja broj 1.

Penal nije bio

Originalno hrvatsko Oko sokolovo stvari vidi u potpunosti drugačije. Kako je hvalio Howarda Webba za izvedbu u maksimirskom dvoboju, Mateo Beusan istim tonovima opisuje i Tagliaventovo arbitriranje.

- Dinamo je u dvije utakmice imao suđenje kakvo se samo može poželjeti. Za Webba sam već sve rekao, to je bilo sve na mjestu. Ponovit ću, crveni karton Rukavini je bio sasvim opravdan jer u slučaju ugrožavanja protivničkog igrača nije bitno je li postojala namjera. Talijan je, pak, dokazao da je i on opravdano član elitne skupine sudaca - tvrdi Beusan pa raščlanjuje:

- Vođenje utakmice i dosuđivanje prekršaja Tagliavento je odradio savršeno. U Dinamu spominju mogući kazneni udarac, ali ja sam siguran jedino u to da nitko ne može kategorički reći da je to trebao biti jedanaesterac. Čak i ako je bilo kontakta ruke i lopte, u što još nisam siguran (razgovor vođen prije emisije HTV-a, nap. p.), skloniji sam tome da nije trebao suditi jedanaesterac jer igrač nema namjeru igranja loptom.

Blesav potez Soudanija

Kao udžbenički primjer igračke nepromišljenosti Beusan ističe crveni karton Soudanija, kojeg je Alžirac zaradio nakon što je zamijenjen.

- Igrači moraju voditi računa da suci znaju mnogo jezika. Pretpostavljam da je Soudani rekao nešto neprimjereno na francuskom pa je to četvrti sudac prijavio Tagliaventu. To je potpuno nepotreban način za izgubiti nastup minimalno u jednoj utakmici Europske lige - zaključio je Beusan.

Linker
05. svibanj 2024 12:52