LLUIS GENE
NOGOMET SE VRAĆA

Bit će to urnebesan ritam i ljeto kakvo nogomet ne pamti! Španjolci će igrati čak 32 dana zaredom

Nalet koronavirusa je iza nas, a tri ponajbolje europske lige imaju projekt povratka.
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 03. lipanj 2020. 19:26

“Kao idioti”, ovih se dana L’Equipe na naslovnici zgraža nad žurbom nogometne Francuske da se bez ispaljenog metka preda pred naletom koronavirusa.

Kultnu sportsku novinu boli što je “le championnat” jedini među velikim ligama zaključao natjecanje i proglasio prvaka, ne razmišljajući o imidžu lige, o izgledima PSG-a ili Lyona u Ligi prvaka, niti o sitnici da su baš Deschampsovi “trikolori” aktualni svjetski prvaci. Dok su Francuzi izborom trajnog “lockdowna” otišli u jednu krajnost, Nijemci su očekivano krenuli u suprotnom smjeru, tako da smo do početka lipnja odgledali već četiri kola bundesligaškog nastavka. Nakon dva mjeseca povuci-potegni, pregovaranja s TV kućama i peglanja higijenskih protokola, treći put izabrali su Španjolci, Englezi i Talijani. Sredinom lipnja na ekrane nam se vraćaju La Liga, Premiership i Serie A...

La Liga

“Poput filma. Svi oko tebe nose maske i rukavice, dok hodaju paze na razmak, neprestano nešto čiste. Čudan osjećaj”, objašnjava Luuk de Jong razliku između normalnosti i nove normalnosti koja je profesionalce dočekala u kampovima nakon izlaska iz karantene. Sevillin centarfor ovog je tjedna napokon odradio pravi momčadski trening, sve do ponedjeljka predsezona se sastojala od rada po grupama. De Jong i suigrači otvaraju nastavak seviljskim derbijem 11. lipnja. Ako se već moraju prilagođavati komornoj atmosferi praznih stadiona, u Sevilli su odlučili da će barem zadržati kasni termin, pa će meč početi u 22 sata.

Kalendar kaže da je upravo Sevilla, uz Atletico Madrid i Villarreal, potencijalna nagazna mina u šampionskom kalendaru Barcelone. Drugi seviljski klub Real Betis u posljednjem kolu uoči prekida prvenstva srušio je Real Madrid, tako da je Barca iskoristila ponuđenu priliku i preuzela štafetu na vrhu ljestvice. “Kraljevski klub” na putu do titule najteži zadaci čekaju u Baskiji, Modrić i društvo moraju u San Sebastian i Bilbao. Atletico Madrid, kao treći dežurni lovac na trofeje, do kraja sezone tražit će način da osigura ulaznicu za Ligu prvaka, natjecanje koje je već obilježio kada je detronizirao Liverpool onom briljantnom predstavom na Anfieldu u ožujku.

Na pitanje tko ili što može presuditi prvaka, Jordi Alba uoči nastavka daje poznati odgovor. “Lionel Messi je naša zaraza. Dovoljno je da na treningu osjetite njegov utjecaj na terenu i odmah se napunite optimizmom. Čini mi se da ćemo u nastavku sezone biti bolji nego što smo bili”, kaže Alba.

Premiership

Dva pitanja cirkuliraju medijskim prostorom na Otoku otkako je objavljeno da Projekt Restart počinje 17. lipnja. Prvo, kada će Liverpool proslaviti naslov, i mogu li klub i policija odgovoriti navijače “redsa” od masovnog izlaska na ulice? Drugo, kako će proći žalba Manchester Cityja pred CAS-om? Jer ishod ove priče može imati značajne kratkoročne i još značajnije dugoročne posljedice na engleski nogomet.

image
PAUL ELLIS

U idealnom raspletu, odgovor na prvo pitanje, Liverpool će titulu proslaviti već pobjedom u gradskom derbiju s Evertonom, odmah za vikend (19. ili 20. lipnja). U slučaju da “redsi” i “građani” pobjednički uđu u Restart, onda će proslava pričekati nekoliko dana, do utakmice s Crystal Palaceom na Anfieldu. Liverpoolu se žuri da ovjeri titulu, iako s 25 bodova prednosti pred Man Cityjem do ciljne ravnine može i pješice. Jürgen Klopp u međuvremenu šalje poruku fanovima da se ne odriče šampionske parade i vožnje gradskim ulicama na krovu autobusa, samo odgađa party za vrijeme kada će epidemiolozi dopustiti masovke na otvorenom.

Drugo pitanje, dvogodišnji izgon Man Cityja iz Europe, ili ipak pomilovanje CAS-ovih sudaca, tiče se cijelog ešalona klubova koji ciljaju mjesto u Ligi prvaka. Tu trenutačno najbolje kotira Manchester United, koji je dolaskom Brune Fernandesa napokon pronašao pobjednički “mojo” i krenuo prema vrhu tablice, ali planove imaju i Wolverhampton, Sheffield United te Tottenham i Arsenal, koji otvara nastavak sezone igranjem odgođene utakmice s Man Cityjem. Nepovoljna CAS-ova presuda mogla bi nakratko skrenuti City s europskog puta, ali i trajno naštetiti klubu jer najveće marke u rosteru, poput De Bruynea, već najavljuju da se ne žele pomiriti s dvogodišnjim izbivanjem iz Lige prvaka.

Serie A

Termini u drugoj polovici srpnja rezervirani u najboljem slučaju za pretkola eurokupova odjednom postaju kalendarska špica Serie A. Ostane li natjecanje žanrovski vjerno trileru kao prije pandemije, onda ćemo poslasticu cijele kampanje gledati 20. srpnja, kada je na rasporedu derbi Juventusa i Lazija. Rimski “nebeskoplavi” pušu “staroj dami” za vrat, razlika je jedan bod.
“Ne otpisujte prerano Inter”, upozorit će Arrigo Sacchi u Gazzetti dello Sport, nakon što je objavljeno da se liga vraća u život 20. lipnja utakmicom Torina i Parme. “Malo sam proučio raspored, i moj je dojam da Inter ima otvoren prolaz prema vrhu. Antonio Conte zna kako se gradi momčadski duh, a upravo će taj duh biti presudan u borbi za titulu. Jer igrat će se utakmice u kazališnoj atmosferi, nije prirodno i neće biti lako naviknuti se na takvo okruženje”, dodaje Sacchi. A kako nije prirodno igrati po temperaturama ljetne žege, vodstvo lige odlučilo je slijediti španjolsku praksu pa je pomaknulo termine utakmica za jedan sat, tako da će većina biti igrana u 21.45..

image
JUTARNJI LIST

Linker
06. rujan 2024 12:22