Tomo Ničota
DINAMOVAC U MOSKVI

BIVŠI DINAMOVAC I HRVATSKI ZET NA TRIBINI NAVIJAO ZA GAUČOSE Evo što misli o okršaju protiv Vatrenih: 'Argentinci se sada boje Hrvatske!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. lipanj 2018. 15:56

Među svim tim tisućama argentinskih navijača koji su nekoliko dana vladali Moskvom, teško je bilo pronaći nekoga tko na sebi nema dres Lea Messija. Odnosno, ili nemaju nikakvo prezime na leđima, ili piše - “Messi”. Primijetili smo jednog ili dvojicu “Teveza”, jednog “Di Mariju” i jednog - “Ginobilija”! Ostali su bili “Messi”.

I baš kad smo to komentirali s jednim društvom, eto Luisa Ibaneza. Bivši Dinamov igrač, hrvatski zet, na tribini Spartakova stadiona u argentinskom dresu s brojem 10. Stigao je na utakmicu s Islandom s prijateljima, Argentincima, pričao je još davno kako želi ići na SP, biti dio te lude navijačke mase.

- Jedva čekam da počne, moramo još po ulaznice, čujemo se poslije.

I dogovor je bio da ćemo navečer, nakon dvoboja Hrvatske i Nigerije sve u miru prokomentirati, najaviti dvoboj dviju pobjedničkih momčadi, ali Argentinci (dobro, i Islanđani) poremetili su plan. Razgovor stoga nije bio toliko vedar i optimističan.

- Razočaran sam, kako ne bih bio. Očekivali smo pobjedu, a mi ne pobijedimo Island. Ali, još me više boli igra, to je bilo loše, jako loše - pričao je promukloga glasa Ibanez.

Dolazim na Hrvatsku

Već je jučer otišao u Hrvatsku, u Zagreb, pa na more, a onda se u srijedu vraća u Rusiju.

- Dolazim na utakmicu s Hrvatskom, došli su mi prijatelji iz Argentine, bit će sa mnom i moj kum. Naravno, Argentinac sam, navijam za svoje, ali Hrvatsku volim i želim da u četvrtak pobijedi bolji, no konačna mi je želja da obje moje reprezentacije prođu dalje. Nažalost, za Argentinu je to teže nego se očekivalo.

Izgubio je glas, kako se osjećao u tom okruženju, u toj navijačkoj euforiji?

- Izvrsno! Bila mi je velika želja doživjeti to iz prve ruke, vidjeti Svjetsko prvenstvo i baš sam impresioniran. Dobro, možda to nije atmosfera kao u Argentini na utakmici, jer nema tu onih najžešćih navijača, ultrasa, navijanje nije organizirano i koordinirano, ali bilo je dobro, vikao sam, pjevao. Sve je super osim rezultata i igre.

Puno loših

Što to nedostaje Argentini, zašto je momčad Jorgea Sampaolija tako neuvjerljiva?

- Nije izbornik uspio napraviti ono što se očekivalo, podići razinu igre, stvoriti momčad u kratkom vremenu. Dalić, s druge strane, jest. Sve se svodi na Messija, dajte loptu njemu, on će nešto napraviti. Sad nije uspio napraviti. Puno je bilo loših igrača, Di Maria katastrofa, obrana loša, siguran sam da će Sampaoli morati puno toga promijeniti uoči utakmice s Hrvatskom.

Koje su pozicije na kojim bismo mogli očekivati novosti?

- Ako mene pitate, ja bih sigurno u igru stavio Higuaina. Iako se o njemu svašta priča, ovako i onako, on je ovoj momčadi jako potreban. Biglia također mora van, ništa nije pokazao, a ja bih na gol postavio Armanija, on je odličan vratar, bolji od Caballera. Možda će i Di Maria na klupu, tko zna, sve je moguće.

Što njegovi prijatelji i ljudi s kojima se čuje u Argentini sad misle o utakmici s Hrvatskom?

- Boje se Hrvatske. Baš mi kažu prijatelji da ih je sad strah tog dvoboja, nakon ovoga što su vidjeli protiv Islanda. I Hrvatsku protiv Nigerije. Mene je iznenadila Hrvatska, pogotovo njih.

Ipak, ovog puta argentinski navijači nisu “napali” Messija, ni kad je promašio kazneni udarac, izgleda da sad ima njihovu podršku?

- Apsolutno! Pa čuli ste kako su nakon tog promašaja vikali “Messi, Messi”. Žele ga podići, da ne potone, da bude jak, jer znaju da bez njega reprezentacija ne može ništa. Kad je ono bila priča da se oprašta od reprezentacije, jer su ga navijači bili negativni prema njemu, shvatili su svi koliko Messi znači za Argentinu, kako s njim možda neće osvojiti naslov, ali bez njega neće sigurno. Nema šanse da ga opet vrijeđaju, sad ima podršku svih.

Onda se Lucho nasmijao:

- I vi pitate zašto svi nose njegov dres, zašto ga ja nosim. Pa, čiji bih trebao nositi, ha-ha.

Dobro, je li ovaj remi s Islandom otopio optimizam da Argentina može postati svjetski prvak ili narod još vjeruje u taj doseg?

- Ma, optimizam nije nestao, znamo svi da je u nogometu sve moguće. Neka sad Argentina pobijedi Hrvatsku, sve će odmah biti ljepše i veselije, mijenja se cijela slika. Na kraju, nije Argentina izgubila, ima jedan bod i perspektiva nije tako crna. Problem je samo što sad igra protiv Hrvatske, što je Hrvatska dobra, dolazi s tri boda iz prve utakmice, puna samopouzdanja. Ne mislim da je upitan prolaz skupine, međutim svakako bi bilo bolje da smo slavili protiv Islanda, pa takvi doći na utakmicu s Hrvatskom. Ali vjerujem kako će na kraju sve dobro ispasti. Za oboje.

Bit će drukčije

Bit će to ipak drugačija utakmica nego ova protiv Islanda.

- Naravno. Hrvatska nije momčad koja se stalno brani, neće igrati bunker, a to Argentini ipak više odgovara od islandskog zida. Očekujem sjajnu utakmicu, bit će odlično.

Vidimo se, dakle, u Nižnom Novgorodu?

- Da, dolazim, kažem, navijam da na kraju zajedno prođemo skupinu.

Ibanez je, inače, dobar prijatelj s jednim argentinskim reprezentativcem.

- Ever Banega mi je dugogodišnji prijatelj, čujemo se često, pričali smo prije nekoliko dana. Ali, vrlo malo o nogometu, više o obitelji, običnim životnim stvarima. Poslije utakmice se nismo čuli.

Linker
18. travanj 2024 11:23