REUTERS
NAJAVA SPEKTAKLA

BIVŠI HRVATSKI REPREZENTATIVAC I FINALIST LIGE PRVAKA PROGNOZIRA OSMINU FINALA 'Došli su do limita, ne bih rekao da će proći Manchester United'

MARKO BABIĆ Bivši hrvatski reprezentativac i finalist Lige prvaka s Bayerom iz Leverkusena o osmini finala Lige prvaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. veljača 2019. 17:30

Danas igraju Manchester United i PSG, te Roma i Porto, u srijedu su parovi Tottenham - Borussia Dortmund i Ajax - Real Madrid. Liga prvaka u nokaut fazi nudi drame i nerijetko odličan nogomet, najbolji klubovi kupuju igrače i bruse formu baš da od veljače do kraja svibnja budu što bolji, a kako niti branitelj naslova Real nije osobito uvjerljiv, a nema nekog izdvojenog izazivača, završnica bi mogla biti spektakularna s brojnim sjajnim utakmicama i nizom pretendenata na krunu.

Mogu li bez Ronalda?

Sigurno Barcelona, Bayern, Juventus, PSG, Manchester City i Liverpool, najmanje njih šest sanja da se domogne vrha i detronizira “kraljeve”.

Soccer Football - La Liga Santander - Atletico Madrid v Real Madrid - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - February 9, 2019  Real Madrid's Casemiro celebrates with Luka Modric at the end of the match   REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Marko Babić, negda standardni hrvatski reprezentativac sa 49 nastupa i tri gola za A vrstu, jednom je bio u finalu. Njegov Bayer Leverkusen je 2002. godine poražen od Reala predvođenog Zinedineom Zidaneom. Kako Babić gleda na proljeće u Ligi prvaka i šanse Reala da obrani naslov?

- Postoji više jako dobrih momčadi. Real Madrid nastavlja stazama kojima je išao proteklih godina i sigurno je ponovno jedan od kandidata. Hoće li uspjeti doći do kraja, teško je reći - kazao je Babić.

Najveća razlika je što u Realu nema Ronalda.

- Sada će se pokazati mogu li bez njega osvajati trofeje.

Barcelona nema kontinentalnu titulu od 2015. godine, protekle sezone je ispala od Rome, je li sada kadra vratiti se na prvo mjesto?

- Izgledaju dosta dobro. Odlična su ekipa, u prvenstvu su prvi, imaju Messija, ali suparnici su izvrsni i detalji će odlučivati mnoge utakmice. Zato je prerano kazati hoće li opet slaviti neki od španjolskih klubova.

Najjače na to pucaju Juventus, Bayern i engleski predstavnici.

- Svi nabrojeni imaju jednake šanse. Zavisit će od trenutka, od spremnosti igrača, to će biti prevaga. Što se mene tiče navijam uvijek za momčadi u kojima igraju naši nogometaši, kad već mojeg Leverkusena nema u toj konkurenciji - smije se Babić, ali ne otkriva kojem bi Hrvatu najradije dao krunu.

- Nekoliko ih je uzelo titulu, ne pravim razliku među njima, poznato mi je koliko je truda, muke, rada i želje potrebno da budeš na toj razini. Oni su svi pobjednici već što su na vrhunskom nivou i igraju takve utakmice. Možeš samo biti sretan i ponosan na njih. Oni predstavljaju Hrvatsku, tako malu zemlju s tako skromnim uvjetima. To je naša snaga i to treba stalno isticati. Navijam da se nastavi tradicija da netko od Hrvata bude pobjednik, no svaka momčad u osmini finala može biti prvak.

DORTMUND, GERMANY - JANUARY 26: Achraf Hakimi and Marco Reus of Dortmund celebrate after the 1-0 lead during the Bundesliga match between Borussia Dortmund and Hannover 96 at the Signal Iduna Park on January 26, 2019 in Dortmund, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

Velika stvar

Vezani ste za njemački nogomet.

- Možda sam subjektivan, ali iznimnio cijenim Dortmund i Bayern. Uvijek sam za Nijemce. Dortmund je omiljen u svojoj populaciji. Fenomenalni su. Za mene su njemački klubovi vrh. Svaka čast i španjolskima i engleskima, sigurno su to giganti, no Nijemce, što se tiče strukture kluba, smatram daleko ispred svih. Ne izgledaju naoko tako famozni, ni toliko grandiozni kao Real, Barcelona, Manchester United, ali kad govorimo o organizaciji usudio bih se reći da im nema ravna. U Bundesligi je Dortmund bliži naslovu prvaka, no prednost više nije velika, od srce želim Niki Kovaču da ih prestigne i osvoji trofej, što bi bila još jedna velika stvar za naš nogomet.

Ne dajete prevelike šanse PSG-u niti ovaj put.

- Čini mi se da su oni došli do limita, da ne mogu bolje, pogotovo bez Neymara, ne bih rekao da će proći Manchester United u osmini finala.

Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group C - Liverpool v Paris St Germain - Anfield, Liverpool, Britain - September 18, 2018  Paris St Germain's Kylian Mbappe celebrates scoring their second goal with Neymar   Action Images via Reuters/Carl Recine
Reuters/Carl Recine

Hrvatski dvoboj

Od Hrvata u konkurenciji su, osim Kovača, Rakitić, Modrić, Lovren, kao pričuve u Ajaxu mladi vratar Kotarski, u Romi Ćorić, a što je posebno zanimljivo tu je i sraz Mandžukića i Kalinića u dvoboju Juventusa i Atletica.

- Mandžukiću dajem prednost, premda volim i Kalinića. Atletico ne djeluje dobro, a Juventus se baš priprema za Ligu prvaka, zna i može pobjeđivati, To je dokazao iz tjedana u tjedan. Bitno je da Mandžo bude spreman i zdrav. Iako, da i Atletico ode dalje, ne bi bilo čudo. Nadam se da će Kalinić igrati i pokazati svoju raskoš - zaključio je Babić.

Osmina finala pod Babićevim povećalom

ROMA - PORTO

To je vrlo zahtjevan par za bilo kakvu najavu. Jedni su drugima protivnici po mjeri. Roma je lani bila u polufinalu, ali ove sezone ne igra na toj razini, a Porto je standardno dobar. Konstatirao bih da je sve otvoreno.

TOTTENHAM - BORUSSIA D.

Prednost dajem Nijemcima. Dortmund je veliki klub s jako dobrom momčadi. To je izvrsno strukturiran i vođen klub, nije nimalo čudno što su na tako visokim pozicijama. Dortmund je više od kluba, to je pokret.

MAN. UNITED - PSG

Bit će jako zanimljivo, prednost dajem Manchester Unitedu. Oni igraju sve bolje, a za PSG ne znam ima li mogućnost za napredak. Mislim da su svoj zenit dosegli. Nemaju Neymara, a i neki drugi igrači su pod upitnikom.

AJAX - REAL MADRID

Real brani naslov, a Ajax je pun mladosti i kvalitete te želje za dokazivanjem. U Ajaxu ima igrača koji će možda čak obilježiti budućnost europskog nogometa. Ima natjecateljsku momčad, no iskustvo i mala prevaga je za Real.

LIVERPOOL - BAYERN

Za Niku Kovača nije bilo težeg protivnika, ali zadnje utakmice Liverpool daju mu šansu, barem naznaku da se s Redsima može igrati. Do prije dva tjedna engleski je klub izgledao fantastično. Odlučivat će nijanse, obje ekipe imaju vrhunsku kvalitetu.

SCHALKE - MAN. CITY

Koliko sam god ljubitelj njemačkog nogometa, moram priznati da je Manchester City favorit, ima bolje pojedince, dao je daleko više ove sezone, dok Schalke nije igrao kako bi mogao s obzirom na igrački kadar.

LYON - BARCELONA

Vjerojatno će 95 posto ljudi kazati da će Barcelona proći, volio bih da bude tako zbog našeg Rakitića, ali oprez. Lyon je ekipa koja može iznenaditi. Sigurno će to biti dvije zanimljive utakmice u kojima će se igrati dobar nogomet.

ATLETICO - JUVENTUS

Prednost dajem Mariju Mandžukiću u odnosu na Nikolu Kalinića. Dakle, prognoziram da Juve ide dalje. Madriđani trenutačno kao da su pred zidom, a Juventus može i zna pobjeđivati.

Linker
02. svibanj 2024 14:15