Foto: Goran Mehkek / CROPIX
USUSRET UKRAJINCIMA

'BILO JE NESRETNIH OZLJEDA I PEHOVA, ALI SVI ĆEMO BITI SPREMNI!' Udarna igla Modrih o Šahtaru: 'Malo sam razgovarao s Pašalićem...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. listopad 2019. 17:04

Ako je netko u velikoj formi i mogao bi biti Dinamov adut za Harkiv, onda je to Mislav Oršić. Počevši utakmicom protiv Atalante - dakle, u točno mjesec dana - zabio je osam pogodaka: tri Talijanima, jedan Lokomotivi, jedan Karlovcu u Kupu i sad opet tri Gorici. U tom su periodu samo Manchester City i Slaven Belupo ostali pošteđeni njegova nišana.

- Ne pamtim kad sam zabio toliko golova u mjesec dana, ne sjećam se baš njih osam - kaže Oršić.

Ritam utakmica

U utakmici Šahtara i Dinama u prvom će planu biti napadači. S jedne strane ubitačan brazilski trojac Taison - Marlos - Junior Moraes, s druge bi trebali igrati Oršić - Olmo - Petković. Naravno, ako Petković bude zdrav i spreman za tu utakmicu. Baš su u formi ove sezone i jedini i drugi, trpaju naveliko, obrane bi, obje, u Harkivu mogle biti na velikim iskušenjima.

- Bila je ovo bitna pobjeda za samopouzdanje, Europa nam je sad prioritet i ova će nam utakmica dobro doći prije Šahtara - govorio je Oršić nakon pobjede u Velikoj Gorici (4:2) i najavio da je uistinu u formi i nakon reprezentativne stanke, iako u kockastom dresu nije previše igrao.

- Da, za reprezentaciju nisam igrao pa mi je ovo bilo taman da se ne izmorim previše ili ne ozlijedim, dobar način da se vratim u ritam utakmica. I nadam se da ću i protiv Šahtara biti pravi.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - Spartak Trnava v Dinamo Zagreb - City Arena Trnava, Trnava, Slovakia - October 25, 2018  Dinamo Zagreb's Mislav Orsic celebrates scoring their second goal   REUTERS/Radovan Stoklasa - RC1C864866C0
REUTERS/Radovan Stoklasa

Ozljede, dakle, remete mir i idilu. Petković, Ademi, Livaković, Kulenović, Dilaver..., puno je igrača koji su ili otpali ili su vrlo upitni za dvoboj u Ukrajini. Srećom, Oršić nije u tom društvu.

- Pa, mene malo muči koljeno, ali ne žalim se. Mogu igrati i trenirati, bit ću spreman za utorak, igrat ću. Nažalost, imalo je nekoliko igrača problema s gležnjevima, bilo je nesretnih ozljeda, pehova, međutim, vjerujem da ćemo u Harkivu svi biti zdravi i istrčati kompletni.

Što u Dinamu znaju o Šahtaru, je li i u reprezentativnoj stanci bilo prilike da se s nekim porazgovara o tom susretu?

- Malo sam razgovarao s Pašalićem, rekao mi je isto ono što i svi znamo: naprijed su ti Brazilci vrlo opasni, ali iza ostavljaju prostor koji mi moramo iskoristiti. A mi imamo adute i igrače koji to mogu napraviti. Naravno, kao i uvijek, vjerujem da će naš trener i stožer pronaći sve mane u Šahtarovoj igri i u analizi nam otkriti kako ih iskoristiti.

Važni su bodovi

Naravno, Šahtar je ukrajinski prvak, u 11 utakmica u prvenstvu ima 11 pobjeda, Modre u Harkivu čeka ozbiljan, snažan suparnik. Tko god rekao “nije to onaj stari Šahtar”, možda jest u pravu, no i ovaj je Šahtar vrlo moćna družina.

- Da se razumijemo, Šahtar je sigurno dobra momčad i favorit u ovoj utakmici u utorak. Barem oni tako misle, ali nama to paše. Idemo tamo pokazati suprotno, imamo dobro iskustvo iz ove i prošle sezone, igrali smo u Europi protiv jakih momčadi i pokazali smo da se možemo s njima nositi. Zato, idemo u Ukrajinu nešto napraviti.

Inače, kad smo već počeli pričom o dvama hat-trickovima ove sezone, spomenimo da je oba zabio igrajući u špici, a ne na krilu. Je li to Oršić otkrio neki svoj novi “alter ego” pa ćemo ga u budućnosti više gledati u toj ulozi?

- Haha, tako ispada, više zabijam kao špica. Iskreno, trener nam je tek dan prije utakmice rekao da ćemo tako igrati u Gorici, ispalo je da mi to odgovara. Da, malo je čudno, oba sam hat-tricka zabio kao špica, iako se i dalje najbolje osjećam na krilu. No na ovoj poziciji imam možda više svježine, nemam toliko defenzivnih zadataka. Ali bitno je da dobro funkcioniramo u kojem god sustavu igrali, ovaj sam put iskočio ja, idući će put netko drugi, važni su bodovi, važne su pobjede.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

U reprezentaciji sad nije zaigrao, ali koliko su mu uopće boravak i treninzi s tim velikim igračima, sad već i legendama naše reprezentacije, pomogli u formi, možda donijeli još malo samopouzdanja?

- Stvarno je odlično u reprezentaciji, veliko je to iskustvo i puno mi je značilo. Opušteno je bilo u hotelu, dobro se radilo na treninzima, igraš i treniraš s igračima iz velikih klubova, pokušavaš nešto usvojiti, kako rade, kako se ponašaju na terenu i izvan njega. Sigurno mi je sve to dobro došlo.

Puno je reprezentativaca u Dinamu, iz raznoraznih država, čak su četvorica sad bila kod Dalića. Takva momčad, bez obzira na snagu Šahtara, ne bi se trebala bojati u Harkivu; uz pravu večer može se nadati bodovima. Bi li u ovom trenutku za Oršića i suigrače remi bio prihvatljiva opcija?

- Gledajte, mi smo Dinamo i uvijek idemo na pobjedu. Dat ćemo sve od sebe pa ćemo vidjeti za koliko će to biti dovoljno.

A Oršićem kakav je u zadnjih mjesec dana Dinamo doista ima veliki napadački adut za Harkiv. Neka će se prilika, vjerojatno, otvoriti, a ako u njoj bude Mislav...

Linker
11. svibanj 2024 20:39