NAJVEĆI PROMAŠAJI FIFE

Bitka za Zlatnu loptu: Umjesto Tourea, Müllera, Hazarda, Balea ... trebali ste uvrstiti njih

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 31. listopad 2013. 12:40

Svaki izbor najboljih nužno izaziva polemike jer nominatori i glasači nikada ne mogu zadovoljiti svačiji ukus.

Ipak, Fifina je skraćena lista 23 nogometaša koji ove godine konkuriraju za Zlatnu loptu bila okidač za bujicu komentara i osvrta.

Jedan takav napravio je i Eurosportov analitički blog Pitchside, izdvojivši petoricu igrača koji su po njihovom mišljenju zaslužili svoje mjesto među najboljima. Među njima je i Mario Mandžukić .

1. Juan Mata (Chelsea)

uStatistika u 2012./13.: 75 nastupa, 22 gola, 39 asistencija

Zašto je trebao biti na listi?

Kreirao je najviše, čak 95 gol-šansi u Premier ligi te isporučio 12 asistencija, po čemu je bio drugi u ligi. Stvorio je 30 šansi više od Edena Hazarda koji se ipak našao među nominiranima. Messi ih je, primjerice, stvorio samo 45, a Ronaldo 62. Imao je 85-postotnu točnost dodavanja te pomogao Chelseaju da izbori Ligu prvaka i osvoji Europsku ligu.

2. Marco Reus (Borussia)

Statistika u 2012./13.: 57 nastupa, 24 gola, 20 asistencija

Zašto je trebao biti na listi?

Premda je igrala finale Lige prvaka, Borussia Dortmund ima samo jednog čovjeka na listi. Društvo Lewandowskom morao bi raditi i Reus koji je u Bundesligi zabio 14 golova i stvorio 59 šansi, od kojih su devet bile asistencije. Bio je ponajbolji igrač u čuvenom preokretu protiv Málage bez kojeg Kloppova momčad ne bi vidjela Wembley.

3. Arturo Vidal (Juventus)

Statistika u 2012./13.: 48 nastupa, 15 golova, 12 asistencija

Zašto je trebao biti na listi?

I on je prošle sezone stvorio više šansi za gol nego Messi i Ronaldo, preciznije 63. Imao je statistički vrlo impresivnu sezonu s Juventusom, a njegovo ga je partnerstvo s Pirlom i Pogbom učinilo jednim od najtraženijih igrača na tržištu. Osvojio je Serie A, igrao četvrtfinale Lige prvaka i predvodio reprezentaciju Čilea koja se kvalificirala na SP.

4. Sergio Busquets (Barcelona)

Statistika u 2012./13.: 61 nastup, 1 gol, 2 asistencije

Zašto je trebao biti na listi?

Evidentno je; ne zbog prijetnji prema golu već kreativnog i obrambenog učinka. Busquets je sa 92% točnosti bio najprecizniji dodavač španjolske Primere. Protiv Real Madrida je u nedavnom derbiju pogrešno uputio samo jednu od svojih 50 lopti. U konačnom dojmu vjerojatno je presudio visoki poraz od Bayerna, inače bi sigurno završio na listi.

5. Mario Mandžukić (Bayern)

Statistika u 2012./13.: 52 nastupa, 26 golova, 7 asistencija

Zašto je trebao biti na listi?

Zabio je 15 golova u 24 nastupa u Bundesligi te redovito bio među najbolje ocijenjenim Bayernovim igračima. Bio je strijelac prvog pogotka u najvažnijoj utakmici godine - u finalu Lige prvaka protiv Borussije. Osvojio je trostruku krunu, s bavarskim klubom porušio sve rekorde te izgradio reputaciju napadača koji daje golem doprinos i u obrani.

Linker
18. svibanj 2024 06:06