Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
'ODLUČILA KVALITETA'

BIŠĆAN NASTAVIO STOPOSTOTAN NIZ, PA POŠTENO PRIZNAO 'Utakmicu smo morali ranije smiriti i riješiti, onda se ne bi doveli u takvu situaciju'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. studeni 2019. 21:19

Pobjeda Hrvatske nad Litvom dobra je najava za utakmicu s Češkom koja se za tri dana igra u Velikoj Gorici. Iako se malo zakompliciralo nakon sat vremena igre kad je domaćin poravnao, trijumf mlade vrste Vatrenih ipak nikad nije ozbiljno došao u pitanje jer je razlika u klasi ipak prevelika. Tako je, eto, Igor Bišćan nastavio svoj stopostotni niz kao izbornik U-21 reprezentacije. Njegovi dečki uglavnom su igrali dobar, ponekad i atraktivan nogomet tijekom ogleda, ali bilo je i crnih rupa, na to trebaju obratiti posebnu pozornost, jer jače reprezentacije od Litve mogle bi to itekako iskoristiti.

Počelo je odlično za mlade Hrvate. Kloniunas je oborio napadača Slovana iz Libereca Petra Musu, bio je to klasičan jedanaesterac. Ivanušec je pucao, vratar Krapikas je obranio, ali se lopta opet odbila do Dinamova veznjaka koji je s nekoliko metara šalje u mrežu. Nakon ranog vodstva Bišćanovi dečki preuzimaju sve konce igre, dominirali su i apsolutno kontrolirali igru. Litavci su se uglavnom branili i pokušavali iz kontranapada, nakon oduzete lopte. Međutim, to im je stidljivo uspjelo tek dva puta, naša selekcija je totalno dominirala. Redale su se zgodne situacije pred vratima domaćina, bilo je udaraca, pokušaja, centaršutova, ali nije bilo realizacije. Izgledalo je da se samo čeka još jedan pogodak i potvrda pobjede mladih Hrvata. Međutim, lopta nije htjela u mrežu. Puno se toga propustilo, pogotovo u prvih dvadesetak minuta.

Na startu drugog dijela, sjajnu priliku imao je Čuže, pokušao je prebaciti vratara, ali je Krapikas uspio nekako prstima loptu uhvatio i gurnuo u korner.

Nakon te propuštene prilike stiglo je prvo upozorenje, Litavcima je uspio jedan kontranapad. Jankauskas se našao u sjajnoj prilici, ali je njegov udarac u padu zaustavio Kalaica. Ubrzo nakon toga uslijedilo je izjednačenje, poprilično smiješno. Lijevi bek Litve Štockunas izveo je aut, lopta je pala u srce šesnaesterca, Kalaica i Šutalo su se gledali, uletio je Atanavičius i pogodio sa sedam-osam, metar iskosa. Bio je to neviđeni kiks i neopreznost. Srećom, vrlo dobri Musa je kad je već utakmica ulazila u završnicu uzeo jednu loptu, uslijedila je kontra, Bistrović je uposlio Posavca koji iskosa mirno i staloženo pogađa. Na koncu najbolji igrač utakmice Luka Ivanušec sjajnom asistencijom pronalazi Bistrovića koji posprema loptu u mrežu i stavlja točku na 'i'.

- Na kraju je odlučila naša mirnoća i kvaliteta. Uvijek je najvažnija kvaliteta. Utakmicu smo morali ranije smiriti i riješiti, jer smo u prvih petnaestak minuta imali dovoljno šansi za dva ili tri pogotka. Onda se ne bismo doveli u situaciju da jedan trenutak nepažnje vrati domaćine u igru. Na naše i moje zadovoljstvo smo pobijedili. Očekivali smo tešku utakmicu, bila je teška, na kraju smo je mi svojom nepažnjom dodatno zakomplicirali - kazao je izbornik Igor Bišćan.

Linker
19. travanj 2024 17:48