Tomo Ničota
INFORMACIJE IZ PRVE RUKE

BIVŠI DINAMOVAC O IDUĆEM PROTIVNIKU MODRIH U EUROPI 'Tamo uklizavaju i pomoćni treneri, možete misliti kako tek udaraju igrači...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. veljača 2019. 17:23

Imao sam veliki peh, recite mi kome se to ikad dogodilo? Stigao sam u Slaviju, u zadnje dvije-tri minute zadnjeg treninga prije vjerojatnog debija uklizao mi je - pomoćni trener! I odnio zglob. Ej, pomoćni trener!, priča Marko Alvir u jednom lokalu u centru Praga Marko Alvir (24), nekadašnji Dinamov junior, iz generacije Matea Kovačića, Brune Petkovića, Joze Šimunovića...

Iz Dinama je tada otišao u Atletico Madrid, otamo pak u Domžale, u Sloveniji je taj veznjak briljirao i potom ga je kupila Slavia. Što je na neki način - bingo! Naime, taj praški klub pod kineskim patronatom postao je u Češkoj simbol financijske moći, ugovori su najveći, dolaze zvijezde... Ali, o tom potom, Alvirovim nesrećama tim uklizavanjem trenera nije bio kraj.

- Poslije sam morao na artroskopiju koljena. Rutinski zahvat, koji su meni dvaput zeznuli. Umjesto da se vratim nakon mjesec dana, meni je koljeno ostalo otečeno, morao sam na drugu operaciju. I drugi put su me liječnici “zeznuli”, loše operirali, propustio sam pripreme prve momčadi, a onda su mi rekli da moram ponovno na operaciju, no nisam ni želio čuti. I sad mi je dobro, ništa ne boli, normalno treniram, da sam išao na operaciju, tko zna što bi bilo - govori Alvir, kojega su te ozljede zaustavile da ostavi dublji trag u češkom nogometu.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Strah od prekida

U međuvremenu je opet bio na posudbi u Domžalama, vratio se u Prag, jesen je proveo u B momčadi i traži novi klub u kojem će biti do ljeta. Slovan Liberec ozbiljna je opcija, a ne tako davno bio je i u fokusu - Osijeka.

- Sad sam zdrav i mislim da se mogu dokazati, jedva čekam zaigrati, a onda se nametnuti u klubu, gdjegod igrao. Ne bih imao ništa protiv vratiti se i u HNL, možda bih i došao u Osijek da nije bilo odštete, da nisam ozlijeđen. A znate, ja sam dinamovac iz Španskog, meni je životna želja zaigrati u Dinamu. Još uvijek vjerujem da ću okolnim putem doći do Dinama, ma igrat ću u Dinamu, sigurno!

VIDEO: Tomo Ničota

Optimizam ga nije napustio, iako ga češka liga ne nudi previše.

- Znate što, ova liga je... Ma, malo je tu nogometa. Samo fizika, trka, tučnjava. Za tri utakmice u HNL-u igrač se potroši kao u 90 minuta u češkoj ligi. I to je ono čega se bojim uoči utakmice Dinama u Plzenu. Viktoria je momčad koja je čvrsta, dugo zajedno, koja će udarati gdje stigne. Dinamova kvaliteta je neupitna, Dinamo je favorit, ako gledamo nogomet. Ali oni koji misle da će u četvrtak gledati nogomet, varaju se! Prekidi, bojim se prekida, da nešto ne zaluta. Pa, vidite da ovdje i pomoćni treneri uklizavaju, zamislite što rade igrači, ha-ha.

MADRID, SPAIN - OCTOBER 23:  Patrik Hrosovsky of FC Viktoria Plzen celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the Group G match of the UEFA Champions League between Real Madrid  and Viktoria Plzen at Bernabeu on October 23, 2018 in Madrid, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

Onda nam je ispričao kako to izgleda u Slaviji, kako, općenito, stoji nogomet u Češkoj.

- Slaviju su uzeli Kinezi i odlučili dovesti velike zvijezde. U jednom trenutku ovdje su igrali Halil Altintop, Ruslan Rotan i Danny, Portugalac koji je igrao u Zenitu. Možete misliti kakvi su to ugovori, milijunski, Slavia stvarno bogato plaća. A već nakon nekoliko mjeseci oni su otišli, nisu dugo izdržali ovdje. Teško je, Česi su pomalo zatvoreni, drže do sebe. Dođu njih trojica nakon mjesec dana u Pragu na trening, a trener priča češki. Nema prevoditelja, a oni gledaju u čudu. Morate znati češki da biste igrali ovdje i gotovo.

Posebno je po tome poznata Viktoria Plzen. Naime, nije tajna da će taj klub teško dovesti igrača iz inozemstva, orijentiraju se samo na Čehe i strance koji već igraju u Češkoj?

- Reći ću vam ovo: nakon odlične sezone u Domžalama, imao sam ponudu Viktorije Plzen! Zvale su me Slavia i Viktoria, ja sam odabrao Slaviju. Jer, tamo je već bilo igrača s Balkana, kako to ovdje zovu, osjećao sam da ću se lakše prilagoditi. U Viktoriji ih nema, samo Česi i oni koji već igraju ovdje.

Da je izabrao Viktoriju, možda bi sad igrao protiv Dinama, ne bi mu uklizao pomoćni trener

- Ha-ha, možda bih sad bio na suprotnoj strani, bilo bi mi teško, jer ja navijam za Dinamo. Gledam svaku utakmicu, kad god stignem, pratim sve što mogu.

Petković je najbolji

Tko se Alvira iz Dinama posebno dojmio?

- Petković! On je najbolji igrač HNL-a. Igrali smo zajedno, bio je dobar, ali ne kao sad. Ja znam kroz što je on sve prošao, jer sam i ja prošao puno toga, u Italiji je kroz sve to sazrio, postao i brži, jači, iskusniji. Oduševljava me kako igra. Znao sam i da je Oršić dobar, iz istog smo kvarta, Španskog, ali i on igra još bolje nego sam očekivao. Olmo, isto, ugodno iznenađenje. Kažem, nogometno se Viktoria ne može mjeriti s Dinamom, ali malo će tu biti nogometa.

Znači, Česi su od nogometa napravili hokej?

- Ha-ha, recimo to tako!

Još malo o Alvirovoj epizodi u Dinamu, zašto je otišao?

- Ah, to je bilo onako, ponudili su mi mali ugovor, neke priče oko menadžera, pojavio se Atletico. Bio sam ja svjestan da ću u Atleticu teško do prilike, ali sam znao i da je to iskustvo koje će mi donijeti prvoligaški nogomet u budućnosti. Trenirao sam s velikim igračima, Davidom Villom, Mandžukićem, Ardom Turanom... Za mene je on najbolji igrač, kojega sam osjetio na terenu, majstor. Simeone je veliki trener, izdržao sam njegove treninge, naučio španjolski, to je bogatstvo. Sad se nadam zdravlju, da ću se do ljeta nametnuti, a onda, tko zna, vjerujem da mogu dati mnogo više no što sam dao. Navijam za Dinamo protiv Viktorije, ali bit će to borba, velika...

Linker
03. svibanj 2024 18:49