Duje Klaric / CROPIX
MERCATO NA POLJUDU

Bez svježeg novca Hajduk ne može živjeti: Prvi na meti Mario Pašalić i Goran Milović

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. studeni 2013. 23:14

Šest je utakmica ostalo do kraja jeseni, sve je manje vremena da bi se predstave igrača Bijelih mogle uživo pogledati i jasno je da su rezervacije menadžera i skauta za večerašnji dvoboj protiv Osijeka odavno rasprodane. U “prvom redu”, taj “pole position”, ovoga puta ima belgijski Genk čiji skaut dolazi pogledati kakav je talent u nogama 18-godišnjeg Marija Pašalića, jednog od najboljih igrača Hajduka u jesenskoj polusezoni. Pored Genka najavljen je i dolazak predstavnika turskog Sivasspora kojima su u fokusu pozornosti stoperi Bijelih, prije svih Goran Milović. Uz Pašalića i Milovića kontinuirano se prate Maloča i Kouassi, jer jasno je da ove zime Hajduk mora prodati barem jednog od svojih najvrjednijih igrača.

Ali, idemo redom, jer susret s Osijekom početak je finiša u ciljnoj ravnini. Vidi se već kraj jeseni i zato se zahuktao posao na mercatu. Ali, nisu spomenuti klubovi jedini zainteresirani, pa se najveći interes tek očekuje u one četiri najavljene jake utakmice tijekom prosinca. Triput Dinamo i jednom Rijeka, sto su prave poslastice za mnoštvo skauta koji će u tih 18 dana podvlačiti crtu prije sklapanja potencijalnih poslova. Tko je Europljanima na meti u Hajduku?

Mario Pašalić prvo je i najveće ime ovogodišnjega zimskog prijelaznog roka. Veznjak koji iz drugog plana ulazi i zabija pogotke glavom i nogom, igrač koji je prvi strijelac Hajduka bljesnuo je ove jeseni na europskom tržištu. Catania je Pašalića htjela platiti 1,5 milijuna eura u trenutku kada se još nije znalo koliko je velik njegov golgeterski potencijal u prvoligaškoj konkurenciji.

Od kraja kolovoza, otkada je odbio Cataniju, Pašalić je krenuo strelovitom uzlaznom putanjom koju zasad jedino HNS nije prepoznao. Ili preciznije rečeno, Hrvatski nogometni savez, jer HNS je i kratica švicarske agencije koja zastupa Pašalića. Zaista je nevjerojatno da igrač njegova učinka i kapaciteta nije dobio poziv za reprezentaciju U-21, ali ako ne vide stručnjaci u domaćim okvirima ne znači da to isto rade i stranci. Nakon Catanije u kontinuirano praćenje uključila se i Borussia Mönchengladbach, momčad koja s trenerom Favreom igra sjajan i izuzetno gledljiv nogomet.

Izvjesno je da je Pašalić blizu odlaska, jer u ovom trenutku 18-godišnji Kaštelanin je igrač koji izaziva najveći interes i može postići visoku cijenu. Koliko visoku, to je pitanje na koje samo tržište može dati konačan odgovor. Je li dva milijuna realno ili će se čekati veća ponuda, upit je za tematsku raspravu, ali trenutno nema ponude koja bi se digla iznad 1,5 milijun eura koliko je davala Catania u kolovozu.

No, zimski mercato se tek zagrijava, a cijenu bi ionako mogle formirati utakmice u prosincu. Međutim, klubovi koji žele igrače ništa ne prepuštaju slučaju. Zato stiže Genk, a Borussia (M) prati Pašalića u seriji utakmica. Pritom ne treba naglašavati da bi odlazak Pašalića oslabio Hajduk, ali na listi klupskih prioriteta egzistencija je daleko ispred dugoročnog stvaranja momčadi i igrača na Poljudu.

Goran Milović, u svlačionici znan kao Magistar, igrač koji je kontinuitetom nastupa privukao pozornost. Prije godinu dana, na ljetnim pripremama kod Miše Krstičevića nije bio siguran da će imati dres prvotimca, ali danas je Milović potvrdio da je stoper kakvog žele europski klubovi. Milović nema menadžera, no velik je interes za tog stopera koji ne plijeni atraktivnošću, ali zato imponira sigurnošću i prepoznatljivom razinom igara.

Milović nema ni previsoku cijenu, jer u Hajduku je nešto manje od dvije godine, ali nije se približio reprezentaciji. Sa 24 godine u životnom kalendaru očito je sazrio u pouzdanog stopera i Hajduk za Milovića traži milijun eura. Trenutno ipak prevelika cijena, ali pregovori će pokazati može li se toliko dobiti na igraču koji je na Poljud stigao u siječnju 2012. u zamjeni s Glumcem.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju SN-a...

Linker
21. rujan 2024 00:14